Радио Варна - другата сцена!

Представяне на "Кафенето на Хадърчалията" на Катя Вангелова

| обновено на 04.10.23 в 17:21

9 октомври, понеделник, Арт салон на Радио Варна, 18.30 часа

Представяне на книгата на Катя Вангелова "Кафенето на Хадърчалията"- Повест за село Николаевка и гр. Варна. 

Катя Вангелова е от град Варна. По професия е медицинска сестра, по душа - търсач на древни мъдрости и истини. До момента Катя Вангелова има издадени три книги с проза: "Графиня Аламбра", "Мисия Нефертити" и "Песен на звънчета и мъгли", две поетични книги - "Пеперуден полъх" и "Валпургиева дъщеря" (двуезична поезия съвместно с руската поетеса Татяна Аксьонова, книгата е издадена от Московското сдружение на писателите). Това е шестата ѝ поред книга - "Кафенето на Хадърчалията".  Настоящ председател на Сдружение на писателите - Варна.

"Кафенето на Хадърчалията" е символ на всички онези разказани и неразказани приказки от предците ни, които ни учат на история, морал, дълг и чест, на всички позабравени във времето ценности. Това са онези летописи, които остават само в сърцата на хората.


"При едно посещение в село Николаевка, област Варна, бях силно впечатлена от историите, които научих там. Оказа се, че село Николаевка е изиграло голяма роля преди освобождението на България от Турско робство. Там е обявено първото българско училище, а след това и първата българска църква. Цял свят знае Петър Дънов, но за баща му  - Константин Дъновски - малко се говори. Заедно с чорбаджи Атанас са били основния двигател на възродителната дейност. Историята ни е удивителна! И така обзета от патриотично вдъхновение реших да напиша тази историческа повест, като завет към следващите поколения. Оказа се, че и град Варна е едно много специално място в историята на България и включих част от историята на нашия град. В този проект се включиха - Живко Василев - човекът, който разказва невероятните истории от село Николаевка в църквата и читалището там, фотографът Николай Манолов и с голяма финансова подкрепа от Атанас Митев", споделя Катя Вангелова.

 В края на книгата е приложен и снимков материал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!