Солените сладоледи, макар и да изглеждат като иновация на съвременната кухня, имат дълбоки исторически корени, достигащи още до древен Китай, където смесицата от сладки и солени вкусове в замразените десерти е била популярна. Тази тенденция обаче набира сериозна скорост именно през 2025 година, превръщайки се в един от водещите гастрономически тренда в световен мащаб.
Популяризирането на солените вкусове в света на сладоледа се дължи до голяма степен на известни шеф-готвачи, които започнаха да експериментират с необичайни комбинации, предизвиквайки вкусовите рецептори на своите клиенти. Постепенно тази тенденция се разпространи и до масовите производители на сладолед, които вече включват солени варианти в своите менюта.
Според анализ на международната компания Technavio, пазарът на гурме сладоледи, включително и тези със солени вкусове, се очаква да достигне над 12 милиарда долара до 2029 година, с впечатляващ годишен ръст от 15,1%. Това показва огромния потенциал на този нов сегмент в сладоледената индустрия.
Сред най-популярните солени вкусове се нареждат сладолед с пармезан, сладолед с бекон и сладолед със зехтин. Тези варианти обикновено се комбинират с традиционно сладки съставки, за да се създаде балансирано и изненадващо вкусово изживяване. Например, сладоледът от пармезан често се сервира с компот от горски плодове, предлагайки интригуващ контраст между солено и сладко.
Нова магнитна буря се очаква на Земята през следващите дни, съобщава Британската геоложка служба. На 12 и 13 септември скоростта на слънчевия вятър се е върнала на фоновото ниво. Въпреки това, скоро на нашата планета ще пристигне високоскоростен поток от голяма коронална дупка. Според прогнозата геомагнитната активност ще се увеличи на 14..
Днес е Световният ден на първата помощ. Той се отбелязва от 2000 г. през втората събота на септември по предложение на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, отначало като Европейски ден на първата помощ, а от 2003 г.- като Световен ден на първата помощ в знак на признание към приноса на доброволците..
Въпреки че пикът на сезона вече е зад гърба ни, хотелите по Северното Черноморие все още посрещат голям брой туристи. Времето е хубаво, цените - по-достъпни, и това задържа интереса на почиващите. Това каза Павлин Косев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той коментира и обнадеждаващата информация от летището, че..
За 21-ва поредна година фондация „Благотворител“ дава възможност за стипендии чрез конкурс по програма „Постигам по-висок успех“. Могат да кандидатстват ученици от цялата страна от 8-ми до 12-сти клас, а така също и студенти в първи курс, постигнали висок успех, но лишени от родителски грижи. Повче подробности за условията от разговора на..
В имунизационен кабинет на Регионална здравна инспекция във Варна ще се извършват целеви имунизации срещу коклюш на бременни жени. Целевата имунизация срещу коклюш се провежда на бременни жени, с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително. Ваксината е безплатна и проведените целеви имунизации се вписват в..
В храма „Св. Прокопий Варненски“ тече интензивна подготовка за първия учебен на най-малките ученици от Основно училище „Й. Йовков“. В сградата на училището от началото на месец юли започна основен ремонт по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), а по време на строителните дейности децата от I до III клас ще се обучават във варненския..
Истинското качество се забелязва от пръв поглед – в детайлите, в усещането, в начина, по който едно бижу или часовник допълва визията. Специалистите от giulian.bg споделят, че луксът не се определя само от скъпата марка, а от съвършеното изпълнение и баланса между дизайн и изработка. В настоящата статия ще научите как да разпознаете..