Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново село отбелязва Деня на Дунав

© Снимка: Светла Бондова

Краят на седмицата в Новоселска община преминава под знака на река Дунав. 29 юни - денят на р. Дунав е празник за една по-чиста и по- безопасна река, обединила със своя басейн 19 държави в Европа. По този повод последният учебен ден в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Ново село завърши на дунавския бряг. Децата от училището и гостенчетата на селото рисуваха върху асфалт. И въпреки, че нивото на реката е много високо, те почистиха терена на пристанището, където твориха с цветни тебешири. Това е съвместна идея на учебното заведение и Народно читалище "Земеделец-1874" за отбелязване на Деня на Дунав.

© Снимка: Светла Бондова

Центърът за обществена подкрепа е обединил децата, ползващи социални услуги в Ново село, за едно интересно послание към своите връстници, живеещи на брега на реката. Всяко дете написа свое писмо-желание и вместо в бутилка, го прикрепи към парче дърво, за да се носи по гребена на вълните и да достигне до когото съдбата посочи- дете, рибар, общественик. За да се обединят хората, живеещи край Дунава, за една по-чиста река, за да се отворят плажовете за къпане.

© Снимка: Светла Бондова

Клубът на пенсионера и хората с увреждания в Ново село отбелязва утрешния ден с екскурзия до гр. Крайова, Румъния. От голямата тема за европейската река, те явно наблягат на връзките между държавите. За първи път възрастните хора ще прекосят новия мост и ще разгледат един от емблематичните градове на нашата северна съседка.

© Снимка: Светла Бондова

На 29 юни, навръх Петровден, в с. Ясен, там, където маршрутът "Пътят на рибаря" спира на брега за почивка и риболов, от 12 ч. започва празник, посветен на реката. С него ще бъде открит летният сезон в най-малкото селище на общината, което е една от вилните зони на Видин на дунавския бряг. В изграденият кът за почивка с чешма, беседка и люлки за забавление ще се прибави нова караванка със студени напитки. Домакините са поканили DJ Вальо, който ще се погрижи за веселото настроение на жители и гости. Новоселските самодейци от НЧ "Земеделец" ще поздравят присъстващите с весели песни. И за да бъде завършен празникът, който църквата отбелязва като Петровден, за присъстващите ще има курбан- рибена чорба по влашки.

Денят на р. Дунав ще завърши в Ново село с първото лятно хоро. То ще се извие на мегдана утре от 21 часа под звуците на сборната новоселска музика. Тази година традиционното неделно хоро ще се прави в съботните дни- за удобство на новоселските гости.
По публикацията работи: Светла Бондова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясни са кандидатите за кмет на село Габровница

Бивш кмет и загубил изборите, отново влизат в битка за монтанското село Габровница . Две партии издигнаха кандидати за вота на 20 октомври. Рангел Иванов и Ваня Методиева са кандидатите за кмет на село Габровница. Иванов е издигнат от партия на Зелените, а Методиева от МК ГЕРБ /СДС и БНД/. На вота през миналата година Иванов спечели..

публикувано на 19.09.24 в 10:44

Партии не се разбраха за секционни избирателни комисии в община Монтана

Спор за ръководно място в секционните избирателни комисии в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в избирателни секции 64-та в Габровница и 55-а в квартал "Кошарник" в Монтана.  Според..

публикувано на 19.09.24 в 09:59

Изложба припомня емблематичните производства на Видин

Регионалният исторически музей във Видин ще представи изложбата „Промишлеността на видински окръг в периода на социализма“. Идеята е чрез фотографии и предмети от продукцията на заводите в региона да се припомни на едни и да се дадат нови знания на други за близкото минало, каза историкът от институцията  Петя Иванова , по чиято идея се прави..

обновено на 19.09.24 в 08:20

Полицаи раздаваха листовки в Монтана в Европейския ден без жертви на пътя

10 души са загинали по пътищата  в област Монтана от началото на годината. Полицаи раздаваха листовки на шофьорите в Европейския ден без загинали на пътя. Мотото на кампанията е „Остани жив! Пази живота!". На булевард в центъра на Монтана полицаи раздаваха листовките, с които да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при..

публикувано на 19.09.24 в 07:37

Снимката на 18 септември 2024 година

23 747 468,06 лева безвъзмездно европейско  финансиране  ще получат двата индустриални парка в гр. Видин, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ) . Безвъзмездната финансова помощ за държавния Индустриален парк  Видин е 1 293 497.78 лева, а за частния Индустриален парк "Видин-юг" е 22 453 970.28 лева.  Министерският съвет разреши на..

публикувано на 18.09.24 в 18:05

Министерският съвет предостави дерогация за доставки за АЕЦ "Козлодуй"

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация от санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия, за да може А ЕЦ "Козлодуй" да възложи обществени поръчки с избрани изпълнители съгласно приложение към днешното решение. Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на..

публикувано на 18.09.24 в 15:59

Община Монтана ще изтегли кредит за екологичен градски транспорт

Община Монтана ще кандидатства за два кредита от фонд ФЛАГ, финансиране по проект „Мобилност и зелен транспорт за общините Враца и Монтана“, съобщават от местната управа. Днес бе проведено обществено обсъждане за параметрите на дълга. Заместник-кметът Тихомир Антонов представи резюме на проекта, който се изпълнява по Националния план за..

публикувано на 18.09.24 в 15:40