Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Иван Кабуров
Снимка: Личен архив

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в България отиват в Гърция, в Северна Македония, в Албания, извиват ръцете на българските производители и ги съсипватМного е важно да се засили контролът по градските пазари - дали там са земеделски производители или търговци, за да не се конкурират българските производители с разни спекуланти, които са мургави джамбази по пазарите. Така описа ситуацията един от най- големите производители на оранжерийни зеленчуци Иван Кабуров в интервю за Радио Варна. По този начин държавата ще може да гарантира качеството на плодовете и зеленчуците, които българските потребители купуват. Администрацията да помисли също да освободи от ДДС родните производители на плодове и зеленчуци, но също и да криминализира тези, които внасят чужди плодове и зеленчуци и ги продават като български. Това апелира още Иван Кабуров, агроном и производител. 

Не са зле само потребителите, земеделските производители са много по-зле, каза Кабуров

Този лев, който ще вземе производителят не е левът, който ще вземе търговецът, получил стоката сутринта и я е продал до вечерта за два лева. Този лев е заложен поне три месеца преди това като разсад, като зрънце зеленчук, отглеждано е, отоплявано му е разсадно помещение, оттам е изнесен на полето, отглеждан е два месеца и тогава започва да плододава. Левът за производителя е 70-80 ст. разход и 20 ст. печалба, а рискът е голям, подчерта зеленчукопроизводителят Иван Кабуров, който отглежда зеле, дини, тикви и друга продукция на 1 000 декара, в района на Мало Конаре.

Фермерските пазари трябва да бъдат стимулирани и развивани, защото там са реални производители и връзката между клиентите и фермерите е много голяма.

Какво мисли за днешния бойкот на големите вериги и какво според него държавата трябва да направи, за да има по-евтини храни на трапезата ни от местен произход, но и родните производители да печелят подобаващо, а не прекупвачите? Чуйте още в интервюто на Мариела Димитрова. 

По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галин Ненов-KillaBee - за музиката, бийтбокса и предстоящото второ издание на "Lord Of The Mic"

Галин Ненов се занимава с бийтбокс от 17 години. Познат под псевдонима KillaBee, той е двукратен национален шампион на България. През годините е участвал в различни проекти - от народна музика, през хип-хоп и дръм енд бейс, до джаз. През последните няколко години участва на фестивалите Varna Jazz Days, RADAR, Varna July Fest, а миналата година..

публикувано на 31.03.25 в 00:13

Георги Ангелов (История.BG): Образованието ни е от 19 век

Образователната ни система е трагична. Учебниците в повечето случаи са безобразни. Историята у нас се преподава така, както се е правело в Западна Европа през 19 век. Това каза за Радио Варна преводачът Георги Ангелов, водещ на телевизионното предаване История.BG. Георги Ангелов е категоричен, че в западната част от континента по предмета "История"..

обновено на 30.03.25 в 10:40
Теодор Славев

Теодор Славев: АПС има интерес от бързи избори

Възможно е във вторник депутатите от парламентарната група на ДПС-ДПС да обявят официал но, че излизат от управлението. Това каза в предаването на Радио Варна „Позиция“ политологът Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. Според него обаче липсата на подкрепа от партията на Доган няма да се отрази върху стабилността на..

публикувано на 29.03.25 в 12:38

Във Варна най-младият носител на Мишлен звезда се влюби в киселото мляко

Звездите на Мишлен се смятат за отличителен белег на изискани ястия от най-добрите готвачи в света. Не са лесни за получаване и се дават на най-добрите ресторанти. Само на 26 години, но вече с Мишлен звезда е Карлос Касияс. Братовчед на известния испански вратар от близкото минало Икер Касияс, Карлос се изявява на полето на кулинарията..

публикувано на 28.03.25 в 08:20

Барфоломей (ПАТРИАРХЬ, екс-БАТЮШКА): Ние показваме утопиите с нашата музика

Интервю с Барфоломей и Монах Борута (ПАТРИАРХЬ, екс-БАТЮШКА) След като разделиха БАТЮШКА на две и продължиха в паралелни посоки, музикантите на страната на Барфоломей се преименуваха на ПАТРИАРХЬ. През миналата година, дойдоха у нас и представиха първия си албум под това име „Господи“. Само четири месеца по-късно, през януари ПАТРИАРХЬ издадоха..

публикувано на 28.03.25 в 08:10

Михаела Аройо: Контекстът е в основата на добрата фотография

Името на Михаела Аройо нашумя през 2024 г., когато представи проекта "Сънувам на български", изследващ идентичността на българската диаспора в Бесарабия с акцент върху историята на региона. В продължение на 5 години в рамките на 16 пътувания варненската фотографка посещава над 60 населени места в Молдова и Украйна с преобладаващо българско население,..

публикувано на 27.03.25 в 08:00

Липса на терени и ток спъват стратегически инвеститори за Варна

През януари миналата година от Община Варна обявиха, че заедно с Министерството на икономиката и индустрията ще създадат съвместно инвестиционно звено ,  което ще работи за привличане на стратегически инвеститори в града. От Радио Варна решихме да проверим  докъде стигна идеята и има ли вече реално работещо инвестиционно звено във Варна...

публикувано на 26.03.25 в 08:20