Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аглика Олтеан: След спектакъла "Както ви харесва" публиката ще излезе от театъра пречистена, по-добра и по-щедра

"Както ви харесва" от Уилям Шекспир е най-новата постановка на Варненския драматичен театър. Премиерните спектакли ще бъдат на 16 и 17 октомври от 19 часа на сцената на ДТ "Стоян Бъчваров". 

"Както ви харесва" е първата постановка в България на Габор Томпа, румънски режисьор, президент на Съюза на театрите в Европа. Драматург на спектакъла е Аглика Олтеан. 

"Не можем да избягаме от Шекспир, винаги се връщаме към него, искаме или не искаме, в тежки или в леки моменти от живота ни. Шекспир създава една галактика - Шекспирова галактика, в която витаят неговите персонажи и именно между  тях се лутат заедно актьори и публика, за да намерят своите питания и житейски отговори", подчерта в интервю за Радио Варна Олтеан, цитирайки известния театровед Жорж Баню. 

"Както ви харесва" може да се интерпретира и като комедия, и като трагедия, коментира Олтеан. "В този спектакъл ще видите как тези два жанра се преплитат. Има много смешни, весели моменти, на които съм сигурна, че публиката ще се смее. Зрителят ще ги оцени, ще се забавлява. Финалът е изключително емоционален, дори разтърсващ. И наистина съветвам хората да изчакат финала. Ще бъдат заредени с едно особено вълнение. Ще излязат от театъра пречистени, по-добри, по-мъдри, по-щедри", допълни Аглика Олтеан.

В "Както ви харесва" за първи път излизат наяве персонажите на Шута и на Точилски (или Точилко, както е в превода на Валери Петров). "Ние малко го модернизирахме като име. За първи път се появява и Жак, меланхоликът Жак, който също е един друг вид Шут. Той не е с пъстри дрехи, точно обратното. Облечен е в черно като Хамлет, но също наблюдава отстрани житейския поток, като Точилски, другия Шут, и го коментира", допълни Олтеан. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:


"КАКТО ВИ ХАРЕСВА"

от Уилям Шекспир

Превод Валери Петров

Режисьор Габор Томпа (Румъния)

Художник Мария Миу (Румъния)

Музика Тибор Цари (Румъния)

Хореография Флорин Фиерою (Румъния)

Драматург на спектакъла Аглика Олтеан (гост)

Асистент-режисьор Денислав Янев (гост)

Помощник-режисьор Валентина Андонова

Асистент-сценографи: Христина Христова (гост); Александра Попова и Иван Петросян (студенти НХА)

Песни по текст на Шекспир, Валери Петров, Свилен Стоянов и Валери Еличов.

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Князът Изгнаник ВАЛЕНТИН МИТЕВ

Княз Фредерик ВАЛЕНТИН МИТЕВ

Амиен СТАНИСЛАВ КОНДОВ

Жак КОНСТАНТИН СОКОЛОВ

Льо Бо ПЛАМЕН ДИМИТРОВ

Шарл ГЕРГАНА АРНАУДОВА

Оливер ХЕНРИ ЕСКЕЛИНЕН

Орландо НЕДЯЛКО СТЕФАНОВ

Адам СВИЛЕН СТОЯНОВ

Точилски СТОЯН РАДЕВ

Отец Оливер Кривовер ПЛАМЕН ДИМИТРОВ

Корин НИКОЛАЙ БОЖКОВ

Силвий НИКОЛАЙ КЕНАРОВ

Уилям СИМЕОН ДИМОВ

Хименей ГЕРГАНА АРНАУДОВА

Розалинда ГАБРИЕЛА БОЕВА

Целия ХРИСТИНА ДЖУРОВА

Фебе ПЕТЯ АНГЕЛОВА

Одри СИЯНА НАЧЕВА

Младежи от Арденската гора и приближени на двамата князе: Весела Манолова (гост), Мартин Проданов (гост), Радостина Ангелова (гост), Стилиян Маринов (гост), Димитър Иванов и Орлин Димитров. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предприемачът, открил римската статуя във Варна: Всички изпитахме огромно щастие

Строителният предприемач Георги Крайчев е човекът, открил, и благодарение на когото статуята от римско време, открита във Варна, в момента се намира в Археологическия музей. Тя ще бъде част от експозицията на културната институция, а тепърва предстоят и резултатите от работата на археолозите и реставраторите.  Във Варна откриха напълно..

публикувано на 15.10.24 в 17:20

Столетницата Стоянка Райчева: На никого зло не съм направила

Стоянка Райчева, която живее от 22 години във Варна, навърши достолепните 100 години. Тя има две дъщери, петима внуци и шестима внуци и споделя, че рецептата за дълголетие е много проста. "На никого зло не съм направила - на мен са правили, но аз не отмъщавам", коментира Райчева.  Силният характер на столетницата крепи цялата фамилия. Работила..

публикувано на 14.10.24 в 09:36

Да видиш света през призмата на фотографията

Кино-Фотоклуб ВАРНА е клуб с дълга и славна история, мястото в морската столица, където се събират хора с интереси в областта на киното и фотографията. Това е уникален за страната ни клуб, чиято дейност е свързана с изложби, благотворителност, проекти с други варненски творци, пленери, участия и награди от конкурси. Ангел Ненов ръководи..

публикувано на 12.10.24 в 17:10

След интервю по Радио Варна, ЦИК разпореди машините за гласуване да бъдат почистени

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова се е разпоредила всички машини за гласуване да бъдат почистени, съобщи БНР. Пред БНТ Камелия Нейкова е подчертала, че в изборите на 27 октомври няма да бъдат използвани машини, които са създавали проблеми по време на вота през месец юни. Експерти: Гланцираната хартия е..

публикувано на 11.10.24 в 14:26

Психолог: Това, което ни се случва, е проекция на нашия вътрешен свят

Един психично здрав служител или работник е човек, който е в мир със себе си, щастлив е и е доволен от това, което представлява. Това е идеален образ. Той на практика не съществува. Това коментира пред Радио Варна варненският психолог Валентина Антонова. Тя уточни, че човек трябва да е готов за стрес и напрежение на работа, защото няма как..

публикувано на 10.10.24 в 12:15
Доц.д-р Даниела Митова

Доц. Митова: И в България нараства късогледството при децата

Зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч. Това посочва глобален анализ на изследвания, обхванали повече от пет милиона деца и тийнейджъри от 50 държави на шестте континента. В проучването, публикувано в British Journal of Ophthalmology, са разгледани..

публикувано на 09.10.24 в 08:07

Rob Franssen (BORN FROM PAIN): Групите не рискуват, защото се страхуват, че няма да ги харесат

Интервю с Rob Franssen (BORN FROM PAIN) Истики хардкор празник очаква всички, които успяха да се снабдят с билет за шоуто на MADBALL, NASTY, BORN FROM PAIN и PRIMITIVE DREAD на 11 октомври в София. Концертът е напълно разпродаден. Организаторите от „141“ съобщиха, че билетите за шоуто са изчерпани до един! Допълнителни няма да бъдат пускани..

публикувано на 09.10.24 в 07:25