Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ресторантьор в Балчик: Малко са клиентите, готови да плащат по-високи цени

Ресторантьори в Балчик също се присъединяват към протеста на бранша срещу увеличаването на 20% ДДС. Жизненоважно за сектора е да се запази 9-процентната ставка, защото в противен случай ще настъпят фалити.

„За тази година веднъж имаме 10 процента увеличение на минималната заплата, като добавим и 11 на сто ДДС на горе, тези неща ще рефлектират върху нашата печалба. Ако вдигнем цените, те ще станат непосилни за клиентите ни, това ще доведе до отлив и ще настъпят фалити“ – смята дългогодишният ресторантьор Ивелин Митев – управител на крайбрежен ресторант в Белия град.

Готови ли са клиентите да платят по-висока цена за уникалната услуга, която получават?

„В момента има такава стагнация, че малко са хората, които са готови да платят, това ще са единици, а с малко клиентела, няма да можем да достигнем оборотите, от които се нуждаем, за да покрием заплати, разходи за електроенергия и плащане на продуктите, които всеки ден са с ново увеличение“ - е мнението на браншовика.

При сценарий от 20 процента ДДС, увеличението, което можем да си позволим, няма да е повече от 10 на сто, защото трябва да намерим златната среда – отстъпка и от страна на клиента, и от страна на собствениците – допълва той.

Въпреки липсата на диалог с управляващите за разрешаване на проблемите им, секторът се надява на по-успешен сезон„Влизането ни в Шенген оказва влияние. Хората вече пътуват съвсем спокойно. Липсата на европейско първенството, каквото имаше миналата година – това ни дава надеждата, че ще има един по-добър сезон в Балчик, защото нашият град разчита основно на румънските ни съседи“ – оптимист е Ивелин Митев.

Сериозно предизвикателство пред сезона остават кадрите – липсата на които е осезаема във всяка сфера на живота. „Ние разчитаме на млади хора, които да обучим по нашия начин на работа и така да останат в България, в нашия град, защото е друго, когато си у дома. При нас водещото е отношението към госта, защото храна има във всеки ресторант, но отношението към клиента е нещото, което го мотивира да ни посещава отново, и съответно качествената храна" - споделя концепцията си ресторантьорът.

Чуйте материала на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция с рекордни приходи от туризъм до средата на годината

Гърция е с рекордни приходи от туризъм през първата половина на тази година.  Броят на туристите през първите шест месеца на годината е увеличен, но не драстично, отчита Министерството по туризъм.  Приходите в сектора са увеличени с 11% поради повечето разходи, които си позволяват посетилите Гърция. С 20% са се увеличили американските туристи...

публикувано на 24.08.25 в 14:29

Добрич сред градовете с най-сериозен спад на качеството на пътищата

Значително влошаване на състоянието на републиканската пътна мрежа у нас през 2024 г., сочат данните на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), предоставени на Института за пазарна икономика. Те класифицират републиканските пътища (в чиито състав не влизат общинските пътища) у нас според състоянието на настилката – добро (с повреди, обхващащи под..

публикувано на 24.08.25 в 13:19
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Безводието е проблем не само на България, но и на Европа

Безводието е проблем не само на България, но и на Европа и са необходими спешни решения и действия, както и законодателни промени по отношение на сондирането и каптажите. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов при посещението си в Добрич. Според Борисов последните четири години са били загуба на време. Кризата с липсата на..

публикувано на 24.08.25 в 12:06

Над 3 500 ученици ще се явят на изпити по профилиращ предмет и по професия в понеделник

В над 400 училища в страната утре ще се проведат държавни зрелостни изпити – по профилиращ предмет в 177 училища и по професия в 391 училища. На изпитите се очаква да се явят над 3 500 ученици. Най-предпочитани за матурите са английски език, география и икономика, биология и здравно образование, предприемачество, история и цивилизации и..

публикувано на 24.08.25 в 10:02

Огромни опашки на ГКПП „Капитан Андреево” за влизане в България

Часове отнема преминаването на границата с Турция. В края на лятото трафикът е в посока към Западна Европа. „Изключително интензивно е движението. Основна част от пътникопотока, са от така наречената категория - гастарбайтери, пътуващи от Република Турция към страните от Западна Европа. Създадена е необходимата..

публикувано на 24.08.25 в 09:37

Нелегални мигранти отново бяха преследвани на българска територия

Бус с 24 нелегални мигранти беше задържан в Бургас от гранични полицаи. Заловените се представили за граждани на Афганистан, а до задържането им се стига след акция на „Гранична полиция“. Шофьорът на буса с русенска регистрация опитал да избегне полицейска проверка, не се подчинил на звуковите и светлинни сигнали и навлязъл в селото. Шофьорът..

публикувано на 24.08.25 в 08:05

Утре е крайният срок в който зрелостниците могат да платят здравната си вноска за юли

На 25-ти август е крайният срок за младежите, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, да внесат здравноосигурителната си вноска за юли. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение наесен и не са започнали работа. За периода от завършване на..

публикувано на 24.08.25 в 07:41