Радио Варна - другата сцена!

Изложба на Страхил Найденов (мозайка)

| обновено на 12.08.18 в 12:25

13 август, понеделник, Арт салон на Радио Варна, 19 часа

Мозайката е едно от най-древните изкуства, на което са се възхищавали велики цивилизации. На своите творби, Страхил придава съвременно излъчване, ползвайки старите техники. Материалите са естествени: мрамор, гранит, пясъчници. Те въздействат с естествените си цветове и създават уют и усещане за вечност.

СнимкаСтрахил Найденов е роден 1973 година в Плевен. Член е на Съюза на българските художници, на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП /ЮНЕСКО/ и на Групата на плевенските художници.

Работи в областта на мозайката, 3D мозайка и скулптурна мозайка.

Това е седма самостоятелна изложба на автора, но активно участва в сборни изложби в страната и чужбина. Негови творби притежават галерии, колекционери и приятели. Носител на награда от Арт Олимпия-Токио.


 Авторът гостува за втори път в Арт салона на Радио Варна, но за първи път прави самостоятелна изложба тук. Въпреки това има притеснение и той много се вълнува от срещата с публиката. Няма обаче притеснение в ателието си, където сам ръчно изработва различните тесери - така наричат кубчетата материал. Повечето са от българските земи и всички са в естествен цвят.

СнимкаНе рисува "идеите", изработва всичко в "главата си" и когато планът там е готов, пристъпва към реализация. Затова и всеки тесер е с различна големина, а не както традиционната римска мозайка се изработва в размери на всички страни 1 сантиметър.

Съвременната мозайка обаче позволява на Страхил Найденов да "играе" с цветове, форми, размер.

Творбите се купуват от различни хора, които остават впечатлени от въздействието им. А художникът не се разделя с всяка, някои от тях е поставил в дома си и дори има в спалнята.


От кой камък "хвърчат искри" и какво има в ателието на художника Страхил Найденов може да разберете от интервюто на Габриела Гаврилова с твореца:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия