Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: В опаковка и с панделка

Снимка: Ани Петрова

Малко досаден е този сюжет с изборите, но няма как да го заобиколим - случва ни се, при това все по-често, отколкото е необходимо. Партии отскачат до салона за разкрасяване. Там ги гримират, оформят прическите, лепват малко силикон - за повече привлекателност и надеждност.

После думите. Те са ясни. Посланието е еднакво навсякъде по света.

„Нужда от нов начин на мислене, нова енергия, нови идеи и цели, вълнуващи предизвикателства и... най-доброто, което може да бъде направено“.

Няма да се увличам в подробности. Всеки знае какво се говори и колко обещаващо звучи то. Който иска детайлна справка, горещо препоръчвам книгата на Майкъл Добс „Къща от карти“. Времето и географията не са променили големите амбиции и отчаяното гонене на успеха.

А какво се случва тук и сега? Живеем на невероятно и много красиво място. С още малко усилия в правилната посока животът в него може да тече изключително леко и приятно, но нещата не винаги се случват по най-добрия начин. Понякога точно обратното: част от тях се осъществяват по труден, заобиколен, на моменти дори мъчителен път... Обикновено сме наясно с причините, но мина време, претръпнахме, свикнахме, приехме, продължаваме напред. В края на краищата можем да вдигнем рамене и с въздишка да отбележим: „Не подкрепям никого“, а после да продължим деня, новата седмица, стария живот. Ние просто продължаваме. Участниците в спектакъла да му мислят, че и за тях става все по-трудно да се доказват. Вече не сме така доверчиви. Имаме опит. Преди чакахме чудото. Вместо него всеки път се явяваше неволята. Явно успя да ни научи. Сега сме оставили чудесата в приказките, където им е мястото, а ние си живеем реалния живот. Какъвто – такъв. Колкото – толкова.

„Не подкрепям никого“ е изказване. Дава възможност напрежението да избие по най-безопасния начин. Междувременно реалният живот неусетно минава. Избори след избори, очакване след очакване, разочарование след разочарование...

Последният сюжет беше досаден. Е, интересно припламнаха искри, свързани с лъжите на някои от кандидатите да ни представляват. Всъщност поправете ме, ако греша, но лъжата е нещо, без което пейзажът доста би се оголил.

Съвременното общество отдавна е надскочило истината и ежеминутно я разтяга като ластик по различни причини и в разнообразни варианти, така че не е зашеметяваща новина, че някой и друг кандидат ни праща за щастливо бъдеще в склада със зеления хайвер.

Проучвания сочат, че за един ден биваме излъгани от 10 до 200 пъти. Това, че някой го прави от избираемо място, е незначителна подробност в океана от лъжи, в който непрекъснато се давим. Методът дори е похвален: вместо да повтаря заблудата, докато я превърне в нещо общоприето, човекът я оформя красиво, опакова я, слага й червена панделка и я пуска да лети свободно по широкия бял свят. И тръгва лъжата, блестяща и красива, да привлича като магнит нищо неподозиращи доверчиви хора.

Според Памела Майер – известен експерт по лъжата, последната може да има еволюционно значение и колкото по-интелигентен е даден вид, толкова по-склонен е да мами и заблуждава.

Не че е успокоение...

Добре. Затваряме сюжет, който с времето стана досаден и изтощаващ. И продължаваме напред. Аз обаче вярвам, че след две, три, пет, десет години всичко ще бъде различно, защото идват поколения, които вярват в добри и смислени каузи, виждам как се стараят да изчистят живота от лъжите, да влеят в него енергия и почтеност и да постигат напредък. И така ще бъде.

Автор: Даниела Иванова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българо-китайски форум ще се проведе във Варна

Българо-китайски форум ще се проведе утре, 29 октомври, вторник, от 10:00 часа във Фестивалния и конгресен център във Варна. Събитието е посветено на 75-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Китай и 20-годишнина от побратимяването на Варна с китайския град Нинбо. Организатори са Националната асоциация „Един пояс, един..

публикувано на 28.10.24 в 17:48

Варна домакинства екофестивал на 2 ноември (програма)

Забавни детски работилници, филмови прожекции и томбола са част от събитията на Екофестивал във Варна Инициативата ще се проведе на 2 ноември (събота) от 11:00 ч., на площада пред Археологическия музей Забавни детски работилници, интерактивни демонстрации, филмови прожекции, игри с аниматори и томбола с награди, са част от програмата на екофестивал,..

публикувано на 28.10.24 в 15:10

При вход свободен днес във Варна представят филм, посветен на проф. Стоимен Стоилов

Най-новия документален филм на Георги Тошев, посветен на художника проф. Стоимен Стоилов, ще бъде представен от 16 часа днес в зала "Европа" не Фестивалния и конгресен център във Варна. Лентата "Щастие на върха на молива" е посветена на 80-годишния юбилей на художника, а входът за събитието е свободен. Във филма са включени творби на художника,..

публикувано на 28.10.24 в 12:58

За зелето и изборите

Много българи не отидоха до урните в неделя. По лични причини. Свои такива има и Вълчо Жеков. Той е родом е от Ветрино, но има къща в село Габърница. Работи на три места, за да изхранва семейството си – в частна фирма като монтьор, държи малко крайпътно заведение и произвежда зеле, което продава пред заведението на пътя. Срещнах го в изборния..

публикувано на 28.10.24 в 11:10

Транспортът е най-големият проблем в суворовското село Дръндар

"Алианс за права и свободи" - АПС е първа политическа сила в суворовското село Дръндар. За "ДПС - Ново начало" в населеното място с изцяло турски жители са гласували 18 души. По един глас получават ИТН, МЕЧ и ДОСТ. За ГЕРБ-СДС в с. Дръндар са гласували петима от общо 79 души, отишли до урните в неделя.  Кмет на село Дръндар от октомври месец миналата..

публикувано на 28.10.24 в 10:37

28 октомври - Световен ден на анимацията

Днес е Световният ден на анимацията. На този ден през 1892 г. в Париж художникът изобретател Емил Рейно показал пред зрители невижданото дотогава зрелище - оптически театър. За първи път той демонстрирал публично своя апарат праксиноскоп, който показвал движещи се картинки. Анимацията е оптическа илюзия за движение, създадено чрез..

публикувано на 28.10.24 в 10:22

Мъгливо сутринта, през деня ще е слънчево

Мъгла има във Варна в момента с намалена видимост до 100 метра, мъгливо е още в Баргас – до 400 метра е намалена видимостта там, димка има в района на Добрич. В Добрич е и най-студено тази сутрин – термометрите отчитат 2 градуса, 3 градуса е в Шумен, 5 в Карнобат, 6 градуса ев Русе, 7 в Ахтопол, по 8 градуса е в Разград, Шабла и Бургас,..

публикувано на 28.10.24 в 06:10