Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Филип Спасов за тайната на хубавия козунак

Шеф Филип Спасов даде важни съвети и трикове за да ни се получи хубав козунака
Снимка: Facebook, Chef Filip Spasov

Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от него козунаци. Финалистът от първия сезон на кулинарното предаване Hell’s Kitchen в момента ръководи голяма верига пекарни и не му остава много време за месене на козунаци. Когато дойде Великден обаче той запретва ръкави и заедно със своята съпруга се вихрят в кухнята.

„Винаги експериментираме при приготвянето на козунаци. Тази година ще пробваме да направим с лешников тахан“, каза за Радио Варна шеф Спасов.

Той не използва пералнята при приготвянето на козунака, каквито легенди се носят из интернет пространството, но използва кухненската мивка.

„Измивате си мивката. Аз меся всичките си теста в мивката. Не се шегувам. Защото така не цапам нищо наоколо, а после само я измивам“, поясни Филип Спасов.

Той беше категоричен, че за да се получи един козунак, е важно брашното да е качествено.

„Вземете си брашно, което да е за баница или да е с високо съдържание на глутен“, посъветва шеф Спасов. Най-важното по думите на шеф готвача обаче е втасването на тестото, повече и от „биенето“.

Едно от любимите неща на Филип Спасов е да превърне стария и изсъхнал козунак във вкусни филийки „джиджи папа“. Тази година в неговата пекарна ще се приготвя подобен десерт.

„Вземате хубаво дебело парче изсъхнал козунак. Правите си смес от яйца, мляко, плодова ракия или ром, кафява захар и ванилия. Овалвате козунака в сместа, оставяте го да „дръпне“ и след това го изпичате или изпържвате в масло. Така стават пържени филийки от козунак, отгоре може да се добави солен карамел и топка сладолед“, каза шеф Спасов.

Той даде идея и за друг трик за затоплянето на козунак от предния ден. За целта слагаме козунака на решетката във фурната, която трябва да е загрята на около 210 градуса, отдолу в тавичка сипваме 100 мл. вода и го оставяме там за около 10 минути. Според Филип Спасов козунакът излиза оттам все едно е прясно изпечен. В неговата пекарна ще раздават и брошури с подобни съвети.

Покрай празниците той и екипът му са затрупани от работа и поръчки. Въпреки това и тази година няма да изнерверят на традицията да раздадат козунаци благотворително на нуждаещи  се и на болни хора.

Получавали са запитвания и за дубайски козунак. Ще имат и тази година различни разновидности и нови вкусове, а това което той отчита е, че занаятчийските козунаци стават все по-интересни и нестандартни.

„Нивото на занаятчийски продукт тази година е много високо“, коментира шеф Спасов. Той посъветва хората да гледат винаги цена-качество, когато си купуват козунак.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов

Социалният министър Б. Гуцанов: Държавата да ограничи сивата икономика

Вместо да коригираме данъчната си политика, както предлага МВФ, държавата да ограничи сивата икономика В края миналия месец МВФ препоръча на България прогресивен данък за физическите лица, вместо плоския от 10%. Експертите на фонда предложиха да отпадне и максималният осигурителен доход.  Корекция в данъчната политика е сложна тема, която..

публикувано на 04.10.25 в 14:05
Михал Камбарев

Михал Камбарев от ПП: "Една жена каза" има по-голяма тежест от решение на Върховен касационен съд

През седмицата Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) подкрепи приемането на специална резолюция за България. В нея се отбелязва, че страната е "постигнала значителен напредък в укрепването на демокрацията, върховенството на закона и защитата на човешките права". Случилото се коментира и членът на Изпълнителният съвет на ПП Михал..

публикувано на 04.10.25 в 13:38

Andi Deris (HELLOWEEN): Краят на света не настъпва с всяка трагедия

Интервю с Andi Deris (HELLOWEEN) През тази година HELLOWEEN издадоха „Giants & Monsters“. Втори албум в още по-звездния състав, в който се превърнаха след 2017 година. Също така стана ясно, че HELLOWEEN са един от хедлайнърите на „Midalidare – Rock In The Winw Valley 2026“. Иначе самият разговор с Andi Deris стана след възможността за избор,..

публикувано на 04.10.25 в 11:13

Рали шампионът Йордан Атанасов: При висока скорост колата става неуправляема, особено ако попадне в голяма локва

Колкото по-ниска е скоростта, толкова по-малък ще е аквапланингът. Попадайки в голяма локва, колата при движение с висока скорост става неуправляема. Това обобщи за Радио Варна и предаването "Новият ден" рали шампионът Йордан Атанасов. Воланът трябва да се държи направо, а не да се завива наляво и надясно, посъветва още Атанасов във връзка с прогнозите на..

публикувано на 03.10.25 в 07:20

Световният вицешампион по волейбол Борис Начев: Просто си обещахме, че ще дадем всичко от себе си

Сребърният медал на България от световното първенство по волейбол във Филипините донесе голяма радост на българските фенове. Един от героите на този успех е 21-годишният Борис Начев, който след отличното си представяне вече поема по нов път в кариерата - трансфер в италианския гранд Падуа Борис Начев получи почетен плакет на Варна..

обновено на 02.10.25 в 18:22

Проф. Шу-Минг Джу: Варна е моят втори дом, а кукленият театър – вечно изкуство

„Варна е моят втори дом. Забравил съм колко пъти съм бил тук.“ – с усмивка казва проф. Шу-Минг Джу от Тайван, един от най-интересните и вдъхновяващи членове на журито на 19-ото издание на Международния куклен фестивал „Златният делфин“. Проф. Джу е бивш актьор, продуцент, преподавател и авторитетен член на Азиатската асоциация за..

публикувано на 02.10.25 в 07:30

David DeFeis (VIRGIN STEELE, екс-EXORCIST): Бъди внимателен за вълци в овча кожа

Интервю с David DeFeis (VIRGIN STEELE, екс-EXORCIST) VIRGIN STEELE са от онези самобитни банди, които никога не изневериха на пътя и себе си. Над 40 години по-късно групата е все още активна, записва и издава. Прави концерти със същата страст, която не се е променила от самото начало. Дори съвсем скоро бандата има фестивално участие на..

публикувано на 01.10.25 в 18:47