Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Дометиан бе удостоен със званието "Почетен гражданин" на Лом

С празнична литургия и молебен за здраве, отслужен от Видинския Митрополит Дометиан в съборния храм "Успение Богородично" в Лом започнаха тържествата по случай празника на града- 17 септември- Ден на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София.
 

© Снимка: vidinskamitropoliya.com

Митрополит Дометиан бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Лом"-
за изключителен принос и заслуги в развитието на обществения и духовно-просветния живот на града. Това стана на тържествена сесия на Общинския съвет на Лом, която се проведе веднага след празничната литургия в камерната зала на читалище "Постоянство".

Освен Митрополит Дометиан с високото отличие бяха удостоени Стефан Гаврилов- бивш кмет на общината и художникът Иван Манойлов. Почетния знак на кмета на община Лом получиха още двама архитекти-Любомир Дамянов и Богомил Колчев. С наградата за принос към дарителското дело в Общината бе удостоен д-р Томас Мюлер. Световноизвестният виолончелист, роден в Лом, проф. Стефан Попов, и бившата треньорка на българския национален отбор по художествена гимнастика Нешка Робева също получиха почетния знак.

С грамоти за заслуги към Общината бяха удостоени младата певица Диана Стефанова и илюзионистът Зойко Миленков, лауреат от национални и международни фестивали. Здравина Николова получи грамота за принос към образованието, а ФСШ "Екатерина Ванкова"- за принос в областта на музикалната култура. На музикалния педагог Дафинка Борисова също бе връчена грамота и свидетелство, удостоверяващи успехите на нейната възпитаничка Верислава Радославова в национални и международни конкурси. От името на настоятелството на читалище "Постоянство" председателят Недялка Трайкова награди с юбилеен почетен знак д-р Томас Мюлер за заслуги към културната институция.

Празничната програма по случай деня на Лом ще продължи със спектакъл на ансамбъла на Нешка Робева днес от 20 часа на централния площад.
По публикацията работи: Владимир Недев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зелените площи в Монтана ще бъдат обработени допълнително срещу комари

Днес, 22 август, от 21:00 часа ще бъде извършена имагоцидна дезинсекция срещу комари в град Монтана , съобщават от Общината. Това е четвърта допълнителна обработка, посочва Сашко Попов – главен експерт „Опазване на околната среда“ в местната администрация.  За дезинсекцията се използва препарат „Цитрол 10/4 УЛВ“. Разпръсква се с подвижен..

публикувано на 22.08.24 в 13:00

Пиян мотоциклетист без книжка блъсна колоездач в село Попица

Мотоциклет е блъснал 60-годишен велосипедист във врачанското село Попица . Инцидентът е станал вчера, 21 август, малко след 18:30 часа. М отоциклетът е управляван от 35-годишен жител на селото, неправоспособен водач. Пробата му за алкохол е положителна - 2,03 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 22.08.24 в 10:58

Огнеборци потушиха пожар в Белоградчик

Незагасена цигара вероятно е предизвикала пожар снощи под наблюдателната площадка след Мислен камък в Белоградчик , съобщи заместник-кметът на общината Ангел Боянов. Само бързата реакция на пожарникарите от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е предотвратила разрастването на огъня и нанасянето на по-сериозни щети...

публикувано на 22.08.24 в 10:41

Задържан е заподозрян за убийство на възрастна жена в село Мокреш

На 21 август с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Монтана за срок до 72 часа е задържан извършителят на грабеж, придружен с убийство на възрастна жена, съобщават от прокуратурата.  На 09.07.2024 г. 82-годишната жена била нападната в дома си в с. Мокреш , област Монтана. На пострадалата бил нанесен удар с..

публикувано на 22.08.24 в 10:32

Части от Видин ще останат без вода заради ремонт

До 17:00 часа днес ще бъде спряно водоподаването в жилищните комплекси "Химик" и "Съединение", както и в Южна промишлена зона, съобщиха от "ВиК"-Видин. Причината е извършване на строително-монтажни работи за частична реконструкция на канализационен колектор, допълниха от водоснабдителното дружество.

публикувано на 22.08.24 в 10:02

Археолози проучват римските терми в Рациария

Екип от над 70 души проучват римските императорски терми на антична Рациария край село Арчар, които са най-големите на територията на България. Това е пети сезон на тази част от Рациария, римския военен център, римска колония и провинциална столица, каза ръководителят на екипа доц. д-р Здравко Димитров :  „Единственият..

публикувано на 22.08.24 в 09:57

Лятното кино отново завладя Кула

"Лятно кино под звездите"  събра стотици гости и граждани в Кула на най-доброто от българското късометражно кино. Инициативата се проведе в исторически парк "Кастра Мартис" и беше част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis".  „Тук сме за трета година и с всяка следваща има все повече хора, което само може да ме прави щастлив. Повечето..

публикувано на 22.08.24 в 08:17