Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Дометиан награди победителите в традиционния екоконкурс на Видин

Рисунки, есета, фотографии, предмети, изработени от екологични материали представиха участниците в традиционния екоконкурс, който се провежда ежегодно във Видин. Видинският митрополит Дометиан откри 16-ото издание на проявата, посветена на природата, духовността и здравето, в която се включиха възпитаници на почти всички видински училища.

 

"Човекът и природата са като скачените съдове- те не могат да живеят поотделно. Човекът е разпоредник на онова, което Бог му е предал- земята, природата"- каза при откриването митрополит Дометиан.

Раздадени бяха близо 30 награди в 12 категории- за рисунка, есе, фотография, видеофилм и други.

А Никол Николова от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" бе избрана за "Мис Екология 2013".

"Надявам се, че с примера, който давам хората ще пазят повече града ни" - каза за РАДИО ВИДИН 11-класничката.

Сред отличените бе и Симона Бориславова, ученичка от 8 клас в Професионална гимназия по облекло и хранене "Михалаки Георгиев". Тя получи награда за есето си на тема "Водата като необходимост и ранеите (вид кладенец- бел. ред.) при Сланотрън". Симона е от Сланотрън и е решила да пише за минералната вода край селото, защото смята, че повече хора трябва да научат за лековития извор и да идват да се лекуват тук.

"В този 16-и екоконкурс наблягаме на градската екология. Догодина екоконкурсът ще има и електронен вариант. А пет месеца по-рано ще бъдат обявени темите и критериите"- каза организаторът Богомил Петров, който е и председател на екокомисията към Туристическо дружество "Бонония", Видин, организатор на събитието. Гост на празника бе и заместник областният управител на Видин Елка Георгиева.

Във фоайето на Симфониета Видин бе поставена и фотоизложба, посветена на видинския митрополит Дометиан. Той получи фотография, на която е сниман заедно със сегашния патриарх Неофит преди години- по време на посещение на настоящия глава на Църквата във Видин.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 12 септември 2024 година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни  мерки  в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя".  Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов. Към момента не са постъпвали сигнали за купуване на гласове преди предсрочните..

публикувано на 12.09.24 в 18:05

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна литургия за митрополит Дометиан във Видин

На 18 септември се навършват 7 години от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 21.09.2024 г. (събота) от 09:30 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин ще бъде отслужена з аупокойна Света Литургия,  съобщават от Видинска митрополия.  От 11:00 ч. в храма ще се отслужи панихида, а от  11:30 ч. ще се отслужи Трисагий на гроба..

публикувано на 12.09.24 в 17:03

Опожарената църква във Вършец е с нов покрив

С нов покрив е храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С нов покрив и камбанария е църквата „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“. С това завършва първият етап от реконструкцията на храма,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37
Главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор

"Пътна полиция" във Видин засилва контрола заради предстоящата учебна година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни мерки в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" . Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов : "По време на първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие в районите..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Продължава жътвата на пролетници в община Мездра

По данни на Общинска служба „Земеделие” - Мездра комбайните прибират реколтата от пролетници. 18850 дка са засети с царевица и 9537 дка - със слънчоглед, но заради сушата стопаните очакват ниски добиви.  Средно по 486 килограма пшеница от декар са ожънати в общината. С културата бяха засети 19880 дка.  600 кг от декар е средният добив при ечемика, а..

публикувано на 12.09.24 в 14:38

Участници в Детската академия за спорт и превенция в Кула получиха награди

Наградиха участниците от тазгодишното издание на  Детската академия за спорт и превенция в Кула . Тя се организира съвместно от Районното управление на МВР, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, общинската администрация, Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, СУ "Васил Левски"..

публикувано на 12.09.24 в 14:30

Новият сезон на кукления театър в Монтана започва с премиера

Една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка” е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър „Патилан” - Монтана, съобщават от културната институция. Премиерните представления ще са на 13 септември, петък, от 18:00 часа и на 14 септември, събота, от 11:00 часа. Автори и режисьори на спектакъла са Христина и Симеон Тодоров...

публикувано на 12.09.24 в 13:00