Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици посрещат Деня на народните будители в библиотеката

Видинската регионална библиотека "Михалаки Георгиев" организира множество инциативи в рамките на няколко дни по случай Деня на народните будители- 1 ноември. Културната институция посрещна ученици от различни видински училища, които отбелязват датата. За своя патронен празник, учениците от "Любен Каравелов" посетиха Регионалната библиотека, за да видят мултимедийна презентация за българският поет и революционер. Представи им я библиотекарят Татяна Николова, като започна с въпросите: "Знаете ли къде е роден Любен Каравелов?" и "Кои негови произведения познавате?". Учениците си тръгнаха с повече знания обобщи Симеон Методиев от 8 клас:

"Училището ни е кръстено на поета и революционер Любен Каравелов. Пише главно творби за възстанието."

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Друга инициатива по повод празника бе представянето на книгата "Чудеса" на поетесата Надежда Любенова пред малчуганите от детска градина "Васил Левски". Тя сподели, че видинските деца я изненадали с подготвена програма за народните будители.

"Това ми е 18 детска книга. Първо я представих в Пловдив пред деца- художници. Но тук децата ми поднесоха изненади. Те са много умни и имат заложби като художници и като музиканти. Пожелавам им и те да станат поети и да върнат славата на българската държава"- каза поетесата Надежда Любенова в детския отдел на библиотеката във Видин.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Ученици от видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I" гостуваха в отдел "Читални", където видяха мултимедийна презентация и фотоизложба, обединени от името "Ти българино, знай своя род и език". Проявата бе организирана от отдел "Изкуство".

"Беше много полезно и забавно, разнообразихме учебния процес. Научихме много неща и информацията беше приятна и добре представена"- останаха удовлетворени и доволни от посещението математиците.

© Снимка: Борис Борисов

Петокласници и третокласници от училище "Иван Вазов" изработваха страшни маски за католическия празник Хелоуин в отдел "Изкуство". Но в навечерието на Деня на народните будители, децата обясниха, че знаят какво празнуваме на 1-ви ноември:

"Ще бъде срамно, ако не знаем, че на 1-ви ноември празнуваме Деня на народните будители. Това го учим и в училище"- бяха сигурни децата.

Хелоуин не е пречка децата да забравят за националните празници на България, а и той не е част от образователната програма в училище, уточни библиотекарят Татяна Николова.
По публикацията работи: Екип на РАДИО ВИДИН

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03