Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Филип Спасов за тайната на хубавия козунак

Шеф Филип Спасов даде важни съвети и трикове за да ни се получи хубав козунака
Снимка: Facebook, Chef Filip Spasov

Козунакът е един от главните герои на великденската трапеза редом до яйцата и агнешкото месо. Приготвянето му обаче не е лесна работа. Не е и чак толкова трудна. Стига човек да има желание и най-вече търпение. За щипката любов е ясно. От нея във всеки свой козунак прибавя шеф Филип Спасов, който отдавна е изгубил бройката на приготвените от него козунаци. Финалистът от първия сезон на кулинарното предаване Hell’s Kitchen в момента ръководи голяма верига пекарни и не му остава много време за месене на козунаци. Когато дойде Великден обаче той запретва ръкави и заедно със своята съпруга се вихрят в кухнята.

„Винаги експериментираме при приготвянето на козунаци. Тази година ще пробваме да направим с лешников тахан“, каза за Радио Варна шеф Спасов.

Той не използва пералнята при приготвянето на козунака, каквито легенди се носят из интернет пространството, но използва кухненската мивка.

„Измивате си мивката. Аз меся всичките си теста в мивката. Не се шегувам. Защото така не цапам нищо наоколо, а после само я измивам“, поясни Филип Спасов.

Той беше категоричен, че за да се получи един козунак, е важно брашното да е качествено.

„Вземете си брашно, което да е за баница или да е с високо съдържание на глутен“, посъветва шеф Спасов. Най-важното по думите на шеф готвача обаче е втасването на тестото, повече и от „биенето“.

Едно от любимите неща на Филип Спасов е да превърне стария и изсъхнал козунак във вкусни филийки „джиджи папа“. Тази година в неговата пекарна ще се приготвя подобен десерт.

„Вземате хубаво дебело парче изсъхнал козунак. Правите си смес от яйца, мляко, плодова ракия или ром, кафява захар и ванилия. Овалвате козунака в сместа, оставяте го да „дръпне“ и след това го изпичате или изпържвате в масло. Така стават пържени филийки от козунак, отгоре може да се добави солен карамел и топка сладолед“, каза шеф Спасов.

Той даде идея и за друг трик за затоплянето на козунак от предния ден. За целта слагаме козунака на решетката във фурната, която трябва да е загрята на около 210 градуса, отдолу в тавичка сипваме 100 мл. вода и го оставяме там за около 10 минути. Според Филип Спасов козунакът излиза оттам все едно е прясно изпечен. В неговата пекарна ще раздават и брошури с подобни съвети.

Покрай празниците той и екипът му са затрупани от работа и поръчки. Въпреки това и тази година няма да изнерверят на традицията да раздадат козунаци благотворително на нуждаещи  се и на болни хора.

Получавали са запитвания и за дубайски козунак. Ще имат и тази година различни разновидности и нови вкусове, а това което той отчита е, че занаятчийските козунаци стават все по-интересни и нестандартни.

„Нивото на занаятчийски продукт тази година е много високо“, коментира шеф Спасов. Той посъветва хората да гледат винаги цена-качество, когато си купуват козунак.

Чуйте повече в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският областен управител: Не е проблем предложените за продажба държавни имоти в морската столица да бъдат поискани от общината

Областният управител проф. Андрияна Андреева е предложила на кмета на Варна да поиска сградата на патентното ведомство в Гръцката махала. За това тя е написала официално писмо до Благомир Коцев, в което предлага след решение на Общински съвет - Варна той да поиска сградата за стопанисване. То се предоставя, когато се комплектова цялата преписка,..

публикувано на 28.06.25 в 15:30
Кметът на Варна Благомир Коцев

Благомир Коцев: Общинските съветници са склонни да не получат възнагражденията си само за да се забави гласуването на бюджета за Варна

Повече от два месеца след като кметската администрация внесе проектобюджета на Варна в Oбщински съвет, той не е гласуван. Няма и насрочена сесия, на която това да се случи. Това заяви кметът на морската столица Благомир Коцев в отговор на въпрос, кой е виновен да се стигне до тази ситуация. В обзорното предаване на Радио Варна "Позиция" той заяви,..

публикувано на 28.06.25 в 13:58

Бавария - интернационална, но умее да пази традициите си

Бавария и въобще Германия е красива през всеки сезон от годината, но сякаш пролетта е най-подходящият период за посещение. Някои пътуват до тази провинция заради историческите замъци, други - заради най-големия панаир в света - Октоберфест или пък коледните празници, а все по-популярни са винените турове и разходките сред природата. Това научаваме..

публикувано на 27.06.25 в 07:00

James LaBrie (DREAM THEATER): Животът е предизвикателство за всеки

Интервю с James LaBrie (DREAM THEATER) Един от най-чаканите реюниъни в метъла беше завръщането на Mike Portnoyв DREAM THEATER. Барабанситът, единият от основателите на американските прог титани, не само се завърна в бандата, но тя издаде и първи албум с него след 16 години. За последно Mike Portnoy свири в „Black Clouds & Silver Linings“..

публикувано на 26.06.25 в 07:05
Висшето военноморско училище

Запазва се интересът към морските професии

Напливът от гръцки студенти към Висшето военноморско училище във Варна продължава да е голям. Над 600 младежи от южната ни съседка и Кипър се обучават в специалности "Навигация" и "Корабни машини и механизми". Това каза Мирослав Цветков, заместник-началник по учебната и научната част. Не се отчита драматичен спад, запазва се нормалното ниво на интереса..

публикувано на 25.06.25 в 08:05
д-р Цветеслава Гълъбова

Системната употреба на психостимуланти води човека към затвора, гроба или психиатрията

В днешно време употребяваните психоактивни вещества са основно психостимуланти, а системната им употреба води към три възможни пътя - към затвора, гроба или психиатрията. Това коментира за Радио Варна и предаването "Пост Фактум" психиатърът Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".  Специалистите отчитат..

публикувано на 24.06.25 в 08:00

Alan Averill (PRIMORDIAL): Дигитализацията на обществото е автоматизация на същото това общество

Интервю с Alan "A.A. Nemtheanga" Averill (PRIMORDIAL, DREAD SOVEREIGN) Три години бяха необходими PRIMORDIAL отново да направят концерт в София. Поканата е от „Death Metal BulgarianFans“, с подкрепата на „Perfect Storm Events“. Датата е 28 юни. Мястото – „Mixtape 5“. Съпорта са българските банди OBSIDIAN SEA и ROBUST. Това е само техническата..

публикувано на 23.06.25 в 07:35