Това се усеща в последните работни дни преди празниците в семеен магазини за месо във Варна, намиращ се в квартал "Кайсиева градина", блок 255. Клиентите в магазина влизаха един след друг, търсейки основно свинско месо - кой пържола, кой ребърца, любимата на българите сланина или суджук.
Според Йоана Стефанова, която е част от екипа на магазина и поддържа и неговата фейсбук страница,много хора се втурват в последния момент да си купуват месо.
"Вратната пържола си остава кралицата на българската трапеза, но се търсят и ребърца за барбекю и други части от прасето", коментира Йоана. При цените на свинското не се наблюдава някаква съществена промяна преди празниците, допълни още тя.
По данни на Асоциацията на свиневъдите в България, около 40% от свинското на пазара е българско, а останалото е вносно. Основно от Испания, Германия, Дания, Белгия и други страни от Западна Европа.
Според Йоана Стефанова, пътят, който изминава месото от Европа до България, продължаващ между 3 и 4 дни, намалява качествата му.
"Това месо първо се замразява, после се отмразява и затова прясното е по-добрия вариант", коментира тя.
"Българските животни се хранят с местни фуражи, което придава на месото качества, типични за нашия вкус. А и относно вносното, в различните страни се използват ГМО фуражи и добавки, които в България са забранени", обясни Йоана.
Прясното месо може да се разпознае по много начини. Един от тях е цветът.
"Прясното месо е бледо, яркият розов цвят издава третиране на месото. По-тъмният цвят пък се получава, когато месото е престояло или не се съхранява правилно. Можем да разпознаем прясното месо и по аромата, който е лек, свеж мирис", каза Йоана Стефанова. Тя и семейството й предлагат изцяло българско месо и продукти, без значение дали е свинско, телешко или пилешко.
"Купувайки български продукти, подкрепяме българските производители, което допринася за развитието на стопанствата и на икономиката ни", коментира тя.
Най-търсеното месо по празниците след свинското е пилешкото, което по думите на Йоана е по-диетичната версия и се готви лесно.
Чуйте повече в звуковия файл
От 2 април до 21 май 2025 г. (всяка сряда и всяка събота) за времето от 10.00 ч. до 12.00 ч. в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Балчик организира обучение на граждани и гости на гр. Балчик, които имат желание да получат базова подготовка за действия при подпомагане органите за ПБЗН при ликвидирането на горски и полски..
Музеят на Възраждането и Учебният музей във Варна организират творчески работилници за пролетната ваканция на учениците,. От днес до 4 април от 10 часа в Музея на Възраждането учениците ще работят по теми, свързани с епохата на Възраждането. От 1 до 4 април от 11 часа в Учебен музей – Варна творческите ателиета са посветени на Великден...
Денят на европейските автори се отбелязва от 2023 г. в последния понеделник на месец март по инициатива на Европейската комисия, за да насърчава четенето, най-вече при младите хора. Целта на деня е да обедини книгите и образователния сектор, да открои литературата като начин за представяне пред младите хора на богатствата на европейската култура,..
Има ли някой в България, който да не обича мекици. Пърженото тесто, което консумираме предимно за закуска с пудра захар, сирене или сладко, получи световно признание. Българските мекици попаднаха в топ 30 на най-добрите тестени изделия в света в престижната класация на онлайн изданието TasteAtlas. Мекицата заема 29-то място с оценка от 4.4 точки. В..
Алисън Атанасов е от Южна Африка. Наполовина е българка. Дори варненка. Баща й е варненец. В момента Алисън Атанасов учи във Великотърновския университет. Рядко се връща в Южна Африка. Но тук е част от организацията на двудневния фестивал „Празник на източноазиатските култури“. Алисън Атанасов е първа година студент във Великотърновския..
Една от инициативите на Българския туристически съюз е „10-те планински първенци“ - 10-те най-високи върхове на 10 известни и големи български планини. Обаче в България има близо четири пъти повече планини. Или по-точно – 39. Голяма част от тях остават извън полезрението на планинарите. По една или друга причина – трудна логистика, липса на облагородена..
Във връзка със заповед на министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция във Варна, Община Балчик уведомява всички граждани, че от 1 април до 31 октомври на 2025г. е определен пожароопасен сезон в защитени територии- изключителна държавна собственост, и мерките за осигуряване на пожарна безопасност, като следва да спазват забраната за..