Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правим зъби на вересия

Оказва се, че българите вече теглят кредити, за да си направят зъбите. Съюзът на стоматолозите се е договорил за нисколихвени заеми за лечение, съобщиха от съсловната организация. Пациентите обаче не знаят, че могат да изтеглят банков кредит, за да си направят зъбите. Заради това събират пари месеци наред, вместо навреме да решат проблема наведнъж, бързо и ефикасно. Не са редки случаите и когато ни лекуват на разсрочено плащане. Как се правят зъби на вересия и можем ли спокойно да си позволим да отидем на зъболекар- това е темата, по която потърсихме коментар от стоматолозите. Д-р Марио Прокопиев е лекар по дентална медицина и председател на Районната лекарска колегия на Българския зъболекарски съюз във Враца. Казва, че хората срещат големи трудности за плащането на денталните услуги.

"Чул съм, че има колеги, които работят така. Аз лично- не, защото смятам, че не е редно. Но има колеги, които работят на вересия, имат да взимат големи суми. Населението като цяло няма пари и това затруднява страшно много работата." Д-р Прокопиев не знае за нисколихвените кредити за хората, които искат да си лекуват зъбите.

"Не съм имал пациент, който да каже, че ще ходи да тегли такъв кредит. Но 80 процента от хората споделят, че искат да си направят нещо конкретно или по-скъпо, но ще изчакат или ще отидат да търсят пари." Отлагането на лечението обаче води до влошаване на зъбното здраве, допълва д-р Прокопиев.

"Понеже чувстват липсата на пари, хората са депресирани и не идват дори на прегледи. Болшинството от колегите го правят без пари. Просто да се каже къде е проблемът и да си направят някакви сметки. Но хората и това не правят. Апелирам към тях да идват на профилактични прегледи, да си ползват безплатните услуги."

© Снимка: dnevnik.bg

Проблемът идва и от ниската здравна култура, смятат денталните лекари. Чести ли са случаите, в които зъболекарите водят тефтер за длъжниците си, на които са правили зъби на вересия. Сътрудникът ни в Берковица Петя Генова разговаря с една от най-обичаните зъболекарки в града- д-р Мариана Пачева.

"Хората може да влачат с месеци, но все пак се издължават. Градът е малък, знае се как вървят услугите и когато виждат, че им се прави отстъпка и им се взима не това, което се заплаща в друг град за същата услуга, хората проявяват разбиране и може и да е на части, но се издължават."

Заради кризата клиентите на д-р Пачева са предимно такива, които идват веднъж, за да им се постави обезболяващо лекарство и после не се връщат или хора, които искат да им се извади зъб.

"Колкото и да се стремим да направим отстъпка в цената, за един безработен или пенсионер си остават скъпи нашите услуги", допълва зъболекарят.

От неправителствената организация "Сдружение на българските зъболекари" предлагат да 106-те млн. лв, които Националната здравноосигурителна каса предвижда годишно за стоматологични услуги на здравноосигурените, да се дават само за лечението на бедни хора, тъй като повечето българи и без това плащат сами за услугите на зъболекар. От сдружението искат да се сложи край на монополите в здравеопазването.

"Сдружението на българските зъболекари предвиждаше колапса на българското здравеопазване още в началото на т. нар. здравеопазна реформа. Факт е- и лечители и пациенти днес са еднакво недоволни"- се казва в обръщение на неправителствената организация. Недоволни ли са пациенти и зъболекари в Белоградчик и налага ли се понякога да работят на вересия- това попита сътрудникът ни Иванка Петрова д-р Ралица Миланова.

"Въпрос на лична преценка е дали ще се работи на вересия, не е изключение да се случва. Но е малко тънък моментът, защото има много хора, които са склонни да злоупотребяват със социалния си статус", казва д-р Миланова.
По публикацията работи: Ани Цекова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00