Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемните участъци на Е-79 инспектира областният управител на Видин

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов извърши днес обиколка на проблемните участъци на главен път Е-79. Това съобщават от Областната администрация. Той провери на място състоянието на участъка "Димово-Ружинци" и готовността за започване на строителни работи върху проектираното през 1987 година 20-километрово трасе. Новата пътна отсечка трябва да замени сегашния проблемен участък от Е-79, който преминава през гр. Димово и селата Бела, Скомля и Медовница. Чрез алтернативното трасе ще се осигури липсващата от инфраструктурата на Дунав мост при Видин-Калафат директна скоростна и модерна пътна връзка.

Заедно с инж. Иван Спасов, бивш дългогодишен ръководител в Главно управление на пътищата, областният управител огледа цялото трасе, което по проект започва преди Димово, преминава през пресечена местност в района, пресича главен път Е-79 на кръстовището след с.Бела и се включва директно в първокласния път на разклона преди с.Ружинци. При огледа бе установено, че по протежението на около 10 км от участъка, на места са запазени асфалтовата настилка и пътната основа, положени там още през 1988-1989 година. Две години по-късно изпълнението на проекта спира, поради липса на финансиране.

© Снимка: Областна администрация- Видин

     Областният управител инж. Кръстьо Спасов и инж. Иван Спасов се увериха, че на места върху започнатото преди 24 години трасе е запазена асфалтовата настилка.
"Преди повече от 20 години хората са мислели и планирали стратегически- факт, с който ние, съвременниците им, не можем да се похвалим и затова допускаме проблемите да станат критични",
коментира областният управител, като изрази недоумението си от бавенето на проекта и след пускането в експлоатация на Дунав мост при Видин-Калафат, чието строителство продължи 6 години.

"Този участък от подходната пътна мрежа трябваше да бъде готов преди завършването на мостовото съоръжение", бе категоричен инж. Кръстьо Спасов, позовавайки се на Споразумението от 2000 година между правителствата на България и Румъния за изграждането на Дунав мост 2. В чл. 4 от него се посочва, че "договарящите страни най-късно до датата на въвеждането на обекта в експлоатация ще предприемат мерки с цел избягването на тесните места по протежение на подходната пътна и железопътна инфраструктура всяка на своята територия по трасето на Пан-Европейски транспортен коридор IV, както е определен в окончателния доклад на TINA."

Инж. Кръстьо Спасов предприе действия за ускореното изпълнение на участъка "Димово-Ружинци" още в първите дни от втория си мандат като областен управител на Видин, припомнят още от Областната администрация. В писмо до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) той изрази безпокойството си от критичното състояние на пътната инфраструктура и задълбочаването на проблемите със засиления трафик към моста, безопасността на движението и недоволството на жителите на населените места, намиращи се на главния път. В отговор от АПИ уточняват, че през юли т.г. са приключили откритите процедури по ЗОП за избор на изпълнител и е подписан договор за изработването на идеен и технически проект с парцеларен план.

За проблемните участъци от пътната инфраструктура в региона инж. Кръстьо Спасов е запознал председателя на Народното събрание Михаил Миков, премиера Пламен Орешарски и министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 септември 2024 година

Стартира четвъртото издание на Балонена фиеста -Белоградчик. Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов, който е един от организаторите на инициативата. От днес всички граждани могат да проверяват дали имената им фигурират в подписка за регистрация на партия или..

публикувано на 19.09.24 в 18:05

Болницата в Мездра е с нов модерен скенер

Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Мездра - „МБАЛ - Мездра“ ЕООД, се сдоби с нов модерен компютърен томограф (скенер) . Той е 32-срезов, последно поколение на един от водещите производители на медицинска апаратура в света - американската компания „General Electric HealthCare“ , съобщават от местната управа . Скенерът е закупен със..

публикувано на 19.09.24 в 15:58

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за секционните избирателни комисии в община Мездра

Упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 50-ото Народно събрание не постигнаха съгласие за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) в община Мездра за изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., съобщават от общинската администрация. В консултациите, които бяха водени от..

публикувано на 19.09.24 в 15:49

Водоподаването във Вършец е възстановено

С ден по-рано възстановиха подаването на вода във Вършец . Заради подмяна на главен водопровод вчера без питейна вода бяха половината от жителите на града. Живеещите на 13 улици във Вършец, което е половината от населението, вчера остана без вода. По настояване на кмета на общината Иван Лазаров работниците възстановиха водоподаването..

публикувано на 19.09.24 в 15:06

Над 1800 ще са членовете на секционните комисии във Видинско

Общо 1816 ще бъдат членовете на секционни избирателни комисии в област Видин за изборите на 27 октомври. Комисиите в 11-те общини на областта са общо 234.  Най-много членове и ръководни постове в тях ще има ГЕРБ-СДС - 522-ма членове, от които 234 председатели, заместник-председатели и секретари. Продължаваме промяната-Демократична България ще е с..

публикувано на 19.09.24 в 15:02

Започна Балонена фиеста-Белоградчик 2024

Стартира четвъртото издание на  Балонена фиеста-Белоградчик . Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов , който е един от организаторите на инициативата. "Подготвили сме много богата програма за Балонената фиеста, която извън летенето с балони включва много интересни неща,..

публикувано на 19.09.24 в 14:47

Съветниците във Враца ще обсъдят намаляване на щата на общинско предприятие

Намаляват с 11 щатни бройки хората, заети в Общинското предприятие „Социални дейности“ във Враца . Предложението за това е внесено за одобрение на следващата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 24 септември. При положително становище от страна на съветниците, предприятието ще остане със 77 щата при досегашните 88. Свиването..

публикувано на 19.09.24 в 12:00