Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. д-р Диана Петкова: Приемам наградата „Лекар на годината" с респект и отговорност

доц. Диана Петкова
Снимка: Българско Дружество по Белодробни Болести (БДББ)

По повод 19 октомври - Ден на българския лекар и неговия покровител „Свети Иван Рилски – Чудотворец“, в навечерието на празника, на официална церемония в Медицинския университет във Варна, бяха връчени наградите „Лекар на годината 2024“ по категории, за особени заслуги в сферата на здравеопазването на областта.

С най-високото отличие „Лекар на годината 2024“ за особени заслуги в сферата на здравеопазването за област Варна бе удостоена проф. д-р Диана Петкова.

Професор Петкова е началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ "Света Марина" във Варна. Ръководител е на учебен сектор по Белодробни болести и алергология към първа катедра по Вътрешни болести в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна. Трети мандат е председател на Българското дружество по белодробни болести. 

"Това е една висока награда, защото е свързана с оценката, която лекарското съсловие дава на лекар. Може би е най-високата, най-стойнстоната, най-ценната награда тогава, когато получил високото признание от своите колеги, с тези, с които работиш. Приемам я с респект и с отговорност. Приемам я като едно отличие, което е свързано с моята дългогодишна работа. Но не само. Защото всичко, което съм направила в досегашня си трудов път, не би било възможно без колегите, с които работя."

Професор Диана Петкова признава, че номинацията на екипа на университетската болница във Варна е била изненада за нея.

"Но да кажем, че след всичко онова, което в последните години постигнахме, имам предвид последните четири-пет години, а и в днешния ден, когато ни връхлетя корона-вирусната пандемия, след ежедневния ни труд и усилия, огромната тежест на плещите ни да се справим с толкова тежки пациенти, които приехме, в този аспект беше очаквана. Защото в тези времена пулмологията и пулмолозите като че ли останаха малко по-встрани от всичко онова, което се случи в държавата. Смея да твърдя, че ние специалистите по белодробна медицина стоим на своя пост и се грижим за пациентите с тежки заболявания. Но някак си оставаме малко по-встрани от общественото признание, от обществената оценка. Последните години обаче стана ясно, че без такива специалности като нашата, като тази на специалистите по инфекциозни болести, няма как здравеопазването да се развива и да има успехи."

Цялото интервю с проф. д-р Диана Петкова можете да намерите в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселите кулинарки от село Изгрев: В управлението на държавата трябва да има повече жени

Савка Атанасова е председател на читалище "Светлина" в село Изгрев, община Суворово, Варненска област.  Там хората са много задружни и всяка седмица организират различни кулинарни конкурси, акции по почистване на двора на храма, на улиците, участват във фолклорни фестивали. Атанасова е моторът на тези инициативи, тя е неформален лидер на..

публикувано на 26.10.24 в 08:05

Олимпийският огън разказваше приказки и обедини всички

Олимпиадата в Париж ще запомним с какво ли не, но безспорно изключителният олимпийски огън обедини всички.  Мигновено това вълшебно кълбо без аналог в историята, разположено в градините на Тюйлери, се превърна в магнит за хиляди хора и в най-новата значима туристическа атракция на френската столица.  До него достигна пътешественичката и успешен травъл..

публикувано на 25.10.24 в 08:20

Поетът Валери Станков: Обичам този свят въпреки неговите недостатъци и изкривявания

Въпреки недостатъците и изкривяванията в този свят, аз продължавам да го обичам. Това подчерта за Радио Варна поетът Валери Станков.  В контекста на провелите се частични местни избори във Варна и в навечерието на балотажа за същите, Станков разсъждава, че никога не би се кандидатирал за кмет на Варна.  "Защото през последните 30 години..

публикувано на 23.10.24 в 08:00

Д-р Васил Тенекеджиев: Римската статуя най-вероятно е надгробна фигура

Мраморната статуя на мъж от римско време, открита във Варна, най-вероятно е надгробна фигура. Това коментира в предаването на Радио Варна "Гравитация нула" археологът гл. ас. д-р Васил Тенекеджиев . " Специалистите по епиграфика, с които се консултирахме, смятат, че това най-вероятно е така, следейки по формулата, която е използвана. Там се..

публикувано на 22.10.24 в 08:00

Мария Лалева в Балчик: Нека дадем това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим

Смирени и готови да дадат това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим – да се обичаме. Такива бяха усещанията в Балчик снощи след представянето на „Пътища от огън“ – третият роман на Мария Лалева. Това е книга не за войната, а за любовта. Любовта, която е по-голяма от религиите. Любовта – нашето призвание, за да може този свят да..

публикувано на 21.10.24 в 08:10
Велин Жеков

Близо 200 хиляди варненци гласуват за районен кмет днес, в 198 секции се гласува машинно

201 са секциите, в които гласуват избирателите от двата варненски района днес - "Одесос" и "Приморски". В 198 от тях се гласува машинно. В случай, че машина дефектира, тя няма как да бъде ремонтирана. В такъв случай в секцията се минава изцяло на гласуване с хартиена бюлетина. Това обясни за Радио Варна председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 20.10.24 в 08:55

Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY): Личният музикален почерк е много важен

Интервю с Marty Friedman (екс-MEGADETH, екс-CACOPHONY) Marty Friedman е добре познат в китарния свят. Още повече, че записва два изключителни албума с CACOPHONY и Jason Becker. С Marty Friedman са и т.нар. класически албуми на MEGADETH. Още докато беше част от състава на Dave Mustaine, китарният герой показа и другото си, по-романтично лице...

публикувано на 19.10.24 в 11:23