Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК отмени назначаването на СИК за референдума в община Добричка за ветропаркове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната избирателна комисия отмени назначаването на секционните комисии за провеждането на референдума в община Добричка във връзка с ветроенергийните паркове. От комисията посочват, че действията по подготовката на местното допитване следва да се правят след окончателното решаване на съдебния спор, започнал след жалба на областния управител на Добрич срещу решението на Общинския съвет за референдума. Върховният административен съд върна делото на съда в Добрич за разглеждане.

Решението на ЦИК да отмени назначените комисии от ОИК Добричка е след подадена жалба от областния председател на една от политическите партии. Според жалбата не са били взети под внимание изискванията за броя на членовете на СИК и представителите на парламентарно представените партии и коалиции.  

Централната избирателна комисия приема, че Общинската избирателна комисия – Добричка при произнасянето си е следвало да назначи съставите на СИК, като се съобрази с направените писмени предложения при спазване на изискванията на Изборния кодекс.

При произнасянето с решението си ОИК не е съобразила и с висящия съдебен спор пред Върховния административен съд във връзка с обжалване на решение на Общинския съвет – Добричка относно това дали следва да бъде проведен местния референдум, за което основна предпоставка е наличието на влязло в сила решение на Общинския съвет за това.
Решението подлежи на обжалване в тридневен срок пред Върховния административен съд.
Чуйте повече в репортажа на Мая Райнова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Училище за успех във Варна

ИКТ Клъстер – Варна, с финансовата подкрепа на Община Варна и със съдействието на РУО – Варна, организира за втора поредна година конференция "Училище за успех". Чуйте какво споделиха началникът на РУО-Варна Ирена Радева и експертът Йорданка Христова: Конференцията е насочена към педагогически специалисти, образователни експерти,..

публикувано на 26.10.24 в 15:40
Морска гара

18 градуса ще бъде максималната температура във Варна в неделя

Ще бъде предимно ясно и слънчево, през нощта почти тихо. Сутринта на места ще е мъгливо или с ниска слоеста облачност. През деня ще духа слаб вятър от юг и югоизток. Минимални температури между 1° и 6°, по крайбрежието до 10°, максимални от 16° до 21°. За Варна минимална температура 10°, максимална 18°. Вълнение на морето 1-2 бала...

публикувано на 26.10.24 в 15:32

Свтовноизвестни експерти в 9-ия конгрес на на Българското дружество по Белодробни болести

Широк спектър от теми-от превенция и скрининг до модерни диагностични процедури и персонализирана терапия в областта на пневмологията се обсъждат на Деветия конгрес на Българското дружество по белодробни болести. Събитие, което се провежда в рамките на няколко дена в курорта Златни пясъци край Варна. В програмата участват експери от Европа, САЩ, Канада,..

публикувано на 26.10.24 в 12:58

Над 100 000 „маркови“ химикалки от Китай задържаха митническите служители от ТД Митница Варна

109 828 химикалки с лого на световноизвестна марка задържаха митническите служители от Териториална дирекция Митница Варна за нарушени права върху интелектуалната собственост. Стоката е пристигнала на Митнически пункт „Варна - Запад“ с контейнер от Китай, внос за България. По метода за анализ на риска контейнерът е селектиран от служители от..

публикувано на 26.10.24 в 09:59

Забранени са опасни детски дрехи и играчки заради риск от изгаряния и безплодие

Забранен е продаван онлайн детски фестивален костюм с еднорог и пола от тюл в цвят дъга от бранда Fiestas Guirca SL. Полата и качулката на костюма са силно запалими в близост до източник на запалване, пламъкът се разпространява неимоверно бързо, което може да доведе до изгаряния. За това информират от платформата „Ние, потребителите“, като се..

публикувано на 26.10.24 в 09:39
Варна,морето, сините вълни...

Слънчева събота

Днес ще преобладава слънчево време, сутринта видимостта ще е намалена, на места до мъгла. Ще бъде почти тихо, по Черноморието вятърът ще е слаб от северна четвърт, по-късно през деня от източна четвърт. Минималните температури във вътрешността ще са ниски от минус 1 до плюс 4, максималните слабо ще се повишат и ще са 17-20, по крайбрежието..

публикувано на 26.10.24 в 09:30

Референдумът в Община Добричка е отменен

Референдум за или против изграждането на ветроенергийни паркове на територията на Община Добричка няма да бъде проведен, заедно с парламентарните избори на 27 октомври. Това става ясно от публикация в социалните мрежи на кмета на Община Добричка Соня Георгиева. Първият в страната ни референдум за вятърни електроцентрали, който трябваше да..

публикувано на 26.10.24 в 09:00