Съчетаването на традиции и иновации в гастрономията бяха сред акцентите в международния гурме фестивал във Варна. Едни от най-добрите български готвачи и техни колеги от чужбина, включително и такива със звезда "Мишлен", обмениха опит и идеи, от които имаха възможност да "почерпят" и млади и бъдещи готвачи.
Доволни от присъствието на млади хора бяха и водещите шеф Марианна Александрова и шеф Филип Спасов.
"Забелязвам, че все повече млади хора влизат в професията, както и такива, които няма да стават готвачи или сладкари, но ги интересува дълбоко какво консумират и какво вкарват в телата си", коментира шеф Спасов.
"За нас е изключително удоволствие да мотивираме младите да се задържат в тази професия", каза шеф Александрова. Според нея с форуми като този дават възможност да се позиционира България и в частност Варна на кулинарната карта.
Шеф Йонко Дяков е от готвачите, които умее да съчетае традиции и иновации в чиния. Пред широката публика на фестивала той показа как може да се приготви гурме ястие с традиционни и местни продукти. Първоначално е мислел да приготви рецепта с есетра, но след добър улов на калкан предния ден е сменил концепцията. Той показа тънкостите на филетиране на калкана. От вътрешностите на рибата беше направен бульон с пшенични кълнове. За традиционния италиански сос "Алфредо" беше използвано българско овче сирене. В рецептата са използвани още жълтък от пъдпъдъчи яйца, цвят от джанки, българска пастърма и свинска сланина за запържване на продуктите. Тя включва и български аспержи от района на Пловдив.
Оказва се, че допреди 20 години България е била един от основните производители на аспержи в Европа. В момента страната ни е на 4-то място по производство на хайвер от есетра и на челните позиции по производство на патешко месо и патешки дроб в цяла Европа. Според шеф Йонко Дяков хората трябва да знаят повече с какви уникални продукти разполагаме.
Шеф Йонко Дяков и шеф Марианна Александрова споделиха и свои рецепти за традиционна закуска. Шеф Дяков залага на домашен суджук, яйца и хубаво българско овче сирене. Шеф Александрова пък обича яйцата да са поширани и в комбинация със спанак, което се оказва, че е традиционна варненска рецепта на повече от век.
В първия петък на август светът вдига халба в чест на една от най-старите и най-освежаващи напитки – бирата. Международният ден на бирата, макар и неофициален празник, се празнува сериозно от любителите и пивоварите. Пренасяме се във варненски бира-бар, където е и Жельо Ангъров – човекът зад бара с наливните кранчета, с богат опит и познания в..
От 1 август започва Богородичният пост. Един от четирите големи периоди на въздържание за православните християни. През следващите две седмици вярващите се подготвят духовно за празниците Преображение Господне на 6 август и Успение на Пресвета Богородица на 15 август. Богородичният пост напомня за важността на молитвата и въздържанието в навечерието..
Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на ин циативата „Хранителен патрул“, която произлиза от партньорството между Община Балчик и Сдружение „Асоциация Биомрежа“ в рамките н а проект FOODWISE (Храни се разумно) , който е част от програмата Interreg NEXT Черноморски басейн (Black Sea Basin CBC) и се..
На жители на местността край Варна Дилбер чешма им се налага да минават по заобиколен горски път, за да излязат от района, заради лоша инфраструктура и заграждения заради строителство, разказа потърпевшият Красимир Радев. По думите му липсващата настилка на улиците и лошото им състояние е заради строежите на жилищни кооперации. Радев изказа..
Над 400 артисти от Сърбия, Унгария, Грузия, Колумбия, Чехия, Молдова и България ще участват в 33-тото издание на Международния фолклорен фестивал (МФФ) „Варненско лято“. Събитието е от 30 юли до 2 август. Фестивалът тази година е посветен на приятелството. Публиката ще може да види четири концерта в Летния театър, които са със свободен вход. Началото..
Почивката в Гърция все още остава по-скъпа пред тази по родното Черноморие. Много по-изгодни оферти могат да се намерят в нашите хотели. Това каза за Радио Варна шеф Марианна Александрова – асистент в Колежа по туризъм във Варна. При сравнителен анализ на цените в двете туристически дестинации нощувка за двама в луксозен хотел по родното Черноморие..
От 1 август започва инициативата „Опознай Варна“ – посети петте забележителности от 100-те национални туристически обекта, организирана от Община Варна. Кампанията има за цел да популяризира културно-историческите забележителности на територията на общината и се организира по повод 130 години от началото на организирания туризъм в България...