Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Николов: "Трябва още да се работи върху достъпа до образование и работа на хората с увреждания"

Днес, 3 декември, е Международният ден на хората с увреждания, който е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 година. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.


Преди демократичните промени в България хората с увреждания винаги стояха на заден план- за тях не се говореше, защото не се вписваха в идеалите на социалистическото общество. След 10-и ноември обаче страната ни започна да възприема европейските ценности, в това число и относно грижата за хората в неравностойно положение.

"Има вече направени макар и малки крачки напред", каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Митко Николов, председател на видинското сдружение на хората с увреждания "Достоен живот". С него разговаря Цветомир Цветанов.

"Библиотеката във Видин вече е достъпна за хората с увреждания. Има вече изградена и рампа пред спортната зала в града. При "личните асистенти" нещата вече години остават на едно и също ниво за съжаление. Основният фактор, върху който трябва да се работи и занапред, е достъпността до образование и работа на хората с увреждания, защото тогава те ще се чувстват пълноценни. Личната помощ е другият инструмент, който може да подпомогне активните граждани с увреждания, за да могат да излизат и да се включват в обществения живот на населенето място, в което живеят", допълни Митко Николов.


Не е достатъчно това, което се прави днес за хората в неравностойно положение, за да се чувстват пълноценни граждани на обществото, категорични са видинчани в своите мнения по темата:

"Мисля, че нищо не се прави за хората с увреждания. Няма рампи и приспособления... В момента, доколкото знам, има някакви проекти, които са започнали и са за помощ на такива хора, но не мога да кажа доколко са качетсвени, защото не участвам в тях. Има хора, които искат да помогнат на нуждаещите се от подкрепа, но трябва да има и заплащане срещу тези услуги. Държавата трябва да се постарае да заплаща на такива хора, за да могат и другите да са добре... Мисля, че има някакво развитие. Самите хора решават да се освободят от комплекса, който имат, но не мисля че се прави за тях най-доброто все още."

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00