Радио Варна - другата сцена!

34-ти Дни на Японската култура в България и Български хайку съюз ви канят да посетите:

"Написано с цветя, нарисувано с думи" - изложба на калиграфия, хайга и сумие

| обновено на 15.09.23 в 16:15

9 септември, събота, Арт салон на Радио Варна, 17.30 часа 

Общата изложба на автори от Български хайку съюз „Написано с цветя, нарисувано с думи“ - част от 34-ти Дни на японската култура в България - представя и популяризира непознатото у нас изкуство на източния туш суми-е и далекоизточната калиграфия шодо, авторски търсения и интерпретации между културите, както и изкуството на най-краткия стих – хайку, който вече десетилетия се развива извън родната си страна Япония и се превръща в световна поетична форма. След представянето й в София през май, тя пристига във Варна - допълнена с нови творби.

Участници са четирима български художници и поети, членове на Български хайку съюз, избрали трудния път да се развиват и в тези форми на изкуство у нас: Александър Телалим, Венелина Петкова, Детелина Тихолова и Николай Пенчев.

На откриването на 9 септември от 17.30 часа в Арт салон на Радио Варна ще имате възможност да нарисувате йероглифа за Живот или Звезда с Венелина Петкова (шодо последовател при японски сенсей от най-висок ранг). Експозицията може да бъде видяна всеки делничен ден до 25 септември от 14.00 до 18.00 часа.

Донесете ни и ваш хайку стих на свободна тема за нашата Хайку-кутия, написан върху лист хартия и придружен от вашето име и имейл за връзка. Три най-въздействащи хайку ще получат награда от нас след края на изложбата!
Изложбата се осъществява с подкрепата на Посолството на Япония в България и клуб "Приятели на Япония в България".

Изложбата се вглежда в любими цветя, в техните жестове, устремени към слънцето и дъжда. Вглежда се и в думи, носещи добри послания, изписани на глаголица, кирилица и с японски йероглифи. По този начин чрез четири писмености – природна, глаголица, кирилица и далекоизточна, тя акцентира върху взаимното уважение и сътрудничество между два така отдалечени на географската карта народи – българския и японския.

Вход свободен


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия