Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ринг свободен

"Това са бъдещите шампиони на Видин",
убедено е ръководството на новосъздадения боксов клуб "Бдин". Във видинската Професионална гимназия "Васил Левски" (бившето ТМТ) е оборудван салон за тренировки по бокс. Заниманията се водят от Кирил Бушев - част от плеядата видински шампиони в близкото минало, който изпълнява и длъжността спортно-технически директор в клуба. Мъжкият спорт бързо набира популярност сред младите хора на Видин и няколко месеца след отварянето на тренировъчния салон вече десетки млади спортисти усвояват тънкостите на "танца между въжетата".

© Снимка: личен архив

В годините преди "прехода" видинският бокс бе сред най-популярните местни спортове, редовно се организираха състезания, първоначално на зеления терен на стадион "Георги Бенковски", а след това и в зала "Фестивална", които винаги се радваха на голям интерес от страна на спортните фенове. Залата по бокс създаде редица медалисти от републикански, международни и европейски първенства. Но както и за останалите традиционни спортове в града ни, след 1990 година настъпиха трудни времена и с няколко изключения боксът замря. Днес управителният съвет на новия спортен клуб е решен да възроди славата на видинския бокс. Клубът носи автентичното име на своя славен предшественик от миналото - "Бдин", радвал дълги години спортните привърженици, каза за радио Видин председателят на клуба и бивш състезател по бокс Цветан Рачев.

"Залата по бокс, която стопанисваме в момента, е отворена през месец март тази година. Спортният клуб по бокс "Бдин"-Видин бе създаден преди една година. Дадохме си сметка, че е доста рисковано в условията на криза и то в най-бедния край на Европа да разкриваме нов клуб. Въпреки това хората, които се заехме с тази задача, обмислихме много сериозно това, с което се захващаме, и смятам, че засега се справяме добре. С малко късмет ще се включим успешно в шампионата на България. Управителният съвет е съставен от мен - Цветан Рачев - председател на клуба, Кирил Бушев - спортно-технически директор, зам. председателя на Общинския съвет Росен Живков също е в Управителния съвет, както и бившият шампион Боби Борисов. Общото събрание се състои от 12 човека. На 18 август проведохме годишното общо събрание, на което приехме плана за предстоящата състезателна година, гласувахме и бюджета на клуба, мисля че ще се справим. Амбициите на клуба за начало са да се докажем - да покажем, че Видин има бокс, че боксът ще се възроди. Убеден съм, че боксът ще стане втора спортна дисциплина във Видин, тенденцията е дори догодина да надминем по отличия водещият спорт - гребането. Смели очаквания, но дано да успеем. Радващо е, че все повече деца избират нашия спорт. Когато започнахме преди няколко месеца бяхме леко притеснени, защото на тренировки идваха по 5-6 деца, сега обаче, въпреки че е ваканционният летен сезон, вече идват по над 20. Тъй че от страна на брой и качество на спортистите, нямаме проблем. Предстои ни да участваме в първите 4 кръга на държавния шампионат - състезания в Ямбол, Добрич, Плевен. В началото на септември ще има Управителен съвет на Федерацията по бокс, на която очаквам, че ще бъдем приети като пълноправен член.

Радващото е, че видинският боксов клуб "Бдин" е част от спечелването на бронзовия медал на Олимпиадата в Лондон, защото Тервел Пулев е член на Общотото събрание на клуба, както и неговия личен треньор Боби Бояджиев. Гордеем се, че тези хора са ни гласували доверие. Смятам, че в близкото бъдеще ще се говори много за видинския клуб по бокс.
Вече имаме и първия си професионален боксьор - Деян Михайлов. Той записа в сметката си първите си два мача на международно ниво. Англичаните се страхуват от него. Това момче има голямо бъдеще в профи бокса, тренира в нашия салон под ръководството на треньора Бушев и ще бъде бъдещият Кубрат Пулев!",
оптимист е председателят на УС на СКБ "Бдин"-Видин Цветан Рачев.

Видинският бокс определено има добро бъдеще, сигурен е и Росен Живков, член на УС на клуба и зам. председател на Общински съвет-Видин.


"Подкрепих спортният клуб по бокс по няколко причини. Едната е, че и аз съм спортувал активно футбол и волейбол. Видинският бокс е с традиции и както и останалите видински спортове трябва да се подкрепя и развива, за да имат младите хора възможността да спортуват, а не да ходят по баровете и да се занимават с несвойствени дейности. По-добре да ги изгради спортът като борбени, млади, нахъсани хора и да имат възможност след това да се справят по-добре с предизвикателствата на живота.", каза Росен Живков.

Клубът вече има достатъчно спортисти, за да участва във всички възрастови групи в мъжкото направление на държавните първенства. Тренировки се провеждат всеки делничен ден от 18,30 часа и от 16 в почивните дни, добави треньорът Кирил Бушев.

Повече по темата, очаквайте в предаването "Клуб Спорт" на радио Видин в неделя, 2 септември, от 15 до 18 часа.

По публикацията работи: Цветомир Цветанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бдин" отстъпи на "Локо" Мездра във Видин (СНИМКИ)

"Локомотив" Мездра победи с 2:1 "Бдин" на стадион "Георги Бенковски" във Видин. Дербито на 6-ия кръг на Северозападната Трета лига предложи динамичен футбол с много голови положения и пред двете врати. За гостите се разписаха Васил Калоянов (25 мин.) и Сергей Георгиев (56 мин.), за видинчани точен бе Радослав Захариев (34 мин.). Мачът започна с..

публикувано на 05.10.24 в 18:56

Стартира състезанието по офроуд в Мърчево

38 пилоти участват в състезанието по офроуд в бойчиновското село Мърчево . Кметът на общината Светлин Сретениев откри надпреварата: "Очаквахме около 20 автомобила, но действителността показа друго- в момента са 38 автомобила и над 1000 зрители в този дъждовен ден. Това никак не е малко да се случи в Мърчево и то за първи път." Трасето е..

публикувано на 05.10.24 в 16:23

Борци от Враца заслужиха сребърни медали на силен форум по борба

Борци от Враца заслужиха сребърни медали на силен форум по борба, съобщиха от Спортен клуб "Ботев 93".  На Балканското първенство в Скопие, столицата на Република Северна Македония, във възрастова група U17 при кадетите  Валентин Валентинов  в категория 80 килограма и  Калоян Иванов  в категория 51 килограма завоюваха сребърни медали. Съвсем малко не..

публикувано на 05.10.24 в 12:41

Световният рекорд на Цанко Цанков е признат

Две седмици след историческото плуване на Цанко Цанков от 120 километра без спиране в река Дунав, днес сутринта постижението беше официално ратифицирано от авторитетната Асоциация за световни рекорди (OWR). От организацията изпратиха на Цанков сертификат за автентичност и поздравления за успеха на 19 септември.  В него пише, че плуването е било по..

публикувано на 04.10.24 в 16:41

Срещу неудобен съперник започва участието на Монтана в Адриатическата лига

Баскетболистките на Монтана започват участието си в Адриатическата лига при жените.  В събота тимът на Преслав Пешев гостува на Цинкарна /Целе/, който е три пъти шампион на Адриатическата лига и за мнозина е най-класния отбор в първенството.  "Не си спомням победа в Целе, възможно най-трудният съперник. Предвид обаче амбициите, които заявяваме този..

публикувано на 04.10.24 в 15:26

Траялният офроуд дебютира в Северозападна България

В бойчиновското село Мърчево ще се проведе през почивните дни състезание по траялен офроуд. За първи път подобен вид автомобилно състезание ще има в Северозападна Българи, каза кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев. "Двама ентусиасти от Мърчево, Теодор и Иван, и едно младо момче, което е от Монтана, казва се Калоян, направиха среща..

публикувано на 04.10.24 в 15:14

Феновете на Ботев с безплатен превоз за гостуването в Пловдив

Фенове на Ботев /Враца/ се организират да подкрепят любимците си по време на следващия им мач.  В неделя тимът на Христо Янев гостува на Хебър /Пазарджик/, като срещата от програмата на 11-ия кръг на Първа футболна лига ще се изиграе на пловдивския стадион „Локомотив". Фенклубът на врачани организира безплатен превоз за срещата, текат и записвания...

публикувано на 04.10.24 в 14:51