Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лесна работа: И торта с моркови

Бих казала, че днешният ден е много приятен, въпреки народните вярвания, че Зимният Симеон е един от най-лошите дни.

Какво толкова може да се обърка?

Да не чуете алармата. Да закъснеете за работа. Да разясните на шефа защо все на вас се случват подобни неща. Първото кафе да е като деня – горчиво и пълно с неосъществени планове. В порива си да отворите прозореца на офиса за глътка свеж въздух, да объркате бутоните на дистанционното. Системата да блокира и да се самозаключите. Да ви спасяват дълго, а на финала на безкрайния и наситен със събития ден навигацията да ви отведе на вашия адрес, но в съседен град. А вие да се чудите от кога пътят се е удължил с четири-пет часа.

И… да! Ако картата ви е празна, докато се опитвате да платите в брой на бензиностанцията, да се окаже, че разполагате само с възпоменателни монети, емитирани през 2019 година. Обаче, ядец! От днес те вече не са законно платежно средство.

Разбира се, всички тези бъркотии биха могли да ви притеснят, но важното е на финала да сте приятно изтегнати у дома на дивана с чаша вино в ръка, със запалена свещ на масата и в добра компания.

А това, че динамиката на деня ви е попречила да се интересувате от политическите новости, схватки, коментари и ужасии, е един изключително голям плюс в полза на вашето психическо здраве.

Така че в общи линии, да ме прощава народът, но нищо му няма на днешния ден.

Да не говорим, че на други места по света го празнуват като национален ден на тортата с моркови.

Колко приятно, нали? Кулинарните празници са вкусно нещо, а щом е намесен и витамин А, получава се неочаквано добра комбинация.

Впрочем хората са изпълнени с уважение към морковената торта от далечни времена. Още в Средновековието разумните европейци оценяват колко по-лесно и евтино е да се снабдят с моркови, отколкото със захар и творческият подход ги води до пудинг с моркови. Творческият подход ли, неволята ли… Въпрос на гледна точка.

Веднъж, когато наминал през любимата си таверна, Джордж Вашингтон имал удоволствието собственикът на заведението – Самюъл Фраунс да му сервира една историческа морковена торта. Ако бях на мястото на тортата, бих се подула от гордост. Нищо, че годината е 1783-та, а на Вашингтон му предстои да стане президент малко по-късно. Все пак: голяма чест за една торта. Хората и до днес се държат уважително. Само да отбележа: да не е с глазура, а с прясна бита сметана. Стига да имате време да отскочите до фермерския пазар.

Преди това… французите нямат търпение да се включат в кулинарното състезание. Когато тортата с моркови дебютира във френския двор, а Париж посреща с аплодисменти рецептата, англичаните пият един следобеден чай. По-скоро - една студена вода… И те публикуват своята версия. Само че десет години по-късно. Възможно е това да са данни на френски историк. Английските му колеги вероятно биха поспорили.

Казах ви: какъвто и да е денят, ако нямате време за новини, политики и шумни междуособици, психиката ви е пощадена.

Можете само да се радвате, а в добавка – и да се насладите на парче вкусна торта с моркови. Съдържа зеленчук. С известни компромиси минава за здравословно хранене.

И не пускайте доброто настроение.

Останалото е лесна работа.

автор: Даниела Иванова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от варненски университети с благотворителен концерт за преподавател с тежка диагноза

Студентските съвети към Икономически университет – Варна и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ организират Великденски концерт с благотворителна кауза, който ще се състои на 16 април 2025 г. от 18:00 ч. в аулата на Икономически университет – Варна. Събитието е в подкрепа на Стефка Веселинова Христова – докторант и преподавател,..

публикувано на 15.04.25 в 11:47

Велики Вторник - ден за смирение и поучение

Днес отбелязваме втория ден от Страстната седмица – Велики вторник, ден за поучения и нравствени наставления, който ни води към важни духовни размисли. Според традицията , Иисус Христос ни дава пример за истинска благотворителност, като призовава да даваме не от излишъка си, а както бедната вдовица, която отделя от последните си материални средства...

публикувано на 15.04.25 в 06:08

Пет морски общини участваха в международно обучение в Истанбул по проект FoodWISE

В периода от 8 до 10 април 2025 г. представители на общините Поморие, Бяла, Балчик, Каварна и Шабла взеха участие в международно обучение в Истанбул, Турция , организирано в рамките на проект FoodWISE – финансиран от Европейския съюз чрез програма INTERREG NEXT Black Sea Basin. Фокусът на обучението беше поставен върху борбата с разхищението на..

публикувано на 14.04.25 в 16:01

Фестивал на занаятите за Великденските празници в Балчик

Фестивал на занаятите в Балчик от 17 до 21 април 2025г.Той ще бъде на крайбрежната алея пред „Двореца“.Събитието е организирано от Държавен културен институт „Двореца“, „Добрички панаир“ АД и Фолклорен танцов клуб "Добруджанци". Откриването ще бъде на 17 април от 11:30 ч с разнообразна програма – музикални изпълнения на възпитаници на Национално училище..

публикувано на 14.04.25 в 13:46

"Провадия-Солницата" отваря врати за празничните дни

Най-старият в Европа солодобивен и градски център „Провадия-Солницата“, отваря врати за посетители през предстоящите празнични дни, съобщава БТА.  Любителите на праисторията могат да посетят археологическия обект през почивните дни около Великден, от 1 май до Гергьовден, както и на 9, 10 и 11 май. Обиколките ще започват на всеки кръгъл час, като..

публикувано на 14.04.25 в 09:05

Пеликанът Стойчо вече си има собствена песен

С изкуствения интелект вече можем да правим почти всичко. В това число и създаването на песен. От няколко дни в социалните мрежи се появи парче на английски език, посветено на най-известната птица във Варна – пеликанът Стойчо. Той стана хит с обиколките си из Морска гара и по плажната ивица, както и с честото си посещение на различни заведения...

публикувано на 14.04.25 в 07:20

Можем ли да отслабнем с чай?

Чаят е втората най-консумирана напитка в света, след водата. А знаете ли, че едно съвсем случайно падане на листо във вряща вода преди около 5000 години в Китай бележи началото на историята на чая. За откривател се смята император Шен Нонг.  Именно в китайската планина Ууи се отглежда редкия вид чай Da Hong Pao, който е най-скъпия в света и един грам..

публикувано на 13.04.25 в 15:44