Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 нови български песни за деца търсят международно признание на „Златни искри 2024“

17 са новите български заглавия, които успяха да се класират за финала на дванадесетото издание на Европейския фестивал за детска песен „Златни искри 2024“ във Варна. Сред авторите са някои от най-популярните български композитори като Хайгашод Агасян, Валери Костов, Пепи Писарски и Светослав Лобошки чиито творби са познати и обичани от публиката. Наред с тях се открояват и млади автори, които правят своя дебют на сцената във Варна и които носят със себе си свежи идеи и иновативни подходи към детската музика. Сред тях са композиторът Димитър Атанасов (познат ни и от дуета Димитър и Христо), рок-музикантът Боян Гегов, DJNick, както и варненките Невяна Цветкова – DIVA VOCAL и Мария Стойнова.

Особеността на селекционния процес и тази година е бил анонимността, с която журито е оценявало произведенията. Този метод осигурява справедлива и безпристрастна оценка на всяка песен, като членовете на журито нямат информация за авторите по време на подбора. Така се дава равен шанс на всички участници, независимо дали са утвърдени имена в българската музикална сцена или нови таланти. С този подход се поддържа високо ниво на конкурсната програма и се дава възможност на млади и перспективни творци да пробият в музикалния свят. В селекцията на българските песни участваха композиторът Стефан Илиев, Христо Николов – музикален редактор от БНР – Варна, продуцентът Марин Маринов и поетът Красимир Симеонов.

„Българските песни, които ще се представят в конкурса, ще се съревновават с предложенията от други европейски страни, които ще бъдат избрани в следващите дни. Този международен елемент добавя още повече значимост на селекцията, тъй като всяка българска композиция ще трябва да отстоява мястото си сред музикалните творби от различни краища на Европа. Именно това прави „Златни искри“ не само състезание, но и витрина за културния и музикалния обмен между страните“, сподели Доно Цветков, основател на фестивала.


Организатор на събитието е фондация „Откритие“, с подкрепата  на  Министерството на културата на Република България, сдружението за защита на авторски права „Музикаутор“, БНР  - Радио Варна, фонд „Култура“ на Община Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поучителни и образователни истории между кориците на "Дивите животни на града"

Как да помагаме на животните в града? Отговорите дава поредицата "Дивите животни на града". Под формата на три книги авторката Елена Павлова и художничката Милена Радева разказват поучителни и образователин истории за обитателите на градските пространства. Гълъби гнездят по таваните на блоковете, лястовици се заселват под стрехите, прилепи олитават..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

"Писма от морето" - изложба на Пламен Монев

Най-новата изложба „Писма от морето“ на Пламен Монев представя варненската галерия „12“. Галерията е разположена в сградата на областната администрация в града. Картините на Пламен Монев са вдъхновени от морето и са леко старомодни, посочва художникът. Платната са описателни, в тях е закодиран кратък разказ, пълен със сантимент и романтика.  "Винаги..

публикувано на 19.10.24 в 14:27

Стихосбирката "Петият ъгъл" представи Керанка Далакманска във Варна

Най-новата си поетична книга - "Петият ъгъл", представи Керанка Далакманска в Арт салона на Радио Варна.  Редактор на изданието е писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев. " Море и изгрев. А после залез. Хоризонтът и морето се сливат като в любовен екстаз и стават едно цяло. Голямото синьо. Време-пространството се изкривява в..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Мария Лалева в Балчик: Нека дадем това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим

Смирени и готови да дадат това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим – да се обичаме. Такива бяха усещанията в Балчик снощи след представянето на „Пътища от огън“ – третият роман на Мария Лалева. Това е книга не за войната, а за любовта. Любовта, която е по-голяма от религиите. Любовта – нашето призвание, за да може този свят да..

публикувано на 18.10.24 в 13:14

Утре ученици от Варна се включват в шествие срещу трафика на хора

За поредна година Община Варна се включва в инициативата „Поход за Свобода“ срещу трафика на хора. Събитието представлява мирно шествие и има застъпнически характер с две основни цели: да информира обществото за проблема и да заяви подкрепа и застъпничество за всички жертви на модерното „робство“. „Походът на Свободата“ ще се проведе на 19 октомври,..

публикувано на 18.10.24 в 12:43

"Хора и улици, град - мой свят" представя Елица Карабашлиева във Варна

Изложбата "Хора и улици, град - мой свят" представя от днес художничката Елица Карабашлиева във Варна. Мястото е галерия "Графит", а откриването на експозицията е в 18.30 часа тази вечер. "Коренячка варненка съм и от дете гледам на града си като живо същество, което диша, променя се, често и страда. Преживявам загубата на всяка прекрасна сграда,..

публикувано на 18.10.24 в 09:01

С изложба във Варна отбелязват Деня на българския художник

Днес в Деня на светеца - покровител на художниците, в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, Сдружението открива експозиция живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.  Откриването е от 18 часа в Градската художествена галерия.  Денят на Св. Лука - покровителя на художниците - 18 октомври, е традиционният празник, на който..

публикувано на 18.10.24 в 08:36