Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Йоана Стефанова от екипа на един от най-големите магазини за месо във Варна:

Прясното свинско е бледо, яркият цвят издава третиране на месото

Няма съществена промяна в цената на свинското с наближаването на празниците


Вече сме в този период от годината, в който "от рибата минаваме на рибицата", както гласи тази максима с автор неизвестен. Свинското месо отдавна се е наложило като основен герой на българската трапеза по време на Коледните и Новогодишни празници. Затова и в навечерието им, търсенето на свинско се засилва. 

Това се усеща в последните работни дни преди празниците в семеен магазини за месо във Варна, намиращ се в квартал "Кайсиева градина", блок 255. Клиентите в магазина влизаха един след друг, търсейки основно свинско месо - кой пържола, кой ребърца, любимата на българите сланина или суджук.

Сланината, суджукът и колбасите винаги намират място на българската трапеза по празниците

Според Йоана Стефанова, която е част от екипа на магазина и поддържа и неговата фейсбук страница,много хора се втурват в последния момент да си купуват месо. 

"Вратната пържола си остава кралицата на българската трапеза, но се търсят и ребърца за барбекю и други части от прасето", коментира Йоана. При цените на свинското не се наблюдава някаква съществена промяна преди празниците, допълни още тя.


По данни на Асоциацията на свиневъдите в България, около 40% от свинското на пазара е българско, а останалото е вносно. Основно от Испания, Германия, Дания, Белгия и други страни от Западна Европа.

Според Йоана Стефанова, пътят, който изминава месото от Европа до България, продължаващ между 3 и 4 дни, намалява качествата му. 

"Това месо първо се замразява, после се отмразява и затова прясното е по-добрия вариант", коментира тя. 

"Българските животни се хранят с местни фуражи, което придава на месото качества, типични за нашия вкус. А и относно вносното, в различните страни се използват ГМО фуражи и добавки, които в България са забранени", обясни Йоана.

Прясното месо може да се разпознае по много начини. Един от тях е цветът.

"Прясното месо е бледо, яркият розов цвят издава третиране на месото. По-тъмният цвят пък се получава, когато месото е престояло или не се съхранява правилно. Можем да разпознаем прясното месо и по аромата, който е лек, свеж мирис", каза Йоана Стефанова. Тя и семейството й предлагат изцяло българско месо и продукти, без значение дали е свинско, телешко или пилешко.

"Купувайки български продукти, подкрепяме българските производители, което допринася за развитието на стопанствата и на икономиката ни", коментира тя.

Най-търсеното месо по празниците след свинското е пилешкото, което по думите на Йоана е по-диетичната версия и се готви лесно.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученичката Деси от кв. "Аспарухово" с поредна кауза в помощ на болно дете

10-годишнатта Десислава Костадинова от кв. "Аспарухово", която неотдавна изработваше гривнички, за да ги продава и да събере пари за изследване на своята приятелка Димана в Турция, сега се е посветила на друга благородна кауза. С радост Деси съобщи, че резултатите на Димана са отлични и тя е здрава. Сега ученичката иска да помогне на 4-годишната Гери ,..

публикувано на 01.07.25 в 17:28

Улица „Преслав“ връща духа от началото на 20. век с добре реставрираните си сгради

На улица „Преслав“ във Варна можем да открием примери за добре извършена реставрация на много от емблематичните сгради, знакови за края на 19. и началото на 20. век. Те успяват да запазят историческата атмосфера на тази епоха. Това коментира Християн Облаков, изследовател на архитектурата на Стара Варна и жител на район „Одесос“. През..

публикувано на 01.07.25 в 13:39

Близо 20 на сто увеличение на туристопотока в Двореца - Балчик

За първите шест месеца на годината повече от 73 хиляди са посетителите в Държавен културен институт Двореца - Балчик. На първо място са румънските гости, обобщава директорът на културния център Жени Михайлова.   Общият им брой е около 40 хиляди души, следвани от българите, които са близо 24 хиляди. Гостите за същия период на миналата година..

публикувано на 01.07.25 в 11:55

Варна посрещна Джулай морнинг (СНИМКИ)

За поредна година рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещнаха изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция „Джулай морнинг“ символизира желанието за свобода на личността.  Стотици варненци и гости посрещнаха юлското слънце. Джулай морнинг започва именно във Варна преди повече от 40 години, за да се превърне в символ на зареждащия се..

публикувано на 01.07.25 в 08:05

Варненският свободен университет с официално становище по предложените промени в Закона за висшето образование

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ внесе официално становище до Комисията по образованието и науката в Народното събрание във връзка с предложението за законодателни промени в Закона за висшето образование, което предвижда таксите за платено обучение в държавните университети да могат да бъдат ограничени до 75% от бюджетната издръжка..

публикувано на 30.06.25 в 16:44

Лесна работа: Към първото юлско утро

Днес, докато помахвах на юни за довиждане, приятели се обадиха, че тръгват и ще посрещат първото юлско утро, където според тях му е мястото. Пожелах им приятно пътуване и се замислих за мястото, за изгрева, за посрещането. Юни беше чудесен. И юли ще бъде такъв. Стига да искаме и да го направим. Прелистих много изгреви от живота си. В първото..

публикувано на 30.06.25 в 15:24

Европейският младежки парламент се събира във Варна

Националната селективна конференция на Европейския младежки парламент у нас ще се проведе във Варна. Събитието започва с тиймбилдинг игри и дейности между организаторите на събитието, и продължава до 4 юли. Събрание на всички комисии ще се проведе на 4 юли в аулата на Икономическия университет във Варна, а официалното откриване ще бъде на 1 юли,..

публикувано на 30.06.25 в 11:15