Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частични избори за кметове в районите "Одесос" и "Приморски" (обновява се)

| обновено на 20.10.24 в 10:42
21
Снимка: Румен Сарандев

Осем са кандидатите, които се борят за гласовете на варненци за районите "Одесос" и "Приморски" на частичния вот днес. 

Изборният ден започна в 7 часа сутринта и продължава до 20 часа. 




201 избирателни секции са образувани за провеждането на частични избори за кмет на двата варненски района.




Имащите право на глас са близо 200 хиляди. 86 секционни избирателни комисии има в район "Одесос", а останалите са в "Приморски". 

7 часа

Изборният ден във всички 201 секции на територията на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна започна нормално. 

Всички секции са открити, в две от тях председателите са болни и са сменени. 

В здравните заведения няма да има избирателни секции, няма да има и подвижни секции. 

Това съобщи на брифинг Велин Жеков - председател на Общинската избирателна комисия.

7.30 часа

Изключително слаб е към този час интересът към изборния ден в Основно училище "Цар Симеон I" във Варна. 




В пет от секциите, разположени в учебното заведение, до 7.30 часа сутринта са гласували точно трима души.

Според двама от председателите на секционните избирателни комисии проблемът се крие във факта, че хората масово не знаят, че днес има частични избори за районни кметове в "Приморски" и "Одесос". За вота са информирани родителите на деца, чиито деца учат в кварталното училище, защото... утре е неучебен ден заради изборите.


9.20 часа

Обикновен неделен почивен ден - така изглежда районът около Основното училище "Васил Друмев", където има избирателни секции за частичния вот в район "Приморски". 



Секциите са отворили навреме, а към този час 31 души са упражнили правото си на вот. Право на глас в учебното заведение имат 4 515 души.




Пет са секциите в ОУ "Васил Друмев", във всички тях има машини, които са предпочитани за гласуване. 

Чистотата е един от най-големите проблеми, с които трябва да се справи районният кмет, смятат гласоподавателите. Те са категорични, че началникът на района може да се справи с всички проблеми там, само да иска да работи. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:




9.40 часа

Избирателната активност в СУЕО "Ал. С. Пушкин" към този час е ниска.
Седем са секциите в учебното заведение. В 38-а секция от 747 избиратели по списък са гласували деветима, а в 39-а - от 825-а с дописани двама - също деветима. В 40-а СИК от 510 имащи право на глас, това са направили шестима, а в 41-ва - от 569 са гласували шестима. В секциите на втория етаж - 42-ра, 44-а и 45-а, общо гласувалите са 27. 



Подробностите чуйте от репортажа на Даниела Стойнова:


Избирателите в секция номер 172 - ресторант "Каролина", на изборите днес ще гласуват в Основното училище "Панайот Волов" в кв. "Виница", предаде репортер на Радио Варна:



10.10 часа

Кооперативният пазар във Варна. Хората коментират, че проблем в района е мръсотията. Не стигат кошчетата, преливат варелите, коментират анкетираните. Зелената вълна на светофара е друг проблем, който вълнува хората, с които се среща екипът ни. "Идея си нямам какво прави районният кмет", коментира един от тях, след което уточнява: "Аз не гласувам - защото не ме вълнува". "35 сме гласували - аз промяна не виждам", допълни неговият събеседник.
Подробностите чуйте в анкетата на Доротея Николова:


10.15 часа

В управлението в курортния комплекс "Златни пясъци" има две секционни комисии, в които може да се гласува за районни кметове на "Приморски" - това са 399-а и 175-та секция. 





Към този час 16 души са гласували е 175-а, от имащи право на глас 759. Четирима са записаните под чертата в другата секция. Там шестима са гласували машинно, а петима - с хартиена бюлетина. 

Още чуйте от репортажа на Нина Милошевич:


10.20 часа

1,4 % е избирателната активност към 10 часа днес, сочат данните  на Общинската избирателна комисия за частичните избори за кмет за районите "Приморски" и "Одесос". 

412 души са гласували към 10 часа в район "Одесос". Това е 0,61 % от 67 181 души, имащи право на глас. Отворените секции в този район са 86. 682-ма са дали своя глас в другия район - "Приморски", или 0,79 % от общо 86 465 по списък. Секциите, отворени в "Приморски", са 113.


11 часа

По-малко от 2 % е броят на гласувалите в петте секции в ОУ "Петко Славейков" във Варна към 11 часа. Според членове на СИК и на техни председатели големият проблем и причина за ниската избирателна активност е, че хората не знаят, че днес се провеждат частични местни избори в двата варненски района. Те обвиниха както политиците, така и тези, които организират самия вот. 

Обичайно на избори в тези секции гласуват от 30 до 50 процента, а най-голям интерес традиционно предизвикват парламентарните избори. Подробностите чуйте в репортажа на Доротея Николова:


Идентична е ситуацията към този час и в седемте секции в ОУ "Васил Априлов". В абсолютни цифри броят гласували към този час е между 12 и 17, с лек превес на гласувалите с хартиена бюлетина. В проценти, гласувалите към 11 ч. са по-малко от 2%.

11.20 часа
Хората не знаят, че днес се провеждат частични избори за кмет на район „Приморски“, коментира за Радио Варна Киряк Костадинов, жител на кв. „Виница“ и член на 178 секционна избирателна комисия в ОУ „Панайот Волов“ в квартала. По неговите думи предизборната кампания не е била разпространена по вестниците, телевизиите и радиото. Костадинов смята, че ще има балотаж, защото кандидатите са четирима.


11.30 часа

Много ниска избирателна активност отчитат към този час с секционните комисии, разположени в ОУ Константин Арабаджиев в район "Одесос". Очакванията са избирателите да се активизират в следобедните часове. 

Четири са секционните избирателни комисии в училището. Избирателите по списък са 4 300, от тях едва 5 % са упражнили правото си на глас. Това са 15-17 човека. Трябва да се гласува, категорични са анкетираните:

Подробностите са в репортажа на Валери Великов:



За изборите след седмица членовете на секционните комисии ще са същите като днес, каза Веселка Иванова, която е председател на 64-та СИК. Според нея се очаква изборният ден на 27-и да е доста по-натоварен, особено ако се стигне до балотажи за районни кметове.


13.00 часа

До 13,00 часа само 43-ма избиратели са упражнили правото си на гласа в разкритите секции в административната сграда на  курортния комплекс "Златни пясъци" за районен кмет на район "Приморски", съобщи репортерът на Радио Варна Нина Милошевич.



По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избиратели в „Одесос“: Районните кметове винаги имат тежест при вземане на решения в района

Районните кметове винаги имат тежест, когато има проблеми за разрешаване в района. Това коментираха за Радио Варна избиратели от район „Одесос“, гласували в Средно училище „Климент Охридски“. От районния кмет зависят много неща. Трябва да има кмет, за да реши проблемите в района, категорични са анкетираните. Частични избори за..

публикувано на 20.10.24 в 12:23

Връчиха наградите "Лекар на годината", кои са отличените?

По повод 19 октомври - Ден на българския лекар и неговия покровител „Свети Иван Рилски – Чудотворец“, в навечерието на празника, на официална церемония в Медицинския университет във Варна, бяха връчени наградите „Лекар на годината 2024“ по категории, за особени заслуги в сферата на здравеопазването на областта.  В категорията „Дългогодишна дейност в..

публикувано на 20.10.24 в 11:50

Частичният вот: 1,4 % избирателна активност към 10 часа

1,4 % е избирателната активност към 10 часа днес, сочат данните  на Общинската избирателна комисия за частичните избори за кметове за районите "Приморски" и "Одесос".  412 души са гласували към 10 часа в район "Одесос". Това е 0,61 % от 67 181 души, имащи право на глас. Отворените секции в този район са 86.  682-ма са дали своя глас в другия район -..

публикувано на 20.10.24 в 11:13
кметство

Какви са правомощията на районния кмет?

Орган на изпълнителната власт в общината е кметът на общината. Органи на изпълнителната власт в района и кметството са съответно кметът на района и кметът на кметството. Кметът на общината, както и кметовете на райони и кметства, се избират пряко от населението за срок от 4 години при условия и по ред, определени с Изборния кодекс...

публикувано на 20.10.24 в 11:10

Изборният ден във всички 201 секции в двата варненски района започна нормално

Изборният ден във всички 201 секции на територията на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна започна нормално.  Всички секции са открити, в две от тях председателите са болни и са сменени.  В здравните заведения няма да има избирателни секции, няма да има и подвижни секции.  Това съобщи на брифинг  Велин Жеков - председател на Общинската..

публикувано на 20.10.24 в 09:05

Трима гласували до 7.30 часа в ОУ "Цар Симеон I" във Варна

Изключително слаб е към този час интересът към изборния ден в Основно училище " "Цар Симеон I" във Варна.  В пет от секциите, разположени в учебното заведение, до 7.30 часа сутринта са гласували точно трима души. Според двама от председателите на секционните избирателни комисии проблемът се крие във факта, че хората масово не знаят, че днес..

публикувано на 20.10.24 в 08:33