Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Красимиров взе две грамоти от международен фестивал

Две грамоти за принос в развитието на туристическия бизнес получи младият режисьор от Враца Искрен Красимиров. Наградите са от ІХ Международен фестивал на туристическия филм "На източния бряг на Европа" във Велико Търново. В старата столица Красимиров се представи с два филма, които получиха отличия- художествено-документалният филм "Каменното съкровище от Мездра" и рекламен клип на археологическия обект в село Оходен на археолога Георги Ганецовски- "Модерната каменна ера".

"И двата филма са отличени за принос в рекламата и популяризирането на двата обекта- крепостта Калето край Мездра и ранно неолитното селище Валога"- каза за РАДИО ВИДИН Искрен Красимиров.

© Снимка: Мирослав Гетов

Авторитетното жури на фестивала с председател проф. д-р Лина Анастасова премира лентата за античната и средновековна крепост "Калето" с Грамота за принос в развитието на туристическата реклама. Сертификатът бе връчен на продуцента на филма в навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, от кмета на Община Мездра Иван Аспарухов, съобщиха от общинската пресслужба.
Първа награда в категорията "Документален филм или репортаж" спечели проектът "Пътеводител по туристически маршрути: Природен парк Русенски Лом“ с продуцент Община Русе, в категорията "Телевизионно предаване"- "От Царевград Търнов до столица на културата" на РТЦ Варна към БНТ, а в категорията "Рекламен филм"- "Зимен Валс - Зима в Австрия" на Про Моушън Пикчърс (Австрия). Призът за рекламен клип отиде при"Warm Welcome" ("Топло посрещане") на Министерство на туризма на Тайланд, а отличието за компонент грабна "Шармантният Стокхолм" на Биг5 Филм и ТВ Продакшънс АБ (Швеция). Голямата награда на журито, "Най-добра рекламна туристическа продукция на фестивала", заслужи документалният филм "Пътеводител по туристически маршрути: Природен парк Русенски Лом".
Това е второто участие на Искрен Красимиров в престижния кинофестивал в старата българска столица. През 2012 г. неговият дебютен художествено-документален филм "Хляб от Бога, богове от глина", който популяризира туристическата дестинация Враца, заслужи специалната награда за компонент заради оригиналното режисьорско решение при възстановка на древен ритуал - омесването на хляба от траките, уточняват от Община Мездра.

Тази пролет 23-годишният оператор засне историческата продукция "Ботев: От Голгота към Свобода". С помощта на министерството на образованието, от втория срок филмът ще бъде показван пред ученици във всички областни центрове. Предвидени са 35 прожекции.

"Надявам се да можем да покажем филма в повече училища, предвиждаме среща и с единствения наследник на Ботев- Боян Ботев, както и с гравния актьор във филма- Филип Филипов, който също е от Враца"- каза още Искрен Красимиров и добави, че в момента заедно със свои колеги от Нов български университет работи върху нов проект - късометражния филм на младежка тематика "Скок". Филмът ще участва на фестивал в Балчик. Подготвя се участието и в Х-тото, юбилейно издание на фестивала на туристическия филм "На източния бряг на Европа"- открита е нова категория "Исторически филм"- там Искрен Красимиров, заедн с Община Враца, ще представи филма "Ботев: От Голгота към Свобода".
По публикацията работи: Жоро Александров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 3 октомври 2024 година

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство. Полицейска операция срещу купуването на гласове провеждаха днес и служителите на Областната дирекция на МВР-Видин . Полицейските действия бяха насочени към профилактиране на активния криминален контингент, противодействие на..

публикувано на 03.10.24 в 18:05

Почина Лука Велчов - пазител на българската памет в Букурещ

Починал е Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От публикация в социалните мрежи става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес “Банатско шосе” 17, а в 12:00 часа ще има погребение в гробището "Свети Пантелеймон" в Пантелеймон. По-късно..

публикувано на 03.10.24 в 15:35

Враца почита художника Иван Стоилов - Бункера

Изложбен кът   е подреден о т днес, 3 октомври, във фоайето на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца  по повод 90 години от рождението на Иван Стоилов - Бункера . У редникът в Художествената галерия "Иван Фунев" към РИМ  Христо Божков съобщи подробности за експозицията: "Във фоайето на Регионален исторически музей - Враца..

публикувано на 03.10.24 в 15:29

56 са тежко ранените при катастрофи за 3 месеца в област Видин

Завишение на пътнотранспортния травматизъм през третото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, но без загинали, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин . Данните бяха изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Броят на тежко..

публикувано на 03.10.24 в 14:51

Започна новият творчески сезон на читалището в Мездра

Започнаха изявите от Календара на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за месец октомври. Програмата включва: 05.10. - Градски събор “Край Мездра Искъра шуми”; 05.10.-06.10. - Участие на ГСГП “Мездрея” в Национален фестивал за стари градски и шлагерни песни „В прегръдката на Танголита“,..

публикувано на 03.10.24 в 14:13
Снимката е илюстративна

Половин тон гориво е откраднат от тир на път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на следващия..

публикувано на 03.10.24 в 14:06

15 младежи започнаха работа по програма за заетост в Мездренско

Община Мездра назначи на работа 15 безработни младежи по Проект „Младежка заетост+“, който се реализира от Агенцията по заетостта със средства по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, съобщават от общинската администрация. Наетите на работа младежи са на възраст..

публикувано на 03.10.24 в 14:02