Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на Коледа

Чухте ли звънчетата, видяхте ли стъпките в снега, усетихте ли топлината… Коледа идва! На Коледа чудесата се случват стига да ги пожелаете. Имайте надежда, вярвайте в доброто и не забравяйте да помечтаете! Ние, екипът на "Българи от ново време", от все сърце ви желаем един незабравим празник в компанията на любимите Ви хора. Казвайте им колко ги обичате, колко са ви ценни и как нищо не би било същото без тях. Бъдете живи и здрави, нека топлина и любов цари в домовете ви винаги, нека чудесата оживеят за вас в магията на празника!

Имаме "новина"- е, малко стара, но все пак новина! Преживяхме края на света- 21.12.2012 година! Една от версиите за този ден беше, че ще настъпи краят на света и всичко ще бъде унищожено; друга версия пък казваше, че няма да изчезнем, а просто за 3 дни няма да има светлина и електричество. Това бяха само част от вариантите. Сами виждате, че нищо подобно не се случи, нито електричеството спря, нито изчезнахме- тук сме и сме в ефир. Какво по-хубаво?! Истината всъщност е, че на 21 декември сутринта Краят на света дал начало на своята обиколка по земята. Минал на много места и стигнал до България. Спрял се, огледал се и казал: "А-аа, интересно, аз вече съм бил тук!" И... си тръгнал! Не приемайте думите ми за сериозни, цялата тази еуфория дълги дни наред малко ни дойде в повече. Затова дадохме думата на Полина Пенчева, която неотдавна ни говори по тази тема с основната цел да ни помогне как да се спасим. След като се вслушахме в нейните съвети, тя отново има какво да ни каже!

И след като стана ясно, че животът продължава и ще има и Коледа, и Нова година, се срещнахме с малката Елена. Тя е само на 5 годинки. С нея си поговорихме за традициите и идващите празници; какво си пожела тя за Коледа; с какво иска да поздрави своите близки, нас, вас, всички.

"Всички трябва да се съберат на семейната трапеза и да няма ястие с месо. На този празник Иисус Христос се ражда! На трапезата, доколкото знам, трябва да има ошаф, погача, боб, чушки, лук, сърми, жито... Някои хора слагат девет ястия на трапезата, други- седем. Броя на ястията означава здраве и благополучие на цялото семейство през новата година и ново начало към добро"- обяснява малката умница Елена.

"В нощта на Бъдни вечер се ражда Иисус Христос, а Дядо Коледа пристига със своята шейна и добри еленчета и оставя под елхата подаръците за послушните деца"- сигурна е Елена, на която желаем много сбъднати мечти и топли прегръдки от любимите хора.

Само 2 дни преди Коледа Ви попитахме какво ще си пожелаете за най-светлия празник в годината. Вашите отговори събрахме в анкета:

"Здраве, късмет и щастие... Здраве, радост и успех... Да няма матури, но няма да се случи... Ново гадже!... Предимно здраве и дано има работа в тоя град... Здраве на семейството, да мечтаем повече, да дойдат едни по-добри, по-спокойни времена и Видин да заеме мястото, което му се полага- като един от най-достойните български градове"- споделиха видинчани.

А ние- "Българите от ново време"- ви желаем всички ваши пожелания да станат реалност!

Черна традиция сякаш стана в нашата родина при приближаване на голям празник да слагаме траур. Светлите дни губят силата си, а в очите ни вместо сребърните искрици на празника блестят сълзите от мъка. Тази година не прави изключение. За огромно съжаление във вторник- на 18 декември, ни напусна великият актьор Георги Калоянчев. Калата, както го наричаха всички, си отиде след боледуване само дни преди да навърши 88 години. България се раздели с него на 21 декември. Калоянчев бе сред основателите на Сатиричния театър, в който играе десетилетия и разсмива публиката. Там са и едни от големите му роли в пиеси на Владимир Маяковски, Н.В. Гогол, Иван Вазов, Йордан Радичков, Никола Русев, Станислав Стратиев... Ще го помним и с ролите му в киното- "Утро над родината", "Инспекторът и нощта", "Вълчицата", "Специалист по всичко", "В името на народа", "Откога те чакам", "Закъде пътувате?", "Под игото", "Бай Ганьо" и много други.

Неведнъж в интервюта Георги Калоянчев споделяше мисълта на Волтер, че "театърът е необходимото излишно нещо", защото той е особен вид изкуство-магия и за зрителя, и за актьора. За Калата удовлетворението бе пълно и когато взривяваше публиката от смях, и когато я разплакваше в трагични моменти. Калоянчев завеща на българите обичта си в биографичната си книга. В свой монолог Калата каза много истини за съдбата на нашия народ, за живота ни и за неговия смисъл. Накара ни да повярваме, че някъде някой мисли за нас и ни обича. Затова ще помним този велик български актьор, оставил дълбока следа в изкуството и сърцата ни! Чуйте монолога на Господин Люлин от "Кабаре Парнас" (записът е от 1995), който се съхранява в Златния фонд на Българското национално радио. Нека помним думите, които ни завеща.
Поклон пред Георги Калоянчев!
По публикацията работи: Петър Антонов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00
Михаил Митев

Михаил Митев: На практика нищо не можем, а на теория много знаем

Приблизително половината от българските младежи се притесняват от финансови проблеми в бъдеще, а една четвърт - от неуспехи в кариерата.  Младежите са оптимисти, докато не се сблъскат с реалността при влизането на трудовия пазар, отчита проучване на "Тренд".  Произвеждаме ли тревожно поколение, притесняващо се за бъдещето си?  Дава ли..

публикувано на 10.10.24 в 10:00

Има ли място изкуственият интелект в училище

Изкуственият интелект променя пазара на труда, сочи анализ на Икономическия и социален съвет.  Препоръката е да се инвестира в обучение, но готово ли е образованието за това? Говорим с преподаватели по информатика в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Попитахме какво мислят и учениците. Държавата трябва..

публикувано на 09.10.24 в 15:54

Изкуственият интелект променя пазара на труда, препоръката е да се инвестира в обучение

Изкуственият интелект създава нови възможности на пазара на труда, трансформирайки работните места, професиите и работната сила, сочи анализ на Икономическия и социален съвет . Препоръката е да се инвестира в обучение. Анализът "Очакваните ефекти от влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда в България. Предложения за конкретни..

публикувано на 09.10.24 в 13:10

Каква подкрепа за местните общности осигурява МИГ- Лом

Местна инициативна група- Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите. "Смисълът е за формиране на една общност и хора като междинно звено и хора, които да подпомагат местния бизнес, земеделците и неправителствените организации в лицето..

публикувано на 07.10.24 в 12:04

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00