Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роди ме, мамо, с късмет...

 
Къща без врати, с разбити прозорци и изпочупена ограда. Вътре- напълно празни стаи, в които върху купища стъкла и всякакви отпадъци пищят неизвестен брой малки мърляви котета. На земята върху проснат стар юрган е събрано цялото имущество на собствениците на дома, които явно не се притесняват, че съседната стая е обор.

 
 
 
 
Така изглежда домът, в който преди два месеца 27- годишната Албена Маринова от Брегово обеща да доведе новороденото си дете. Жената стана известна, след като роди живо момиченце при уникална- по думите на лекарите- извънматочна бременност. Бебето живяло 7 месеца между вътрешните органи на майката, която не ходила на консултации. След като получила силни болки, обаче, най-после отишла на лекар. Видинските медици били шокирани- пред тях стояла жена в напреднала бременност, без да знае точно в кой месец е. При прегледа лекарите определили, че родилката е в 29-30-та седмица, но се усъмнили, че става дума за извънматочна бременност. Така Албена попада при лекарите от столичния "Майчин дом".
Там е установено, че бебето се е развило в коремната кухина, извън матката- между червата и черния дроб. Това разказа тогава д-р Божидар Славчев, шеф на екипа, водил раждането. Подобно нещо лекарят виждал за първи път. И не случайно- такава бременност се случва веднъж на 10 000 родилки, като много често в такива случаи бебето умира при раждането.
И така- роденото момиченце тежало - 1,300 кг, а състоянието му било относително добро. Заради дългия престой сред вътрешните органи на майка си обаче, имало леки деформации, които, според лекарите, с времето щели да се оправят. Още докато беше в клиниката, Албена пред цяла България обеща да прибере детето си, въпреки че първоначално не възнамерявала това.
 
 
Два месеца по-късно, съседите в Брегово не знаят къде се намира Албена със семейството си, не са виждали и бебето. Убедени са, обаче, че живеят в пълна мизерия- ден за ден.
Не са наясно какво става с бебето и от Отдел "Закрила на детето" в Брегово. Те обаче твърдо са решени да приложат цялата тежест на Закона, ако семейството не промени начина си на живот.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45