Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Делейна отбелязаха 144 години от изграждането на храм "Свети Георги Победоносец"

144 години от изграждането на храм "Свети Георги Победоносец" отбелязаха в Делейна. В двора на обновената църква се събраха десетки жители на селото, гости от общинския център- Брегово и от съседните села.

"Нека да запазим за идните поколения това, което имаме сега. В добри и в лоши дни тази черква винаги е била с хората от нашето село. Тя им е вдъхвала вяра и кураж да издържат на трудностите и превратностите на времето и да продължават напред"- каза в словото си общественикът Здравко Дамянов.

От името на Община Брегово, директорът на Дирекция "Образование" Фидел Петров връчи икона на патрона на храма, като пожела на отец Мариян да има повече венчавки и кръщенета.


 
 
 
 
 
 
 
 
"Църквата е важна за съхраняването на вярата... Щом църквата се възражда, щом се прави ремонт, значи и духът на българина се възражда... Църквата събира хората- за добро или лошо... Идваме всяка неделя, на всеки празник, независимо дали има поп- ние сме тук... Идваме, за да запалим свещ за здраве и късмет, да донесем цветя..."- казаха хората.

 
 
 
 
Храм "Свети Георги Победоносец" е построен през 1869 година и до сега не му е правен цялостен ремонт. В края на 2011 година бе изготвен и спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони. Средствата са в размер на 250 000 лева. Ремонтът започна през есента на 2012 година. Основно е ремонтиран покрива, външната мазилка на над 100-годишната каменна сграда е свалена, камъкът е почистен и освежен, за да бъде съхранен автентичният вид на градежа. Около църквата са направени изходи за отводняване при подпочвени и дъждовни води. Почистен и обновен е и дворът на църквата. Прокарана е и вода.

Не липсваха и недоволни хора, според които работа е некачествена:
"Не сме доволни от ремонта, покривът протече, стените в храма останаха с незамазани дупки, надигна се и душамето- работата е некачествена, а парите са изхарчени."

"Най-вероятно материалът е бил суров, затова и сега душамето се издува. Все още ремонтът не е приет, няма Акт 16. Фирмата- извършител на ремонта е поканена да си отстрани нередностите. Важното е, че всяка неделя в църквата влизат хора"- каза кметският наместник на село Делейна Людмил Якимов и уточни, че предстоят довършителни работи. Подготвя се и нов проект за вътрешен ремонт и реставриране и на стенописите. Водосвет на обновения храм ще бъде извършен през есента на 2013 година.
По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено тази вечер, съобщиха от местната управа.  По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, сградата на администрацията ще бъде  осветена в зелено на 5 октомври от 19:15 часа. Инициативата се осъществява съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и цели популяризирането в..

публикувано на 05.10.24 в 12:35

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Маркови дрехи за благотворителност ще продават в Монтана

Маркови дрехи на достъпни цени ще се предлагат в Монтана. Идеята е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева. Певицата Йоана Димитрова е от Монтана, финалист в популярен музикален формат. В момента Йоана гледа едногодишната си дъщеричка. Подобен базар се организира за първи път в Монтана "Ще продаваме..

публикувано на 05.10.24 в 09:35

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16