Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински земеделци на протест срещу фирма-арендатор

Повече от час продължи протестът на земеделски производители в Дунавци. Митинът бе организиран от собственици на земеделски земи, недоволни от навлизането на мощна арендаторска фирма в частни и арендовани земи, без знанието и съгласието на собствениците.

"Фирма ЕТ "Деси" навлезе в землището на град Дунавци и околните населени места. Освен в частни земеделски земи, те навлизат и в земи, арендовани от местни арендатори. Изорават се и змеделски земи, мери, пасища и пътища- общинска собственост. Това е недопустимо. Земята трябва да се обработва, за да върви България напред, но по законен начин"- заяви председателят на инициативния комитет Малин Младенов.

 
Повече от 50 земеделски стопани от региона гласуваха протестна декларация, адресирана до кмета на общината, министерството на земеделието и храните, Народното събрание и омбудсмана на РБългария. Своята подкрепа оказаха и от Съюза на зърнопроизводителите във Видин.

"Никой няма право да се самонастанява в частна, общинска или държавна земеделска земя и да я експлоатира без разрешение. Ако има нарушители, те трябва да бъдат санкционирани"- каза и народният представител Владимир Тошев. Той заяви, че в началото на следващата седмица ще сезира прокуратурата, полицията и областната дирекция "Земеделие и гори".

Сформирана е общинска комисия, която ще провери всички пътища, мери, пасища и земеделски земи- общинска собственост. Насрочена е среща с кметовете и кметските наместници на селата от общината, и ако няма законова пречка, общинският кмет Румен Видов ще издаде заповед за спиране на работата върху незаконно придобити терени.

 
 
Представители на фирма ЕТ "Деси" не присътваха на митинга. Потърсени за коментар, за РАДИО ВИДИН те заявиха, че имат законово основание за обработката на 2 600 декара земеделска земя в Дунавци и проверките ще го докажат. Документите са внесени и деловодството на местното кметство.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е с илюстративна цел

Отлага се тестването на системата за ранно предупреждение

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG- Alert, насрочено за 11:00 часа днес, се отлага, съобщават от МВР. Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, посочват от ведомството.

публикувано на 01.10.24 в 10:24

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Милиони хора по целия свят отбелязват днес Международния ден на възрастните хора . Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху проблемите на третата възраст и да се повиши обществената чувствителност към тях.  Днес ще ви срещнем с двама работещи пенсионери от Враца ...

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Висока остава безработицата на територията на Монтанско

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката.  В община Монтана хората без препитание са най-малко на територията на дирекция „Бюро по труда" Монтана 8.2 % е безработицата в дирекция „Бюро по труда" Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги..

публикувано на 01.10.24 в 07:46

Шофьор влиза в затвора, карал без книжка

Наложиха ефективно наказание за управление на автомобил без шофьорска книжка, съобщиха от Районната прокуратура във Враца.  Държавното обвинение чрез Териториално отделение – Мездра, приключи дело за извършено престъпление по престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК. На 27.06.2024 г. в с. Струпец, община Роман, обвиняемият З.И. управлявал лек автомобил..

публикувано на 01.10.24 в 07:42

Тежките пътни инциденти в Монтана са се увеличили през настоящата година

При челен удар между коли най-често се стига до фатален край на участниците в пътно-транспортното произшествие. От началото на годината по пътищата в област Монтана са загинали 11 души, отчитат от КАТ. Повече тежки пътни инциденти са станали по пътищата в област Монтана от началото на годината в сравнение с миналата.  Регистрирани са 157 тежки..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Тестват системата за ранно известяване

Тест на Националната система за ранно предупреждение ще бъде направена днес от 11 часа, за да се установи техническото и състояние.  Чрез акустичните устройства ще бъде излъчен национален сигнал за тревога и край на тревогата в редица градове, сред които и тези от Северозападна България.  Чрез системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до..

публикувано на 01.10.24 в 07:32

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година.  На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на..

обновено на 01.10.24 в 07:30