Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ: У нас не се допуска украинско зърно, което не отговаря не критериите за безопасност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Забавянето на „украинската помощ“ за земеделските производители постави отново на фокус вносът на зърно от Украйна. Според земеделски производител държавата се отнася като мащеха със сектора. а нас, земеделците, ни извиват ръцете с изисквания да ползваме препарати и хербициди - всичко, което трябва да бъде регистрирано. А това, което внасяме отвън? Украйна в ЕС ли е? Там се прилагат нерегламентирани хербициди и фунгициди, и ние го внасяме. Този внос, който държавата не контролира по никакъв начин, ни е обрекла на унищожение", коментира той. 

За потвърждение или отхвърляне на това твърдение се обърнахме към главния експерт от Българската агенция по безопасност на храните Миглена Грозданова. Тя каза за Радио Варна, че съгласно фитосанитарното законодателство на Европейския съюз (Регламент № 2016/2031) зърното, предназначено за консумация и преработка, не подлежи на граничен фитосанитарен контрол при внос. Въпреки това обаче контролът се извършва на всяка пратка преди пускането ѝ на пазара. От месец април 2023 г. БАБХ е предприела мерки за засилен контрол на определени продукти с произход от Украйна, включително зърно за преработка и консумация, за да осигури безопасността на храните на територията на страната", коментира Грозданова. 

Така на територията на страната, въпреки безмитния внос, не се допуска украинско зърно, което не отговаря на критериите за безопасност.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществява официален контрол върху всички пратки от растителен и животински произход, както и фуражи с произход от Украйна. Контролът включва документална проверка, физически инспекции и проверка за идентичност на пратките на мястото на местоназначението. От всяка пратка се вземат проби за лабораторни анализи, които включват тестове за съдържание на тежки метали, радиоактивност и остатъчни количества от пестициди. Пробите се анализират в акредитирани лаборатории. 

Също така между безмитния внос и фитосанитарния контрол няма никаква връзка. Засиленият контрол при зърно от Украйна се осъществява по заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

От началото на годината до 30.09.2024 г., при извършените проби от зърнени пратки, включително слънчоглед, царевица, просо, рапица и други, в две пратки слънчогледово семе е установено наличие на остатъчни пестициди над допустимата норма. Суровината не е допусната за хранителни цели – едната е насочена за производство на масло за технически приложения, а другата е подложена на забрана.

Т.е. вносът на украинско зърно, което не отговаря на критериите за безопасност, не е разрешен и не се допуска на територията на България, респективно на територията на Европейския съюз.

БАБХ извършва стриктен контрол на всички пратки с произход от Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад учител от МГ-Варна се нуждае спешно от средства за животоспасяваща операция

От животоспасяваща операция се нуждае компютърният инженер Калоян Илиев Димитров. 24-годишният млад мъж е роден в Провадия, но в момента учи и работи във Варна. Калоян е завършил специалността  "Компютърно инженерство" в Технически университет – Варна, в момента завършва и магистратурата си по „Системи с изкуствен интелект“. Той преподава информатика..

публикувано на 16.10.24 в 11:15

Само едно предложение от област Добрич за попълване на системата „Живи човешки съкровища“

В изпълнение на указания от Министерство на културата областният управител Румен Русев изпрати единственото постъпило в срок предложение за попълване на националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2024 г. Предложението е от НЧ „Свобода – 1897“ в балчишкото село Гурково. Колективът предлага обичая Пануда – въвеждане на новородено в..

публикувано на 16.10.24 в 08:32

Във Варна откриха напълно запазена статуя на мъж от римско време (снимки)

Мраморна статуя на мъж от римско време беше открита във Варна, в територия, която се подготвя за застрояване.  Първоначалната датировка е края на II и началото на III век. Тя е напълно запазена, липсва само китката на едната ръка, а върху постамента ѝ е изписано името Г(ай) Марий Хермоген. Това разказа за Радио Варна археологът гл. ас...

публикувано на 15.10.24 в 15:49

145 хиляди двойки с репродуктивни проблеми у нас

Над 145 хил. са двойките с репродуктивни проблеми в България. Това съобщи координаторът на фондация "Искам бебе" за Североизточна България Валентина Иванова. Данните са от изследване от 2021 г. и сочат, че у нас, както в цяла Европа процентът е приблизително еднакъв – между 15 и 17 на сто. За сравнение, в началото на 80-те години на..

публикувано на 15.10.24 в 15:40

Експерти от четири държави обобщават биоразнообразието в басейна на Черно море

До средата на следващата година партньорите по "MARMAPS" ще обработят данните за биоразнообразието в басейна на Черно море и ще ги публикуват в обществено достъпен уеб сайт. Крайната цел на дейностите е да повиши природозащитния капацитет на региона. Това съобщи Ема Гилева - председател на Черноморската мрежа на неправителствените организации...

публикувано на 15.10.24 в 15:10

1 700 евро на квадрат за имот в кв. "Владиславово" - реална ли е тази цена?

Панелен апартамент за 1700 евро на квадрат в квартал "Владислав Варненчик". Струва ли ви се нереално висока тази цена? Дори и така да е, подобни сделки се извършват във Варна. Една от причините за вървящите нагоре цени на жилищните имоти е липсата на достатъчно оферти за продажба на пазара. Това каза за Радио Варна брокерът Юлия..

публикувано на 15.10.24 в 10:20
Кирил Маричков

Прощаваме се с Кирил Маричков

Днес се прощаваме с Кирил Маричков. Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. Опелото ще от 13 часа в столичния храм „Света София“. Кирил Маричков си отиде от този свят 20 дни преди на навърши 80. Често определян като бунтар и лидер, от групата..

публикувано на 15.10.24 в 08:23