Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Витков: "Хората помагаха с доброволен труд при строежа на всяка важна за селото сграда"

Георги Андреев Витков е пенсионер от с. Раковица. По професия е строителен техник, бивш кмет на селото. Сега Георги със сълзи на очи си спомня какво е построил в своето село и каква е неговата съдба днес. Училището, детската градина, болницата, селкопа, всички тези сгради са минали през неговите ръце...

"Най-много се гордея с читалището. То е с 350 места, голям салон, съблекални. А на долния етаж- магазин. След тая сграда построихме болницата с родилното отделение и училището"-
разказва в рубриката "Памет нашенска" Георги Витков и продължава:

"По същото време прекарвахме и 12 км. водопровод. Най-трудно беше през 1960 година, когато се строяха най-големите обекти едновременно. Но хората от селото са работливи и помагаха с доброволен труд. Когато строехме училището, заваля и хората излязоха да помагат да се покрие бързо. Мисля, че Раковица заслужава уважение"- обобщава бай Георги, но не вижда бъдеще за своето село... Младите са го напуснали. Останали са само възрастни хора.

Тъжно е да гледаме сълзи в очите на човек, отдал целия си съзнателен живот за да построи в буквалния смисъл "всичко, което е необходимо"- както сам казва, за едно населено място. А сега, когато трябва да се наслаждава на постигнатото, му остава единствено да гледа неговото рушене и пустеене. Не ми се иска да завършвам песимистично, но това е съдбата на Северозападнала България- пустеещи села, необработени ниви, затворени училища и болници... Дано все пак се намерят предприемчиви хора, които да върнат живота в нашите села.
По публикацията работи: Иванка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00