Радио Варна - другата сцена!

Соло концерт на Мария Dю Тоа, със специалното участие на Мартин Пантелеев

Южноафриканската кларинетистка Мария Dю Тоа е считана за една от най-добрите музиканти на страната си. В момента тя живее в Холандия, откъдето прави соло музикална кариера в цяла Европа, както и в родината си Южна Африка. Критиците я описват като "сензационна" и "удивителна", и често й правят комплимент за безупречната й интонация,  техника и мелодичен тон. Dю Тоа е спечелила първа награда в шест южноафрикански инструментални състезания, както и в международния кларинет конкурс "Jeunesses Musicales" в Букурещ, Румъния през 2006 г. Тя също така е отличена със специалната награда на 13-ия международен кларинет конкурс "Gheorge Дима" в Клуж-Напока, Румъния, през 2011 година.

Мария учи в университета в Стеленбош в Южна Африка, където получава бакалавърска степен в соло кларинет. Завършва Университета на Южна Африка с най-високите отличия. Учи също в Манхатън - музикално училище (САЩ) с Дейвид Кракауер, в Утрехт консерватория (Холандия) с Bas де Йонг, и в Музикалната академия в София (България) с Петко Радев. Тя е уважаван кларинетист и учител, работила е като кларинет лектор във факултета на Университета в Стеленбош от 2002 - 2014 г. В нейния опит е също международното търсене, тъй като тя преподава лекции, майсторски класове и уъркшопове в Кейптаун (Южна Африка ), Хага (Холандия) и Берлин (Германия), и е член на журито на престижния холандския национален конкурс за младежки оркестри (Utrecht).

Dю Тоа може да се чуе като солист и камерен изпълнител в цяла Европа, включително и Холандия, Германия, България, Белгия и Гърция, както и Южна Африка. Тя е активна в различни музикални фестивали и концертира като солист с такива оркестри като филхармония Кейптаун, филхармония Йоханесбург, Симфоничния оркестър на Free State, филхармония Квазулу-Натал, Софийската филхармония, камерен оркестър Холандия Student и камерен оркестър на Кралската консерватория - Хага. Мария пусна три CD-та, от които едно е озаглавено "Светлинен Shade", на което тя свири заедно с международно аплодираната пианистка Нина Шуман, и е номиниран за Music Award в Южна Африка. В допълнение, Мария е записала всички четири концерта от Луи Spohr с филхармония Кейптаун под палката на холандския маестро Арян Tien за Амстердам Brilliant Classics.

Соло концертът на Мария Dю Тоа, със специалното участие на Мартин Пантелеев, ще се състои на 1 септември, от 19:00 часа в концертното студио на Радио Варна.

Входът е свободен.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!