Днес – 17 ноември, е световният ден на любимата на милиони хора в различни части на света баклава, съобщава турското министерство на културата и туризма.
Световният ден на баклавата е празник на една вековна традиция, възникнала в Месопотамия, а днес почитана на всички континенти. Десертът се смята за един от най-вкусните в турската кухня, като освен неповторими вкусове, зад него се крие и богата история.
Със своите хрупкави над 40 тънки кори, полети с шербет и пълнени с натрошени шамфъстъци, орехи или други ядки, баклавата е перфектният десерт за мнозина.
Приготвянето на баклава е усъвършенствано в кухните на високопоставените представители в Османската империя само от специално обучени майстори готвачи и тя е била задължителна част от менюто на тържества и церемонии.
Предавана от поколение на поколение с традиционния си вкус и сложна рецепта, баклавата е неизменна част от всяка трапеза. Поднасянето ѝ по време на специални дни като сватби и всякакви празници е ценна традиция.
Известно е, че най-добрата баклава се прави в град Газиантеп, Югоизточна Турция.
През 2013 г. Европейската комисия дава на газиантепската баклава статут на защитено наименование за произход, с което тя става първият турски продукт, вписан в този списък. Освен това, с вековното си кулинарно наследство, градът е част и от Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО в областта на гастрономията.
В Газиантеп приготвянето на баклава се предава от поколение на поколение.
За да се постигне неповторимия ѝ вкус са необходими голям набор от умения, като внимание към детайлите и прецизност. Майсторите разстилат 40 или 45 слоя тънички кори, като ги пълнят с шамфъстъци и мажат с масло. След това десертът се пече в каменни пещи, а накрая шербетът се излива върху изпечените кори.
Въпреки че баклавата от Газиантеп е най-популярна, този десерт се отличава с безкрайно разнообразие на вкусове от всеки регион. Най-съществената разлика между разновидностите е в пълнежа. Във всеки регион пълнежът на баклавата се приготвя с наличните местни съставки. Тъй като Турция има обширна територия с различен микроклимат и местни продукти, съставките на пълнежа се различават във всеки край. Например в Газиантеп баклавата се пълни с шамфъстък, докато в Черноморския регион се използват лешници, а пълнежът от орехи е популярен в Централен Анадол. В района на Тракия пък се приготвя баклава с бадеми или със сусам, посочват от министерството на културата и туризма на Турция.
Другите разновидности на баклавата носят различни имена в зависимост от формата и съставки. Наименованието на някои от другите видове идва от начина, по който се разрязват, например „havuç dilimi baklava“ (баклава, разрязана във формата на моркови), „midye baklava“ (баклава с форма на миди) и „bülbül yuvası baklava“ (баклава с формата на гнездо на славей). Що се отнася до съставките, „sütlü nuriye baklava” се приготвя с мляко вместо с шербет, „fıstık sarma baklava“ (пълнена с шамфъстък) и „ceviz sarma baklava“ (пълнена с орехи) имат огромно количество ядки в сравнение с оригиналната баклава, а „kuru baklava“ (суха баклава) съдържа по-малко шербет.
С три поредни спектакъла Варненският драматичен театър "Стоян Бъчваров" ще се включи в 12-ата Нощ на театрите. От днес до 17 ноември театърът ще предложи на зрителите си четири хитови спектакъла със специална пакетна цена. Във фокуса на Нощта на театрите тази година е 80-годишнината от Народния съд, действал в България между декември 1944 и април..
Ученици от СУ "Гео Милев" във Варна се научиха как да преодоляват агресията, да са по-добри един към друг и да се уважават. В училището са приложени методологичните разработки на проф. Румен Стаматов, ръководител на Центъра за позитивно образование на Варненския свободен университет. Това каза Николинка Даскалова - главен секретар на ВСУ „Черноризец..
Подготвя се коледната украса във Варна. Работници поставят дървения постамент на шадравана до Драматичния театър "Стоян Бъчваров". Украса е монтирана и по бул. "Княз Борис I". Светещите гирлянди се поставят около стволовете на дърветата в централната градска част. Живото коледно дърво до театъра все още не е украсено. По традиция..
Коледните пости, наречени още Рождественски пости, започват след Коледни заговезни от 15 ноември и продължават до 24 декември включително. Те са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост – сряда и петък. Понякога постът се нарича Филипов, тъй като по традиция започва в..
Болестта на 48-годишния мъж се развива за около 7 години. През 2015 година губи работата си и остава затворен вкъщи. В началото започва да пие от обяд, но идва момент, в който пие от сутринта. Три-четири месеца след това Димитър вече пие денонощно. Признава, че не е можел да изкара повече от два часа без алкохол. Стига до един литър концентрат на..
Десетият национален конкурс-рецитал по творби на Никола Й. Вапцаров, предназначен за любители , ще се проведе на 30 ноември, от 9:00 ч. в зала „Вапцаров“ на Висшето военноморско училище, носещо името на поета. Наградният фонд е осигурен от Община Варна, а събитието е част от програма "Младежки дейности 2024", на дирекция "Образование и младежки..
"След изключително успешното първо издание на инициативата Ден на четенето през 2023 г. (177 609 участници от страната и чужбина, хиляди вдъхновяващи събития и основаване на Националния пакт за четенето), тя се завръща, за да обедини граждани, институции и представители на бизнеса около една обща цел. През 2024-а малки и големи читатели ще..