Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво си поискаха кметове от Северозапада от новия фонд "Растеж и развитие на регионите"

    Остарялата водопроводна мрежа в село Раковица е един от основните проблеми, пред които е изправен кметът на Община Макреш Иван Каменов.
Снимка: РАДИО ВИДИН

Бюджетът на новия държавен фонд е в размер на 500 милиона лева. Правилата за кандидатстване ще са ясни най-късно в началото на януари 2014-та, а до средата на февруари ще са одобрени и първите проекти на общини, по думите на министъра на финансите Петър Чобанов. Областните управители са първата цедка за пресяване на проектните предложения. След това те ще се внасят в междуведомствен съвет, а таванът за финансиране на общинските проекти е 15 млн. лева.

В община Монтана имат готовност да кандидатстват за средства от новия държавен фонд, каза кметът на общината Златко Живков в разговор с Лилия Димитрова:

© Снимка: Владимир Танев Архив

"В момента изпълняваме водния цикъл в размер на 57 млн. лева и постепенно възстановяваме улиците, което е един много труден процес. Тук именно ще падне и огромната тежест за нас. Успоредно с това изграждаме и нов стадион, нов храм и центрове за настаняване от семеен тип. Десетки са проектите, по които работим в момента, но големият проблем се оказва именно водния цикъл."

Водопроводната мрежа е приоритет и за община Макреш- каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН кметът Иван Каменов:

"Най-крещяща нужда от решаването на този проблем има в село Раковица, което касае, както докарването на нови количества питейна вода в селската мрежа, така и подмяната на вече остарялата мрежа. По този начин ще можем да запушим всички течове, които създават огромни проблеми, особено през летния сезон."

В община Борован разчитат на подобно финансиране от фонда през новата 2014-та, стана ясно от разговор със заместник кмета Веромир Спасов.

"Имаме ясни намерения, с които ще стартираме подготовката на съответните проекти, за да кандидатстваме за отпускане на средства от новия държавен фонд. Част от тях са свързани с обновяването на населените места, а другите за подмяна на водопроводната мрежа."

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26