Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тема на деня: Ще се питаме ли скоро "Де е Видин" на политическата карта на нова България

Ако вземем за модел познатото на всеки българин стихотворение на Иван Вазов в частта му "Питат ли ме де зората...", с последващ предполагаем отговор- "Тамо, аз ще отговоря, де се бели Дунав лей...", точно ще е да кажем, че напоследък хората от Видинско се чудят след парафразата "Питат ли ме де е Видин..." дали има шанс за предполагаем последващ отговор- "Тамо, аз ще отговоря, де се бели Дунав лей..." За жалост обаче това не е най-новият виц от сборника "Резерват Северозапад". Както не се оказа виц и приказката за "трите най-" на Видин: най-бедният град в най-бедния регион на най-бедната държава- членка на ЕС...
 
На 20 април 2006 година нивото на река Дунав при Видин е 979 сантиметра...
Из Видинско чувството за застрашеност е толкова силно, че в последните два месеца за втори път непримиримите иначе Ляво, Дясно и Център на Видинския общински съвет гласуваха дружно поредното си послание до Държавата. Работата си на последното заседание местният парламент започна с изпращане на Призив от името на общинските съветници към правителството и Народното събрание, по повод официални изявления за закриване на Видинския клон на "Напоителни системи", чиято грижа са защитните земно-насипни диги в областта, с обща дължина 36 километра...

Общинските съветници избраха председателя на Комисията по здравеопазване и социални дейности Момчил Станков за делегат в Общото събрание на акционерите на видинската болница "Света Петка", насрочено за същия ден.

Големият дебат този път се получи около предложението на кмета на Община Видин Румен Видов за участие на Общинския съвет в управлението на ФК "Бдин" Видин. Бащите на града решиха членовете на постоянната Комисия за младежта, спорта и туризма, заедно с Павел Паунов, Пламен Каменов и Георги Гергов, да представят ОбС Видин в Управителния съвет на футболния клуб.

Намаляване на наемите на всички маси и търговски обекти на територията на видинските пазари с 10% за срок от 1 година приеха общинските съветници. Кметът на общината Румен Видов обоснова необходимостта от подобна стъпка с икономическата криза и желанието за подпомагане на местния бизнес.
Ето няколко примера за снижен наем:
Маса за зеленчуци- от 43 на 35 лева за месец;
Маса за промишлени стоки- от 35 на 30 лева за месец;
Маса за железария- от 35 на 30 лева на месец и т.н.

Разгледан бе и въпросът за лечението на 7-годишната Ейми, която страда от остър вирусен енцефалит. По предложение на Павел Паунов Общинският съвет одобри финансова помощ от 3000 лева, които да покрият транспортните разходи на семейството до клиника в Израел. До момента от необходимите за лечението на момичето 25 000 евро са събрани около 43 000 лева.

Общинските съветници одобриха 4 предложения на кмета Румен Видов за разкриване на нови социални услуги- делегирани от държавата дейности, като сградата на бившето спортно училище вече и съвсем официално става Комплекс за социални услуги за деца и семейства. Комплексът, известен във Видин като новият център на УНИЦЕФ, бе открит с церемония и водосвет още на 11 май 2011 година.

Още по драмата "Напоителни системи" Видин, из рубриката "Абсурдизми" в "Посоките на делника" на РАДИО ВИДИН:

Градският плаж на Видин под крепостта "Баба Вида" в края на юни 2010 година.
Миналата седмица в Народното събрание бе дискутирана една много деликатна тема, касаеща пряко българския Северозапад. Заговори се, че клонът на "Напоителни системи" във Видин ще бъде закрит. Знае се, че Видинска област е сериозно застрашена- сега и в исторически план, при високи води на река Дунав, а броят на отводнителните станции и язовирите е най-голям именно в този регион от трите северозападни области. В тази връзка в деня за парламентарен контрол депутатът от Коалиция за България Михаил Миков отправи няколко въпроса към земеделския министър Мирослав Найденов.

"Това ще бъде 15-тата структура със закрити работни места"- заяви в пленарна зала Михаил Миков. В отговор министър Мирослав Найденов изнесе подробна информация за дейността на "Напоителни системи" клон Видин през 2010 година, за да мотивира решението за поредното "преструктуриране" в Северозапада...
Научете повече от аудиоматериалите към статията.
По публикацията работи: ЕКИП НА РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40