Днес и утре до обяд Балчик е една от поредните спирки на инциативата „Хранителен патрул“, която произлиза от партньорството между Община Балчик и Сдружение „Асоциация Биомрежа“ в рамките на проект FOODWISE (Храни се разумно), който е част от програмата Interreg NEXT Черноморски басейн (Black Sea Basin CBC) и се съфинансира от Европейския съюз.
В началото на крайбрежната алея, където представители на сдружението разговарят с желаещите за това как може да се оползотворява храната, без тя да се изхвърля. Който донесе хранителен отпадък от нещо, което е консумирал на плажа или по време на разходка – получава в замяна вкусен сезонен плод. Говори се за това как всеки може да допринесе за опазването на околната среда, като същевременно се храни здравословно и пести своите пари.
Проектът, който е съвместен между четири държави – България, Грузия, Гърция и Турция,обхваща пет български черноморски общини. Вече са направени кампании в Поморие, Каварна. Следващите спирки на патрулите ще бъдат разположени в Шабла на 4 и 5 август, където ще има и конкурс за пясъчни фигури, а в Бяла са на 14 и 15 август.
До момента поне триста души са проявили интерес как могат да намалят хранителните си отпадъци и да спестят средства, обобщават от екипа на проекта, сред които е Руен Казанджиев. Той е готвач по професия и виждайки колко много храна се изхвърля в ресторантите, е превърнал разрешаването на този проблем в своя мисия от пет години.
Основните причини да се губят милиони тонове храна годишно са неразумното купуване, неправилното съхранение и готвенето без планиране. За да се постигне това, са необходими целенасочени политики и мерки за предотвратяване на разхищението на храни.
Тъй като местните домакинства и туристите през летния сезон са основните причинители на огромните количества хранителните отпадъци в Черноморския район, повишаването на тяхната осведоменост за проблема със загубата и разхищението на храни, както и на примери, целящи да вдъхновят промяна в поведението, която да предотврати разхищението на храни, е основна тема на всички дейности по проекта.
Знаете ли, че...?
В България годишно количеството изхвърлена храна е около 86 кг на човек. В световен мащаб 1.3 милиарда тона храна се губи всяка година.
Хлябът е най-често изхвърлян продукт в света, следван от плодове и зеленчуци.
Над 60 на сто от хората не осъзнават, че хранителните отпадъци допринасят за климатичните промени.
40% не четат срока на годност, а просто преценяват храната по нейния търговски вид.
Около 100 хиляди тона храна годишно могат да бъдат спасени, ако се подобри логистиката и се дарява навреме.
Губиш средно от 200 до 400 лева от изхвърлена храна.
В Дания функционират супермаркети за спасена храна, където се продават продукти с изтичащ срок на годност на ниски цени.
Микроорганизмите в храната, попаднала в сметището, отделят метан в атмосферата. Метанът е важен фактор за глобалното затопляне.
„Най-добър до“ посочва края на периода, в който продуктът има оптимален вкус и състав, но той е годен за употреба.
Това, което често изхвърляме – обелките – е всъщност истинско съкровище? За твоята красота, кухня и дом.
В рамките на проект за разумно използване на храната по нашето Черноморие младо семейство от Пловдив споделя в Балчик какви тактики прилага за оползотворяване на провизиите, една от тях е "Обери хладилника" или вкусен миш-маш.
Съвети за разумно потребяване на храна към местните общности
1.Изберете здравословен хранителен режим!
2.Избирайте „Грозни“ плодове и зеленчуци!
3.Съхранявайте храната разумно!
4.Прегледайте етикетите на храните!
5.Не надценявайте възможностите си!
6.Използвайте остатъците!
7.Хапвайте повече варива и зеленчуци!
8.Споделете храната си!
Варна се включва в Световния ден на ходенето 2025, който ще се проведе 28.09.2025 г. (неделя) в местност Джанавара. Проявата има за цел да популяризира здравословния начин на живот чрез практикуване на най-лесно достъпната и естествена физическа активност – ходенето. Сборният пункт на събитието е автобусната спирка „Джанавара“ в район „Аспарухово“ в..
На 25 септември на 77-годишна възраст от този свят си отиде обичаният музикант, основател на Международния джаз фестивал „Варненско лято“, Анатолий Вапиров. Поклонението ще се състои от 15:30 ч. на 29.09.2025 г. (понеделник) в Ритуалната зала на Крематориум Варна край с. Тополи. Анатолий Вапиров е роден на 24 ноември 1947 г. в град Бердянск, днешна..
Спортът изгражда характер и дисциплина от ранна възраст. Това казва дългогодишният баскетболист и настоящ учител по физическо възпитание Пламен Алексиев в интервю за Радио Варна. Пламен Алексиев е добре познато име в българския баскетбол – със силна кариера на терена, включваща два финала за първенството с Черно море Тича, множество медали и..
В спортната база на Общинския спортен комплекс "Морска градина" във Варна днес се проведе спортен празник на ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Събитието премина под надслов "Ден на спорта в училище" и беше част от най-мащабната спортна инициатива в страната, организирана от сдружение „БГ Бъди активен“ с подкрепата на МОН, ММС и местната власт...
Варна ще отбележи Европейския ден на езиците - 26 септември, с редица събития от 17 до 20 часа днес на входа на Морска градина – Варна. Ученици и преподаватели ще представят под формата на интерактивни дейности различните езици, които се изучават във варненските училища - френски, английски, испански, италиански, португалски, руски и немски...
Археолози доказаха, че край нос Киллик е съществувало важно древно пристанище. По време на подводна експедиция бяха открити котви, амфори и керамика, които свидетелстват за активен морски трафик от I хил. пр. Хр. до Средновековието. Aрхеолози откриха изчезнал тайнствен остров и потънал кораб край Камчия В периода от 17 до 23 септември 2025 г. в..
Руска Маринова, която вчера навърши 100 години, посрещна юбилея в дома си на улица „Места“ в район „Аспарухово“ във Варна. Тя беше поздравена от кмета на района Ивайло Маринов. Столетницата каза, че няма рецепта за дълголетие, но вярва, че без Бог нищо не се случва и е благодарна на двамата си сина, на снахите и на тримата си внуци, че се грижат за..