Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново прекършиха дръвчета във Видин

Продължават вандалските прояви във Видин от неизвестни извършители. В началото на седмицата отново бяха прекършени дръвчета на централна улица в крайдунавския град. Провокация или чувство за безнаказаност е подобна проява? На улица "Пазарска", до един от страничните входове на централния градски пазар, млади дръвчета осъмнаха с пречупен ствол. Георги Минков, собственик на магазин в района алармира за този проблем:

© Снимка: Пламен Коцев

"Тези дръвчета се хващат много трудно и хората се опитват от толкова време да ги посадят, да направят нещо хубаво на тази улица, която е пешеходна. Тук трябва сянка, хората почиват на пейките и вече колко години садят дръвчета, които трудно се прихващат. За тези дръвчета се грижим от две години, поливаме ги и точно онзи ден си говорехме, че вече са се хванали... Обаче вчера сутринта идвам на работа и видях , че две дръвчета са прекършени и ми стана лошо. И не е клон или връх откъснат, а дръвчето е прекършено на две. Какво трябва да се направи, за да не се случва това?!"


Дръвчетата до пазара, обект на вандализма, са засадени преди 7-8 години, каза ландшафтен архитект Даниела Димитрова, управител на фирмата, ангажирана с озеленяване във Видинско.

"Това са две ясенчета- Полски ясен- много здраво и подходящо за улично озеленяване дърво. През тези години непрекъснато са окопавани и поливани с водоноска, т. е. тяхната поддръжка е била доста скъпа. И в момента, когато бяха тръгнали да се развиват и да се махнат железните им оградки, за да не се пазят, някой реши, че трябва да ги счупи. Това е прекършено нарочно, не е от вятър, защото са дебели- около 3-4 см им е диаметърът."

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Наскоро бяха пречупени и други млади дръвчета-ликвидамбър, отново на пешеходната зона в центъра на града, пред СОУ "Цар Симеон Велики".

"Идеята беше по пешеходната зона да се подменят брезите, които не издържат на промяната в климата и рано или късно всички ще изсъхнат. Явно трябва по-засилна охрана, защото възпитанието ни е много назад в това отношение."

Все пак може и да има надежда за двата ясена до пазара:

© Снимка: Пламен Коцев

"Ясенът понася резитби. Надявам се, че след като се подреже и замаже счупеното, ще избият отдолу други клончета, но ще трябва да се чака пак няколко години, за да се оформи нова корона",
допълни Даниела Димитрова.

Апел към хората във Видин отправи Любомир Витков, собственик на ателие за рекламни дейности в областния град и човек със силна гражданска позиция:

"Трябва повече да се апелира против такива постъпки в града, не само по отношение на насажденията, но има и много други неща, които не се пазят. Призовавам хората за най-голямо внимание и всеки, който стане свидетел на подобна проява, да подаде сигнал към отговорните институции."

© Снимка: РАДИО ВИДИН

В полицията няма подаден сигнал за извършени подобни прояви, съобщи комисар Ваньо Димитров, началник отдел "Охранителна полиция" към Областната дирекция на МВР.

"Независимо от това, при установяване на извършителите, същите ще бъдат санкционирани съгласно Наредбата на Общинския съвет. Не адмирираме такива прояви, затова ще бъдем нетърпими към тях. Независимо, че сега провеждаме такова масово събитие като панаира във Видин, наши служители патрулират регулярно във всички квартали на града с цел недопускане на престъпление и посегателство на собствеността на гражданите. Призовавам гражданите, които станат свидетели на подобна проява, да сигнализират при нас или в Общината. Не трябва да се търпят подобни постъпки."

Още по темата можете да чуете в аудио файла.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42

Грамотността днес - знания, умения и способности

На първия учебен ден отделяме внимание на грамотността, за да разберем какво означава да си грамотен днес и защо е важно да сме грамотни.  Според Димитър Тодоров - учител по български език и литература, сега пенсионер, г рамотността основно се разделя на две части- едната е базовата, която се определя като умения, способност за четене, писане и..

публикувано на 16.09.24 в 15:24

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35