Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Традиции и култура се преплетоха в кулинарен форум във Варна

Снимка: шеф Марианна Александрова

Съчетаването на традиции и иновации в гастрономията бяха сред акцентите в международния гурме фестивал във Варна. Едни от най-добрите български готвачи и техни колеги от чужбина, включително и такива със звезда "Мишлен", обмениха опит и идеи, от които имаха възможност да "почерпят" и млади и бъдещи готвачи.

"Целта е младите таланти да се вдъхновяват и заедно да развиваме нашия регион", каза за Радио Варна един от главните организатори на феста шеф Калоян Колев. Той беше подготвил на чуждестранните гости да опитат и няколко вида българско кисело мляко.


На форума имаше и много млади хора и ученици, които искат да се развиват в кулинарията, но и не само. Ученик от Професионалната гимназия по туризъм в Бургас сподели, че иска да се занимава с барманство, но е бил вдъхновен от срещите с топ кулинарите. Друг от присъстващите сподели, че иска да опитва нови вкусове и култури. На младите готвачи ще бъдат предоставени и безплатно лекциите от форума.

Доволни от присъствието на млади хора бяха и водещите шеф Марианна Александрова и шеф Филип Спасов.

"Забелязвам, че все повече млади хора влизат в професията, както и такива, които няма да стават готвачи или сладкари, но ги интересува дълбоко какво консумират и какво вкарват в телата си", коментира шеф Спасов.

"За нас е изключително удоволствие да мотивираме младите да се задържат в тази професия", каза шеф Александрова. Според нея с форуми като този дават възможност да се позиционира България и в частност Варна на кулинарната карта.




Шеф Йонко Дяков е от готвачите, които умее да съчетае традиции и иновации в чиния. Пред широката публика на фестивала той показа как може да се приготви гурме ястие с традиционни и местни продукти. Първоначално е мислел да приготви рецепта с есетра, но след добър улов на калкан предния ден е сменил концепцията. Той показа тънкостите на филетиране на калкана. От вътрешностите на рибата беше направен бульон с пшенични кълнове. За традиционния италиански сос "Алфредо" беше използвано българско овче сирене. В рецептата са използвани още жълтък от пъдпъдъчи яйца, цвят от джанки, българска пастърма и свинска сланина за запържване на продуктите. Тя включва и български аспержи от района на Пловдив.

Оказва се, че допреди 20 години България е била един от основните производители на аспержи в Европа. В момента страната ни е на 4-то място по производство на хайвер от есетра и на челните позиции по производство на патешко месо и патешки дроб в цяла Европа. Според шеф Йонко Дяков хората трябва да знаят повече с какви уникални продукти разполагаме.



Шеф Йонко Дяков и шеф Марианна Александрова споделиха и свои рецепти за традиционна закуска. Шеф Дяков залага на домашен суджук, яйца и хубаво българско овче сирене. Шеф Александрова пък обича яйцата да са поширани и в комбинация със спанак, което се оказва, че е традиционна варненска рецепта на повече от век.

 








 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вълноломът и морето в дъждовна и ветровита Варна (снимки и видео)

Дори и в най-лошото време не липсват ентусиасти на вълнолома или край буните във Варна. Дежурният полицай от общинска полиция на КПП-то, изградено до Втора буна, сподели, че е върнал няколко души, изявили желание да се приближат максимално до водата.  Сред тях - поляци и дори неколцина сърфисти, решили да се пробват да преследват..

обновено на 03.10.25 в 13:22

Варненецът Кристиан Стамов, влязъл в топ 5 на световен конкурс за модели: Човек трябва да вярва в себе си

Кристиан Стамов от Варна влезе в топ 5 на Световния конкурс Top Models of Universe 2025, който се проведе в Истанбул. Той представи България на модната сцена, където освен с чар и харизма, впечатли журито с отношението и поведението си.  Крис е 12. клас и изучава френски и английски език в Четвърта езикова гимназия. С мода се занимава от това лято, но..

публикувано на 03.10.25 в 13:20
Снимката е илюстративна

Празник на баклавата с песни и танци организират в село Дръндар

„Празник на баклавата с песни и танци на мегдана“ ще се проведе на 5 октомври в село Дръндар, община Суворово. Събитието ще се проведе в центъра на селото от 10 часа. Организатор е Народно читалище „Нова светлина 1928 г.“, което за четвърта поредна година ще проведе и традиционния „Конкурс за най-вкусна и хрупкава баклава“...

публикувано на 03.10.25 в 09:50

Как да настроим мобилните си телефони, за да получаваме сигналите от BG-Alert?

Ако след тестването на системата BG-Alert на 1 октомври не сме получили съобщението за ранно предупреждение и оповестяване, трябва да настроим телефоните си. Насоките как да бъде направено това са публикувани в сайта  www.bg-alert.bg - Информация.   BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване...

публикувано на 03.10.25 в 08:16

Предвиждат увеличение на средствата за младежки политики у нас с още 10 млн. лева

Предвижда се увеличение на средствата в бюджета на страната за следващата година за младежки политики с още 10 милиона лева. Това съобщи във Варна д-р Лилия Еленкова, заместник-председател на Бюрото към  Европейския комитет за управление по въпросите на младежта в Съвета на Европа, която участва в Международния младежки фестивал за образование,..

публикувано на 02.10.25 в 14:36

През следващата седмица плувен басейн „Делфини“ ще бъде затворен

За периода от 06.10.2025г. (понеделник) до 14:00 ч. на 10.10.2025 г. (петък) плувен басейн „Делфини“ няма да работи, информират от Общинско предприятие „Спорт – Варна“. Причината е преустановяване на топлоподаването към обекта от фирма „Веолия Енерджи Варна“.

публикувано на 02.10.25 в 13:53
Радослав Георгиев и Симеон Ангелов

Акция по почистване на Цветния квартал организират тази неделя

Акция по почистване на Цветния квартал във Варна организират тази неделя, 5 октомври. Сборният пункт е Основно училище "Ангел Кънчев", а началният час - 10. След това доброволците ще се разпределят на групи, ще им бъдат раздадени чували и ръкавици, съобщиха в ефира на Радио Варна и предаването "Новият ден" организаторите на акцията Радослав Георгиев..

публикувано на 02.10.25 в 09:00