Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Филип Спасов за тайната на хубавия козунак

Шеф Филип Спасов даде важни съвети и трикове за да ни се получи хубав козунака
Снимка: Facebook, Chef Filip Spasov

Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от него козунаци. Финалистът от първия сезон на кулинарното предаване Hell’s Kitchen в момента ръководи голяма верига пекарни и не му остава много време за месене на козунаци. Когато дойде Великден обаче той запретва ръкави и заедно със своята съпруга се вихрят в кухнята.

„Винаги експериментираме при приготвянето на козунаци. Тази година ще пробваме да направим с лешников тахан“, каза за Радио Варна шеф Спасов.

Той не използва пералнята при приготвянето на козунака, каквито легенди се носят из интернет пространството, но използва кухненската мивка.

„Измивате си мивката. Аз меся всичките си теста в мивката. Не се шегувам. Защото така не цапам нищо наоколо, а после само я измивам“, поясни Филип Спасов.

Той беше категоричен, че за да се получи един козунак, е важно брашното да е качествено.

„Вземете си брашно, което да е за баница или да е с високо съдържание на глутен“, посъветва шеф Спасов. Най-важното по думите на шеф готвача обаче е втасването на тестото, повече и от „биенето“.

Едно от любимите неща на Филип Спасов е да превърне стария и изсъхнал козунак във вкусни филийки „джиджи папа“. Тази година в неговата пекарна ще се приготвя подобен десерт.

„Вземате хубаво дебело парче изсъхнал козунак. Правите си смес от яйца, мляко, плодова ракия или ром, кафява захар и ванилия. Овалвате козунака в сместа, оставяте го да „дръпне“ и след това го изпичате или изпържвате в масло. Така стават пържени филийки от козунак, отгоре може да се добави солен карамел и топка сладолед“, каза шеф Спасов.

Той даде идея и за друг трик за затоплянето на козунак от предния ден. За целта слагаме козунака на решетката във фурната, която трябва да е загрята на около 210 градуса, отдолу в тавичка сипваме 100 мл. вода и го оставяме там за около 10 минути. Според Филип Спасов козунакът излиза оттам все едно е прясно изпечен. В неговата пекарна ще раздават и брошури с подобни съвети.

Покрай празниците той и екипът му са затрупани от работа и поръчки. Въпреки това и тази година няма да изнерверят на традицията да раздадат козунаци благотворително на нуждаещи  се и на болни хора.

Получавали са запитвания и за дубайски козунак. Ще имат и тази година различни разновидности и нови вкусове, а това което той отчита е, че занаятчийските козунаци стават все по-интересни и нестандартни.

„Нивото на занаятчийски продукт тази година е много високо“, коментира шеф Спасов. Той посъветва хората да гледат винаги цена-качество, когато си купуват козунак.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Суши майсторът Мариела Чобанова: Тази култура навлезе у нас бързо заради любопитството на младите

Суши културата навлезе бързо у нас, благодарение на младите, които са готови да пробват нови вкусове. Това каза суши майсторът Мариела Чобанова, полуфиналист в предаване за кулинария и носител на приза  "Бизнес жена на годината" в наградите "Злато токче".  Мариела Чобанова обича екстремната кухня и признава, че не ѝ допада да е като всички останали...

публикувано на 06.11.25 в 08:05

Jimmy Waldo (ALCATRAZZ): Добрата песен е добра песен

Интервю с Jimmy Waldo (ALCATRAZZ) Американската банда ALCATRAZZ основно е свързвана с вокалиста Graham Bonnet и   с китаристите Yngwie J. Malmsteen и Steve Vai. Обаче през последните години никой от тях не е част от състава. След поредното си събиране през 2019 година бандата издава един албум с Graham Bonnet, който е заменен от Doogie..

публикувано на 05.11.25 в 07:00

Експерт: Повишаването на осигуровките няма да вдигне пенсиите, само отлага нужната пенсионна реформа

Увеличението на пенсионните осигуровки от следващата година няма да реши структурните проблеми в пенсионната система, а само ще отложи дълбоката реформа, от която тя има нужда. Това каза финансовият анализатор Николай Устамитев в предаването на Радио Варна POST FACTUM. Преди няколко години вноската беше 17,8%, после стана 18,8%, после 19,8%,..

публикувано на 04.11.25 в 08:15

"От любов" - животът на Силви Вартан и невидимата ѝ нишка с България, която преплита съдби

Целият живот и кариера на Силви Вартан са движени от любов. Двигателят ѝ никога не е бил реваншизмът или амбицията, а любовта. Не е желанието да доминира или да бъде център на внимание, както често се случва при талантливи хора. Силви Вартан е дълбоко вярващ, смирен и тих човек. Любовта винаги е била нейният пътеводител. Това казва режисьорът на..

публикувано на 03.11.25 в 08:15
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Рано или късно българското общество ще се събуди. Ситуацията е критична

Години наред страната ни води погрешна икономическа политика. Ние взимаме заеми не за да стимулираме икономиката, инвестициите или инфраструктурата, а за да плащаме пенсии и заплати. Това мнение изрази в предаването на Радио Варна "Позиция" Кънчо Стойчев, социолог и заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния..

публикувано на 02.11.25 в 08:36

Тома Белев: Докато институциите си прехвърлят отговорността, речните корита изчезват от кадастъра и изникват хотели

Незаконното застрояване на изчезващи от кадастралната карта речни корита е резултат от пълната безотговорност на институциите. Докато те си прехвърлят топката, опасността от наводнения и човешки жертви нараства. Това каза екологът Тома Белев от Сдружение "Зелени закони" в предаването на Радио Варна POST FACTUM. Според него областните управители,..

публикувано на 31.10.25 в 18:40

Стефани Анастасова: Човек може да пътува добре и сам, и с компания

Стефани Анастасова от няколко години пътешества около света съвсем самостоятелно. Тя споделя своите преживявания в канала си в YouTube  "Около света със Стефи"  , което ѝ създава множество последователи, а наскоро гостува във Варна, за да представи новата си книга, в коятo събира впечатления след 7-месечно самостоятелно пътешествие из Южна Америка...

публикувано на 31.10.25 в 08:00