Радио Варна - другата сцена!

Представяне на книгата "Едно малко място в сърцето’’ на Мария Генчева

В детската книжка „Едно малко място в сърцето“ са събрани десет истории, с които се срещаме всеки ден. Героите – котки и кучета, се състезават, за да спечелят едно малко място в сърцето на малките и големите хора. Да дадат и получат обич, да ни направят по-добри, а децата ни да се научат на отговорност и грижа към по-слабите и безпомощните.

Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с автора на книгата Мария Генчева:


С желанието да се даде по-друг поглед към взаимоотношенията между деца и родители през призмата на отношението им към домашните любимци, не като плюшени играчки, а като към живи същества, които се нуждаят от закрила. Случките са весели и тъжни, но с оптимистична поанта, че не всичко е загубено и можем да бъдем по-добри хора. Както преценява драматургът Сия Папазова: Уловена е природата на малката форма, която като многостенен кристал отразява света на хората и животните. Известна е крилатата фраза на Чехов „Краткостта е сестра на таланта“. И в този случай авторката Мария Генчева проявява талантлив усет към възможността кратко да нарисува цяла образна система от характери на хора, безкрайно великодушни и милостиви към животните, които човекът още от дълбока древност е приютил в сърцето си. С уподобяването на човешката природа в героите от животинския свят Мария Генчева доказва, че връзката между хора и животни е много силна, кармична и с древна давност. Или както казва един писател-хуманист: „Човек ще се ужаси, когато започне да разчита и разбира езика на животните. И особено, когато се натъкне на проява на разум, характер, чувства...“.

Автор: Мария Генчева – редактор, журналист от Варна. Публикува в местния и централния печат, както и разкази в сайта Eurochicago – Чикаго, „Буквите“ – София. Участва с разкази в сборника „Нова българска литература – Проза 2019 г.“ Автор на повече от 400 текста с историческа тематика, от областта на културата и изкуството, публикувани в албуми и в сайта culturespace.bg. Съавтор в албума „Приморци в атака!“.

Художник на илюстрациите: Светлана Урумова – актриса, сценограф и художник-аниматор на свободна практика. Реализирала е сценичния дизайн на постановки в държавни драматични театри – сценография, костюмография, кукли и мултимедия. Участва в създаването на мултимедия за театрални спектакли, музикални видеоклипове, анимационни филми. Членува в БАНХА – Българска Асоциация на Независимите Художници и Аниматори „Пройко Пройков”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!