Поредно лято фермерският пазар на малки производители на екологично чиста храна e в Балчик, в началото на крайбрежната алея. Това е шестият летен сезон - всяка събота, в следобедните часове, в зависимост от температурните промени. Основното звено участници са малки земеделски стопани, производители и занаятчии от добруджански регион, затова и изложенията ни се наричат „Вкусът на Добруджа“.
Включват се производители от Североизточна и цяла България, като свързващата и задължителна нишка е личното производство и предлагане на чисти, натурални продукти“, припомня Пепа Рашева – председател на фондация „Добруджа – история, традиции, култура“, която е организатор на събитието в партньорството на Община Балчик и Кооперация Хранкооп.
Целогодишно Фермерският пазар на добруджанските производители на чиста храна е всеки четвъртък в Добрич, а във Варна – само през зимата. Доскоро такъв имаше и в Кранево, и в Албена, но по организационни причини засега не са продължени.
Грамотността на потребителите расте, но спада покупателната възможност на потребителите, ограничават се до основни храни като млечни, месни, зеленчуци. Не е това, което беше, но това се забелязва от пандемията насам навсякъде, коментира Рашева. Но въпреки това клиенти, които търсят регионална храна, която не е пропътувала километри, за да дойде до трапезата им, има. Кои са те ни разказва Пепа Рашева:
Какви са клиентите на качествена, чиста, местна храна?
Клиентите на чистата храна не са само хора с високи доходи, както понякога се смята. Това са хора с висока ценностна система. Сред тях има млади семейства, баби, които правят супа за внучето, хора с хронични заболявания, търсещи естествено решение. Общото между тях е не портфейлът, а съзнанието – осъзнават, че храната е здраве, не просто калории. В кръга на шегата мога да кажа, че имаме клиенти, които броят калории... и такива, които броят домати на вкус. И вторите стават постоянни.
Грамотността на потребителите расте, но как това влияе на покупателната способност?
Да, потребителската култура расте – все повече хора четат етикети, интересуват се откъде идва храната им, как е произведена,знаят какво означават думите 'фермерско', 'без добавки', „без ГМО“и т.н. По-добре 200 г. истинско сирене, отколкото килограм нещо с растителна мазнина. Тоест – знанието не само информира, а оптимизира покупките. А и подкрепя моралната икономика – да знаеш, че с покупката си не само храниш себе си, а и някой малък производител на село. И разбира се, с това растат и възможностите – вече почти във всеки магазин има щанд за био или натурални продукти, има все повече специализирани магазини.
Но има нещо, което липсва на рафта в супермаркета – срещата с човека, който е направил продукта. На фермерските пазари тази среща се случва – с усмивка, с лично разказана история, с полезен съвет, с възможност клиентът да даде обратна връзка. А това е безценно и за производителя – така той се учи, подобрява се, откликва по-добре на нуждите на пазара, без да жертва качеството.
Разбира се, трудно е. Но хубавите неща по принцип са трудни. Радостното е, че има все повече осъзнатост, повече търсещи хора и усещането, че вършим нещо стойностно, ни мотивира – точно в моментите, когато ни е най-трудно.
Увеличават ли се тези производители?
Радващо е, че има млади хора, които се връщат към земята – образовани, мотивирани, с желание да произвеждат чиста храна. Но реалността е, че нещата не са розови и еднопосочни – някои не издържат и се отказват. Срещат се административни трудности, липса на подкрепа, труден достъп до пазара и силна конкуренция с евтин внос. И точно затова фермерските пазари са толкова важни – те дават не просто място за продажба, а сцена, шанс и глътка въздух за тези производители. Те се чувстват видими, оценени, част от общност. А това им дава сили да продължат, дори когато е трудно. Не всички успяват, но вярвам, че колкото повече се говори и действа в тази посока – толкова по-жизнена ще бъде екосистемата на малкия производител у нас.
Какво е бъдещето на тези пазари у нас?
Бъдещето е многообещаващо, ако действаме заедно – потребители, производители и общини и по-малко спънки от страна на държавата. Все повече хора търсят не просто продукти, а преживяване, връзка, автентичност. Това ни показва, че посоката на регулярни местни фермерски пазари е правилната. Нужна еистинска подкрепа чрез реални проекти за утвърдените организации в България, а не имитиране на дейност чрез отпускане на огромни средства за еднократни събития на „точните хора“.
Хубаво е, че отдавна има места в България, където тази събития се случват целогодишно – например нашите фермерски пазари „Вкусът на Добруджа“ се провеждат всеки четвъртък на площад Свобода в Добрич, сезонно всяко лято на Дамбата в Балчик, а през зимата сме в Делта Планет мол Варна. Работим и с многообщини и организации и отдавна сме част от празнични събития не само в Добруджа, но и извън нея.
Използвам случая да благодаря от сърце на партньорите ни от Община Добрич и Община Балчик – за тяхната далновидност и разумност, за безценната подкрепа без която не бихме могли да се справим.
Обичам да казвам, че това са събития, които връщат времето назад и здравето напред. И съм щастлива, че все повече хора го усещат, подкрепят и стават част от нашата малка, но толкова ползотворна общност.
Преди обед ще преобладава слънчево време. Следобед облачността ще се увеличи и на места, предимно в Североизточна България, ще превали краткотраен дъжд, възможни са гръмотевици и временно усилване на вятъра. Най-често ще духа слаб вятър от запад-северозапад, по Черноморието следобед слаб до умерен от източна четвърт. Максимални температури между..
В Община Варна е започнала проверка във връзка със заповеди за временното заместване на кмета на града, съобщиха от общинския пресцентър. Тя се извършва от отдел "Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР във Варна и е възложена от Районната прокуратура във Варна. Проверката е свързана с административните процедури по издаване на двете..
Общините Суворово и Девня планират наемането на мобилна ветеринарна клиника за обезпаразитяване, кастрация и поставяне на чипове на безстопанствените кучета в двете общини. Целта е да се осигури по-добър контрол върху популацията и да се намали рискът от разпространение на зарази сред хората и домашните животни. Около 90 са бездомните..
Община Варна организира общоградско честване по повод 188 години от рождението на Васил Левски. Церемонията по полагане на венци и цветя с военен ритуал и молебен ще се състоят от 10:00 ч. на 18 юли (петък) на паметника на Апостола на свободата в Алеята на Възраждането в Морската градина. Съорганизатори са Военноморските сили на Република България и..
Програма предвижда закупуването на осем нови автобуса и една съвременна аварийна машина за обслужване на аварирали превозни средства от градския транспорт на Варна, съобщи за Радио Варна изпълнителният директор на "Градски транспорт" инж. Николай Антонов. В заслужена пенсия по този начин ще излезе единствената аварийна машина на дружеството -..
И на третото поред заседание на Съвета за електронни медии не беше избран генерален директор на Българската национална телевизия. Нито един от осемте претенденти за поста не събра нужните поне три гласа "за" от членовете на медийния регулатор, съобщава БНР. Както и при предишните две заседания, които се проведоха по-рано през деня, настоящият..
Ден на отворените врати на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе на 25 юли, петък, от 11 до 13 часа. Събитието е по повод навършването на четири години от влизането на плавателния съд в състава на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". Посетителите ще имат възможност да разгледат кораба, да се..