Радио Варна - другата сцена!

"Дневникът на К" - истории и преживелици в изолация

23 април, петък, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа

Валентина Добринчева представя "Дневникът на К" и своите гледни точки към обявеното извънредно положение заради вируса Ковид-19. В книгата се разказват истории и преживелици на жители на село в Североизточна България в двете наложени през 2020 година изолации – в периодите 13 март – 13 май и 27 ноември – 21 декември.

„Дневникът на К“ е третата ми книга, изцяло прозаична като жанр, а и като съдържание, защото представлява наистина дневник, воден в реално време през дните на изолация през 2020 година, наложени като мерки срещу вируса Ковид-19, наричан за по-кратко вече К-19. Книгата обхваща два периода на „локдаун“: 13 март – 13 май и 27 ноември – 21 декември 2020. Нейното издаване като „Дневник на К“, както и създаването на сайта dnevnikat.com са по проект „Дневник на карантината 2020“, подкрепен от Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“, сподели авторът.

Валентина Добринчева е родом от Добрич. Отскоро живее на село. Член е на Сдружението на писателите в Добрич и на редколегията на списание „Антимовски хан“. Автор е на книгите: „Шипка“, 2010 (поезия); „Посвещение“, 2017 (кратка проза), и двете от издателство „Литературен форум“, София. В предпечат е подготвена от нея романизирана биография на оперната певица, педагог и режисьор Константина Петкова. „Дневникът на К“ е третата й издадена книга.

откъс:

Ден първи – 13 март, петък

Влизаме в извънредно положение заради пандемия от коронавирус, обявяват по радио и телевизия. Никой не знае какво означава това, никой не обяснява по-ясно, няма въведени забрани и мерки. Тревога бръмва и жужи по площада и в душите на хората в малкия град, но повечето изглеждат готови да изпълняват указания и чакат нареждания. Извънредното положение е провъзгласено по обяд, когато слагаме финални щрихи по стяганото прощално парти в кафенето на бохемите, което от утре затваря за ремонт и смяна на собственика. Въпреки несполуката ни на стопани, настроението пред раздяла не е тъжно, а весело – ще се срещнем с приятелите, а кафенето ще пребъде, ръководено от по-вещи хора. Няма повод за горест. Двете сервитьорки обаче още в ранния следобед заявяват, че няма да останат на работа вечерта, защото така е наредено. Връщат и приятели, които бяха обещали да уважат партито. Аз обаче не променям плановете. Само един се обажда да пита какво ще правим с оглед на обстановката. Ще правим, каквото сме намислили. Чакам всички привечер на терасата, както се бяхме уговорили, широко усмихната пред неизвестността.



****

Уважаеми приятели и гости,

Щастливи сме да споделим с Вас, че Арт салонът на Радио Варна е отворен за посетители. Може да се свържете с нас на познатите ви телефони или e-mail: events.varna@bnr.bg. Работата на Арт салоните е организирана при абсолютно спазване на противоепидемичните мерки. Осигурена е максимална хигиена чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция. Осигурени са всички предпазни средства за служителите и дезинфектанти за гостите и клиентите.

Според последната актуализация на противоепидемичните мерки (Заповед № РД-01-240/16.04.2021 г. на Министерство на здравеопазването), провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5м. и носене на защитни маски за лице от всички участници.

С пожелание за добра среща!

Екипът на Радио Варна


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия