Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За децата на Северозапада

Изложба "Децата на Видин- болка и радост" откри в центъра на крайдунавския град фотографът Богомил Петров.
 
"За мен това е най-хубавият ден в годината, защото е не само ден на детето, но и ден на бъдещето на Планетата", коментира един от зрителите на изложбата на открито.

Традиционната годишна изложба, посветена на 1 юни- Деня на детето, на студиото по изобразително изкуство "Рениарт" Монтана, вече е подредена и посреща посетители в експозиционна зала "Кутловица". Показани са творби на около 50 деца, на възраст от 5 до 19 години. Подбрани са най-сполучливите рисунки, графики, живописни творби, колажи и декоративни композиции, създадени от възпитаниците на Рени Петрова през тази учебна година.

За празника на децата днес входът на откритите басейни в Спортно оздравителния комплекс в Козлодуй е безплатен за всички ученици. А от утре- 2 юни, започва курс по плуване за начинаещи, които ще обхване деца във възрастовата група от 5 до 8 години.

 

 
В Лом денят започна с карнавално шествие, рисунки на асфалт, представяне на детската полицейска атракция. А в късния следобед, в залата на читалище "Постоянство", театрална трупа от град Ниш, Сърбия, ще представи приказката "Омагьосаната принцеса". Цял ден днес децата в Лом се возят безплатно на влакче- атракцион.

 
 
 
Педагозите от Центъра за обществена подкрепа във Видин са изработили маски на любими приказни герои, които заедно с балони и дипляни, подаряваха на децата по площад "Бдинци".
 
Големият детски купон в крайдунавския град започва в 16.30 часа. На откритата сцена пред художествената галерия "Никола Петров" пъви ще пеят и танцуват в общ концерт деца от всички детски градини на Видин. В същия час по ул. "Търговска" до площад "Бдинци" ще премине дефиле на духовия оркестър и мажоретния състав на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Обща тебеширена картина на тема "Детство мое" ще рисуват в централната алея на Дунавската градина малчугани до ІV клас. За 17.45 часа е насрочен конкурсът "Мини Мис и Мистър" за деца от 3 до 7 години. По това време по-големите деца ще могат на площад "Бдинци" да се включат в състезанията по стрийтбол, дартс, теглене на въже или колоездачен мимимум. На прощада какво са научили ще покажат възпитаниците на две детски полицейски академии- от Видин и Брегово, а след тях ще танцува брейк и хип-хоп формация. На площада ще дефилират децата от фанфарния състав на Кула, а на откритата сцена пред ГалеРията ще играят децата от състава за автентичен фолклор при читалището на Винарово. Пъстрата точка на концерта ще сложат възпитаниците на школите по изкуствата от видинското читалище "Цвят". А най-последно ще е тегленето на томболата, билети за която ще се продават на всички естради. Събраните средства ще бъдат насочени за лечение на болни деца от Видин.
По публикацията работи: Полина Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03