Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Нова година на хижа в планината

Хижа "Момчил юнак", Родопи
Снимка: https://www.facebook.com/MomchilYunakhut

Нова година. Изпращане и посрещане, което става по няколко начина. Или на центъра в съответния малък или голям град, на домашно, хотел. Има обаче една група хора, които предпочитат да походят с часове, за да стигнат до любима хижа. И там, далече от градската суета и шума, високо в планината, да вдигнат наздравица с приятели за новата година.

Кувертите за новогодишната нощ варират с хиляди левове. Ресторанти и хотели се надпреварват да привличат празнуващи с менюта, програми, празнични пакети. В планината подобни оферти няма. И въпреки това за Нова година хижите са резервирани от месеци. Или поне тези, които са стопаниствани от Българският туристически съюз и туристическите дружества, каза за Радио Варна Лъчезар Лазаров, технически секретар на съюза.

"Желанието за прекарване на новогодишните празници по хижите, е огромно. Мога да Ви кажа, че е много трудно да намерите хижа, където има свободни места."

Интересът към посрещането на Нова година високо в планината е от няколко години, коментира Лъчезар Лазаров. Най-често резервациите са за две-три нощувки. Като според Виолета Зонино от родопската "Момчил Юнак", хората, които искат да посрещнат нова година на жижа, са всякакви.

"От годините, в които ние сме на хижата, а това е вече трета зима, идват семейства с деца, идват планинари. Но най-вече идват семейства с деца. Близо до нас има детска писта. И Пампорово е наблизо." 

Хижа "Момчил Юнак" се слави с кухнята си. Разбира се, баницата с късмети няма да бъде пренебрегната, но менюто не е традиционно.

"Ще има аржентинска кухня, ще има и родопска кухня. Всичко приготвяме с домашни продукти от района. Аржентинска мусака, телешко на пещ по аржентински, което е с по-различни подправки и сосове. Правим също виетнамски и тайландски супи."

Марчела Анастасова стопанисва хижа "Преспа" в Родопите от септември месец тази година. За първи път за празниците ще посреща гости там.

"Има интерес, но е слаб. Защото взехме хижата септември месец и сме грубо от три месеца там. Правим ремонт на стаите. В процес сме на втория етаж да изградим още еидн санитарен възел."

За разлика от "Момчил Юнак", която е предпочитана от семействата, на хижа "Преспа" ще посрещат групи приятели.

"Те ще си носят провизиите. На свободна консумация ще бъдат. Ние ще приготвим родопски специалитети. Пататник, качамак, трахана - ястие от боб, месо и начукана царевица."

Празниците са празници, но подготовката за зимната планина не трябва да бъде подценявана, съветва техническият секретар на БТС Лъчезар Лазаров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изчезнал преди повече от 10 години мъж, обявен за починал, е открит жив в Пирин

Изчезнал преди повече от десетилетие мъж от Русе, който е бил обявен за починал, е открит жив в Пирин планина. Той е бил намерен от служители на Паркова дирекция „Пирин“, които забелязали палатка извън обозначените зони и извършили проверка. При опита да установят самоличността му, мъжът реагирал агресивно, което наложило намесата на полицията. След..

публикувано на 02.11.25 в 10:49
Радомир, Миша и Елина Райнова от Сдружение

Фестивалът на адаптираните спортове за хора с увреждания "Щък тук-там: Адаптирай се!" за първи път и в училище във Варна

На 1 ноември във Варна ще се състои  третото издание на фестивала на адаптираните спортове за хора с увреждания „Щък тук-там: Адаптирай се!” Събитието е в събота от 12 до 16 часа на входа на Морската градина . Вход свободен. Денят не е избран случайно. Посланието за празника на народните будители към всички варненци и гости на града е..

публикувано на 01.11.25 в 10:00

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са за неизплатени заплати и неправомерни уволнения

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда във Варна са свързани със забавени трудови възнаграждения и неправомерни освобождавания от работа. Това каза директорът на Инспекцията. Десислава Драгнева  При неизплатени заплати издаваме задължителни предписания и налагаме санкции, ако те не се изпълнят. Но при незаконно уволнение работникът трябва да заведе..

публикувано на 31.10.25 в 19:52

Братята Цветомир и Стефан Добреви - за морската храна с любов

Цветомир Добрев и Стефан Добрев са двама братя-кулинари, за които кулинарията е потомствен занаят, а отношението към морската храна - специално. Двамата добиха популярност от кулинарно предаване, имат много почитатели в социалните мрежи, където и двамата правят съпричастни своите последователи с магията на морската кухня и тънкостите в нейното..

публикувано на 31.10.25 в 14:20

"Лайкфабрика" или как лайковете се превръщат в новата валута за труд, идеи и креативност

Двудневна креативна лаборатория "Лайкфабрика" ще се проведе на 1 и 2 ноември в споделено  пространство в централната част на Варна. В нея креативни младежи учат как да използват социалните медии и изкуствения интелект не за забавление, а за развитие, изява и идеи с кауза. Това обясниха за Радио Варна и предаването "Новият ден" Н урхан..

публикувано на 31.10.25 в 12:35

Ден на отворените врати в Института по океанология във Варна

Институтът по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" към Българската академия на науките обявява Ден на отворените врати по случай Международния ден на Черно море от 10 до 16 часа днес.  Екипът на Института кани всички граждани, ученици, студенти, любители на морската наука и природата.  Ще можете да разгледате лаборатории към различните секции на..

публикувано на 31.10.25 в 08:48

Слънчево време с температура от 22 градуса в последния ден на октомври

Очакваните максимални температури на въздуха днес са от 18° до 23°, за Варна около 22°. Температурата на морската вода е между 16° и 18°.  По Черноморието ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Вълнението на морето ще е 2 бала.  Във Варна най-високата температура на днешния ден / 29.0°/измерена през 1992 година, а най-ниската /-1.0°/..

публикувано на 31.10.25 в 06:27