Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4000 ученици от 7 и 12 клас на матури

2 556 ученици от област Монтана ще държат изпити по български език и литература. За втора година матурите за зрелостниците и външното оценяване след 7-ми клас са в един ден.

1320 завършващи 12-ти клас са подали заявления да се явят на изпита по български език и литература. Заради слаби текущи оценки не са допуснати 98. Изпитът ще се проведе в 19 училища и започва в 8 часа, а зрелостниците трябва да използват само черен химикал.

"Учениците ще решават тест, единият от въпросите е за разработка. През годината са правуени пробни изпити, учениците са тренирани"- каза Татяна Петрова- началник на инспектората по образование в Монтана.

Изпитът след седми клас започва в 10 часа. На него ще се явят 1334 ученици- с 69 повече от миналата година. Изпитът ще се проведе в 50 училища на територията на Монтанско.

"Учениците решават тест в продължение на 60 мин.- това е първи модул от националното външно оценяване, което важи за всички седмокласници. Които не желаят да решават задачите от втория модул, напускат изпитните зали, като спазват съответната процедура. Времетраенето на втория модул, при който учениците трябва да пишат преразказ, е 90 минути", каза още Татяна Петрова.


Над 800 зрелостници в област Видин ще се явят на задължителната матура по български език и литература. Още 790 ученици ще положат изпит по български език за прием в училищата след седми клас.

"Общо 829 зрелостници са подали заявления за явяване на матура, но около 20 не са допуснати, заради невзети изпити", уточни началникът на Регионалния инспекторат по образование Калин Нинов.

Изпитите по системата за национално външно оценяване във Видин ще са в училищата, в които има паралелки с прием след седми клас и ще са разделени от профилираните и професионални училища, където ще са матурите. В някои от учебните заведения извън областния център ще се провеждат едновременно изпитите и за зрелостници, и за седмокласници. За провеждането на изпитите са инструктирани експертите от инспектората по образование, а директорите на училища имат задължението сутринта преди началото да дадат указания на квесторите, които вече са разпределени, уточни Калин Нинов.

"Изпратили сме съответните писма до Областната дирекция на МВР и до "ЧЕЗ" да няма спиране на електрозахранването, да има засилено полицейско присъствие на местата, където се провеждат изпитите и се съхраняват документите. Служебните автомобили на инспектората ще са на разположение в случай, че някъде възникне проблем с отварянето на файла с изпитния вариант, който е изтеглен в министерството, веднага да реагира нашият експерт"- съобщи Калин Нинов. Той уточни, че в инспектората има флашки за интернет чрез мобилен оператор, които да се използват, ако в някои от учебните заведения има проблем с интернет.

В във всяко едно от училищата, където се провеждат изпити, ще има експерти от инспектората по образование, уточни още Калин Нинов.

1 641 са учениците от Врачанско, които са подали заявка да бъдат допуснати до държавните зрелостни изпити, съобщи началникът на регионалния инспекторат по образованието Галина Евденова. Очаква се директорите на училищата да заявят колко от децата няма да бъдат допуснати до изпита.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември беше регистрирано завишение по някои от показателите. От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25

Кола удари възрастен пешеходец във Вършец

84-годишен пешеходец от Вършец пострада, след като бе ударен от лека кола. Инцидентът е станал на кръстовище в курортния град. От началото на годината в област Монтана са станали 26 тежки пътни инциденти с пешеходци, като трима са загинали. Възрастният човек е ударен по непредпазливост от лек автомобил, управляван от 52-годишен водач, при..

публикувано на 01.10.24 в 12:03

Скок на заразените с COVID-19 има в област Враца

Почти тройно са се увеличили регистрираните случай на COVID-19  в област Враца , съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Общо 11 са положителните проби за коронавирус през миналата седмица, а по-миналата са били четири. Според медици, случаите са много повече, но поради лекото протичане на заболяването не се стига до тестване и често не се търси..

публикувано на 01.10.24 в 11:53