Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Традиции и култура се преплетоха в кулинарен форум във Варна

Снимка: шеф Марианна Александрова

Съчетаването на традиции и иновации в гастрономията бяха сред акцентите в международния гурме фестивал във Варна. Едни от най-добрите български готвачи и техни колеги от чужбина, включително и такива със звезда "Мишлен", обмениха опит и идеи, от които имаха възможност да "почерпят" и млади и бъдещи готвачи.

"Целта е младите таланти да се вдъхновяват и заедно да развиваме нашия регион", каза за Радио Варна един от главните организатори на феста шеф Калоян Колев. Той беше подготвил на чуждестранните гости да опитат и няколко вида българско кисело мляко.


На форума имаше и много млади хора и ученици, които искат да се развиват в кулинарията, но и не само. Ученик от Професионалната гимназия по туризъм в Бургас сподели, че иска да се занимава с барманство, но е бил вдъхновен от срещите с топ кулинарите. Друг от присъстващите сподели, че иска да опитва нови вкусове и култури. На младите готвачи ще бъдат предоставени и безплатно лекциите от форума.

Доволни от присъствието на млади хора бяха и водещите шеф Марианна Александрова и шеф Филип Спасов.

"Забелязвам, че все повече млади хора влизат в професията, както и такива, които няма да стават готвачи или сладкари, но ги интересува дълбоко какво консумират и какво вкарват в телата си", коментира шеф Спасов.

"За нас е изключително удоволствие да мотивираме младите да се задържат в тази професия", каза шеф Александрова. Според нея с форуми като този дават възможност да се позиционира България и в частност Варна на кулинарната карта.




Шеф Йонко Дяков е от готвачите, които умее да съчетае традиции и иновации в чиния. Пред широката публика на фестивала той показа как може да се приготви гурме ястие с традиционни и местни продукти. Първоначално е мислел да приготви рецепта с есетра, но след добър улов на калкан предния ден е сменил концепцията. Той показа тънкостите на филетиране на калкана. От вътрешностите на рибата беше направен бульон с пшенични кълнове. За традиционния италиански сос "Алфредо" беше използвано българско овче сирене. В рецептата са използвани още жълтък от пъдпъдъчи яйца, цвят от джанки, българска пастърма и свинска сланина за запържване на продуктите. Тя включва и български аспержи от района на Пловдив.

Оказва се, че допреди 20 години България е била един от основните производители на аспержи в Европа. В момента страната ни е на 4-то място по производство на хайвер от есетра и на челните позиции по производство на патешко месо и патешки дроб в цяла Европа. Според шеф Йонко Дяков хората трябва да знаят повече с какви уникални продукти разполагаме.



Шеф Йонко Дяков и шеф Марианна Александрова споделиха и свои рецепти за традиционна закуска. Шеф Дяков залага на домашен суджук, яйца и хубаво българско овче сирене. Шеф Александрова пък обича яйцата да са поширани и в комбинация със спанак, което се оказва, че е традиционна варненска рецепта на повече от век.

 








 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от варненски университети с благотворителен концерт за преподавател с тежка диагноза

Студентските съвети към Икономически университет – Варна и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ организират Великденски концерт с благотворителна кауза, който ще се състои на 16 април 2025 г. от 18:00 ч. в аулата на Икономически университет – Варна. Събитието е в подкрепа на Стефка Веселинова Христова – докторант и преподавател,..

публикувано на 15.04.25 в 11:47

Велики Вторник - ден за смирение и поучение

Днес отбелязваме втория ден от Страстната седмица – Велики вторник, ден за поучения и нравствени наставления, който ни води към важни духовни размисли. Според традицията , Иисус Христос ни дава пример за истинска благотворителност, като призовава да даваме не от излишъка си, а както бедната вдовица, която отделя от последните си материални средства...

публикувано на 15.04.25 в 06:08

Пет морски общини участваха в международно обучение в Истанбул по проект FoodWISE

В периода от 8 до 10 април 2025 г. представители на общините Поморие, Бяла, Балчик, Каварна и Шабла взеха участие в международно обучение в Истанбул, Турция , организирано в рамките на проект FoodWISE – финансиран от Европейския съюз чрез програма INTERREG NEXT Black Sea Basin. Фокусът на обучението беше поставен върху борбата с разхищението на..

публикувано на 14.04.25 в 16:01

Фестивал на занаятите за Великденските празници в Балчик

Фестивал на занаятите в Балчик от 17 до 21 април 2025г.Той ще бъде на крайбрежната алея пред „Двореца“.Събитието е организирано от Държавен културен институт „Двореца“, „Добрички панаир“ АД и Фолклорен танцов клуб "Добруджанци". Откриването ще бъде на 17 април от 11:30 ч с разнообразна програма – музикални изпълнения на възпитаници на Национално училище..

публикувано на 14.04.25 в 13:46

"Провадия-Солницата" отваря врати за празничните дни

Най-старият в Европа солодобивен и градски център „Провадия-Солницата“, отваря врати за посетители през предстоящите празнични дни, съобщава БТА.  Любителите на праисторията могат да посетят археологическия обект през почивните дни около Великден, от 1 май до Гергьовден, както и на 9, 10 и 11 май. Обиколките ще започват на всеки кръгъл час, като..

публикувано на 14.04.25 в 09:05

Пеликанът Стойчо вече си има собствена песен

С изкуствения интелект вече можем да правим почти всичко. В това число и създаването на песен. От няколко дни в социалните мрежи се появи парче на английски език, посветено на най-известната птица във Варна – пеликанът Стойчо. Той стана хит с обиколките си из Морска гара и по плажната ивица, както и с честото си посещение на различни заведения...

публикувано на 14.04.25 в 07:20

Можем ли да отслабнем с чай?

Чаят е втората най-консумирана напитка в света, след водата. А знаете ли, че едно съвсем случайно падане на листо във вряща вода преди около 5000 години в Китай бележи началото на историята на чая. За откривател се смята император Шен Нонг.  Именно в китайската планина Ууи се отглежда редкия вид чай Da Hong Pao, който е най-скъпия в света и един грам..

публикувано на 13.04.25 в 15:44