Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограбената помпена станция край Дунавци - да се страхуват ли хората при евентуално наводнение?

В края на месец юли помпената станция, която се намира в землището на гр. Дунавци, бе разбита и ограбена. В помещението е проникнато чрез взломяване на входна врата. Извършена е кражба на помпен агрегат. Според кмета на Дунавци Димо Скорчев, крадците са работели в обекта в продължение на седмици. А служителите на охранителната фирма, която отговаря за обекта, така и не разбрали, че тя е разбита.

Помпената станция е една от основните за отводняване на района край Видин. Ограбеният агрегат е специално доставен заради високите води на река Дунав през пролетта на 2006 година, когато съществуваше реална заплаха от наводнение.


"Агрегатът бе монтиран като крайно необходим за отводняване на видинската тераса", казва за РАДИО ВИДИН хидроинженерът Александър Цветков.

"А продадено за скраб, ценното оборудване на обраната помпена станция ще е поне 50 пъти по-евтино... За откраднатите части на това важно отводнително съоръжение са взети не повече от 500 лева", предполага инж. Цветков.

От Областната Дирекция на РУП-Видин ни увериха, че непосредствено след установяването на кражбата на агрегата е задържано лицето, което е открадлано агрегата и срещу него е образувано досъдебно прозиводство.

"Тревожен е фактът, че се посяга на такива отбранителни съоражения. Още повече, че крадците са влизали в помещението и са заключвали с техен катинар, работили са в продължение на дни необезпокоявани", казва началникът на Отдел "Хидротехнически съоръжения" район Видин инж. Димитър Йоцов. Според него към възстановяване на щетите ще се пристъпи през есенно-зимния сезон, когато се очаква и отводняването- този период по принцип настъпва в края на годината.

Какво е значението на ограбената помпена станция според специалистите и има ли повод за тревога сред жителите на Дунавци? Ограбена е външната помпена станция- т.е. допълнителната мощност към помпената станция, и остава да функционира вътрешната, която се намира в самата сграда. Нямайки достатъчно мощност, самата помпена станция не може да върши работата си, защото няма достатъчно капацитет. При евентуално наводняване, водата няма да влезе директно от р.Дунав. Тя ще влезе подпочвено, като филтрация под дигата. В следствие на това полето се наводнява подпочвено и разрушава защитното съоражение или дига от към сухата част. Другите две изградени станции няма да могат да успеят сами да се справят с евентуално наводнение. През 2006-та година, когато нивото на р.Дунав се покачи значително, са изградени пет допълнителни мощности към съществуващите помпени станции, които едва удържаха покачващата се вода.

Александър Цветков е на мнение, че ако се усигурят необходимите средства, станцията може да бъде ремонтирана в рамките на месец-месец и половина. Но според кмета на Дунавци Димо Скорчев разходите за покриване на щетите, причинени от кражбата, са прекалено високи и скоро станцията няма да бъде възстановена.

В крайна сметка разрешението на проблема е в по-бързото намиране на пари. А докато това стане, на дунавчани не им остава нищо друго, освен да се молят нивото на Дунав да не се покачва...
По публикацията работи: Надя Шишенска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35