Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

платена публикация
Проектът "Foodwise" представя пред черноморски общини във Варна проблема с хранителните отпадъци

В 10 часа в сградата на Технически университет-Варна на 22 май ще бъде представен европейският проект "Фуудлайз".

Той е насочен към черноморските общини, които за кратък срок генерират много хранителни отпадъци, особено през летния сезон.

Целта е подкрепа на участниците в отделните етапи на хранителната верига да предприемат ефективни мерки за предотвратяване и намаляване на загубите на храни. 

Също така промяна в поведението и отношението на потребителите към храната чрез провеждане на информационни кампании.

Необходимо е да се подобри преразпределението на излишъка от храни, годни за консумация от нуждаещи се лица.

Огромен е мащабът на проблема със загубата на храна.

Близо 30 процента или един милиард и триста милиона тона от произведените в света храни, предназначени за консумация от човека, се губят из различните етапи на хранителната верига.

28 процента от световната обработваема земя се използват за производството на храни, които се пропиляват. Въздействието върху климата на произведените, но неконсумирани храни, възлиза на 3,6 гигатона еквивалент на въглероден диоксид. Пропиляват се значителни водни ресурси.

Годишните финансови загуби в световен мащаб, дължащи се на разхищението на храни, се изчисляват на близо един милиард щатски долара, екологичната цена е 700 милиарда, а социалната 900 милиарда щатски долара.

И още:

Статистиката на Европейския съюз отчита, че всяка година в ЕС, се генерират близо 59 милиона тона хранителни отпадъци. Това всъщност е 131 килограма на глава от населението. Финансовото изражение на загубата е 132 милиарда евро. Същевременно милиони души не могат да си позволят качествено хранене с месо, пилешко, риба или вегетарианския им еквивалент всеки втори ден.

Къде се намира България по отношение на отпадъците на храна.

При сравнението на отделните страни държавата, която изхвърля най-много храна на глава от населението, е Кипър с 397 кг, следвана от Дания с 221 кг. и Гърция със 191 кг. На дъното са Словения с едва 68 кг, Хурватска-71 кг и Словакия-83 кг, а България е следваща с 86 кг. Страната ни обаче е сред лидерите с генериран отпадък от ресторанти и хранителни услуги с два килограма на човек-количество, споделяно от Литва и Унгария, а преди нас е единствено Словакия с един килограм. При отпадъка от домакинствата сме начело на класацията с 26 кг. на глава от населението. На последно място е Португалия със 124 кг.

Проблемът с разхищаването на храните е изключително важен. Необходимо е по-ефективно използване на ресурсите в Европа. Нужни са реформи за по-добро използване на храните. Чрез даряване, хранителни банки и благотворителност, за които обаче са нужни законодателни промени.

Някои отпадъци от птицефермите например се използват във фермите за норки. Труповете от тях служат за производство на брашно в развъдниците за риба. Това е пример за приложение и преработване на остатъците. И е част от любопитната статистика.


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Създателят на Ахинора разработва нови дигитални образи

Създателят на първия инфлуенсър, генериран от изкуствен интелект - Ахинора, разработва нови дигитални образи. Това разказа самият Светослав Георгиев в предаването на Радио Варна "Новият ден". Ахинора от Варна е първият дигитален инфлуенсър у нас Основната дейност на Ахинора е тя да промотира здравословния начин на живот, опознаването на България -..

публикувано на 04.07.25 в 15:03

Експерт: България е на последно място в ЕС по навлизане на Изкуствения интелект в бизнеса

България е на последно място в Европейския съюз по навлизане на Изкуствения интелект в бизнеса, като една от причините е нежеланието на собствениците да модернизират и автоматизират процесите на работа, породено от неразбирането и страха от технологиите, коментира Николай Петканов, комуникационен експерт, предприемач и обучител. Повечето..

публикувано на 04.07.25 в 10:53

Невероятно откритие на варненския пещерен клуб "Торбалан"

Спелеологията е наука, която изучава пещерите. Спелеологът е човек, който се занимава със спелеология, т. е. научното изследване на пещерите. Тези хора са регистрирали и картографирали над 5000 пещери в България. Една от тях е „Приказна“ край Котел. За която само до преди месеци се е смятало, че е много добре проучена и в нея вече няма нищо непознато и..

публикувано на 04.07.25 в 10:13

79 участници се включиха в състезанието „Млад спасител“ във Варна

79 ентусиасти се включиха в националното състезание „Млад спасител“, което се проведе във Варна. Надпреварата бе част от програмата на седмицата на водното спасяване, която се организира от Български Червен кръст, с подкрепата на Община Варна и Българската асоциация „Спорт за учащи“, съобщават от БЧК-Варна. Участниците бяха на възраст от 11 до 18..

публикувано на 03.07.25 в 17:20

Наднорменото тегло и високите токчета основни фактори за заболявания на ходилата

Основните фактори за заболяванията на ходилата и глезените са наднорменото тегло, обездвижването и високите токчета.  Това коментира във Варна доцент Атанас Кацаров-председател на Българското дружество по хирургия на глезена и ходилото.  Според него редовното ходене с токчета над 7 сантиметра е пагубно за краката. Той каза още, че напоследък са..

публикувано на 03.07.25 в 15:39

Събития с вход свободен на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

През юли сцена „Раковина“ в Морската градина отново ще оживее с разнообразна културна програма. Варненци и гостите на града ще могат да се насладят на безплатни концерти в почти всеки ден от месеца.  Сред акцентите в програмата са концертът на 18 юли, посветен на рождението на Апостола на Свободата Васил Левски, с участието на състави при НЧ „Васил..

публикувано на 03.07.25 в 15:21

Във Варна ще учат хората как да рециклират и да участват в кръговата икономика

Във Варна ще учат хората как да рециклират и да участват в кръговата икономика. Екофестивал „Варна - Морето“ откриват днес ( 3 юли ) на сцена „Раковина“. Инициативата ще продължи до 20 юли.  Акцентите на фестивала са поставени върху екологичните практики, устойчивия живот и отговорността към природата. Датата за откриването е избрана..

публикувано на 03.07.25 в 13:26