платена публикацияВ 10 часа в сградата на Технически университет-Варна на 22 май ще бъде представен европейският проект "Фуудлайз".
Той е насочен към черноморските общини, които за кратък срок генерират много хранителни отпадъци, особено през летния сезон.
Целта е подкрепа на участниците в отделните етапи на хранителната верига да предприемат ефективни мерки за предотвратяване и намаляване на загубите на храни.
Също така промяна в поведението и отношението на потребителите към храната чрез провеждане на информационни кампании.
Необходимо е да се подобри преразпределението на излишъка от храни, годни за консумация от нуждаещи се лица.
Огромен е мащабът на проблема със загубата на храна.
Близо 30 процента или един милиард и триста милиона тона от произведените в света храни, предназначени за консумация от човека, се губят из различните етапи на хранителната верига.
28 процента от световната обработваема земя се използват за производството на храни, които се пропиляват. Въздействието върху климата на произведените, но неконсумирани храни, възлиза на 3,6 гигатона еквивалент на въглероден диоксид. Пропиляват се значителни водни ресурси.
Годишните финансови загуби в световен мащаб, дължащи се на разхищението на храни, се изчисляват на близо един милиард щатски долара, екологичната цена е 700 милиарда, а социалната 900 милиарда щатски долара.
И още:
Статистиката на Европейския съюз отчита, че всяка година в ЕС, се генерират близо 59 милиона тона хранителни отпадъци. Това всъщност е 131 килограма на глава от населението. Финансовото изражение на загубата е 132 милиарда евро. Същевременно милиони души не могат да си позволят качествено хранене с месо, пилешко, риба или вегетарианския им еквивалент всеки втори ден.
Къде се намира България по отношение на отпадъците на храна.
При сравнението на отделните страни държавата, която изхвърля най-много храна на глава от населението, е Кипър с 397 кг, следвана от Дания с 221 кг. и Гърция със 191 кг. На дъното са Словения с едва 68 кг, Хурватска-71 кг и Словакия-83 кг, а България е следваща с 86 кг. Страната ни обаче е сред лидерите с генериран отпадък от ресторанти и хранителни услуги с два килограма на човек-количество, споделяно от Литва и Унгария, а преди нас е единствено Словакия с един килограм. При отпадъка от домакинствата сме начело на класацията с 26 кг. на глава от населението. На последно място е Португалия със 124 кг.
Проблемът с разхищаването на храните е изключително важен. Необходимо е по-ефективно използване на ресурсите в Европа. Нужни са реформи за по-добро използване на храните. Чрез даряване, хранителни банки и благотворителност, за които обаче са нужни законодателни промени.
Някои отпадъци от птицефермите например се използват във фермите за норки. Труповете от тях служат за производство на брашно в развъдниците за риба. Това е пример за приложение и преработване на остатъците. И е част от любопитната статистика.
Ученици, настанени в Средношколско общежитие "Михаил Колони" във Варна, почетоха 208 години от рождението на патрона си. Те положиха цветя пред паметника му. Средношколско общежитие „Михаил Колони“ а е основано през 1959 г. В общежитието се настаняват за живеене ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, които се обучават във всички професионални..
Въпреки забраните в интернет, деца имат лесен достъп до хазартни залагания. 12-13-годишни деца използват личните карти на по-големите си братя, сестри или родители, за да правят залагания. За това алармира в предаването "Новият ден" на Радио Варна Сирма Георгиева от Асоциацията на специалистите по зависимости. Хазартната зависимост се развива..
Община Варна за 18-а поредна година участва в Националната АНТИСПИН кампания по повод Световния ден за борба със СПИН – 1 декември. Инициативите, организирани от дирекция "Превенции" и Регионалната здравна инспекция – Варна, са насочени към младите хора в града и имат за цел да повишат информираността относно ХИВ/СПИН и други инфекции, предавани по кръвен..
Студените месеци не са причина да жертваме стила си в името на комфорта. Съвременната мъжка мода предлага многобройни възможности за създаване на визии, които съчетават функционалност, топлина и естетика. Ключът към успешния зимен гардероб се крие в избора на качествени базови елементи и умелото им комбиниране. Независимо дали..
20 ученици-доброволци към дирекция „Превенции“ в Община Варна, започнаха двудневно обучение на тема „Ролята на връстниците в разпознаването и превенцията на рисково поведение: Независими в мрежата“. То е в изпълнение на Програмата за дейността на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) – Варна за 2025 г., Раздел III „Обучение и квалификация..
Понякога най-интересните истории се раждат далеч от големия шум — в малките села, където традициите още дишат, а хората говорят като от стари книги. Именно към такива места поемаме и ние, по следите на един занаят, който мирише на огън, плод и памет. Каня ви на едно пътешествие, в което дъждовна Варна ни изпраща по пътя на ракията през селата..
Училищният изследователски екип на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" във Варна спечели първа награда на 12-ата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките. Проектът "Истории с карта" впечатли журито в секция "Обществени науки и изкуство" и беше отличен сред 110 проекта,..