Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Центъра за хора с деменция в Ново село ще се зарадват на още един телевизор за празниците

Снимка: Архив

Предстоят едни от най-светлите празници в годината- Рождество Христово и посрещането на Новата 2014 година. По това време хората отделят средства не само за домашната си трапеза и подаръци, но и за дарения. Ще получат ли такива хората в социалните домове и как там ще посрещнат празниците- това проверихме в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН в два центъра в региона.

Защитеното жилище в село Воднянци, община Димово е открито през февруари 2011 година и след това е трансформирано в Център от семеен тип. Негов управител от месец май 2011 година е фелдшерът Евгени Цветанов. Персоналът на Центъра е от 9 човека. Те се грижат за 10 души с параноидна шизофрения. Хората, настанени там, остават в социалното заведение, докато се интегрират обратно в обществото. По празниците, някои от тях прекарват заедно с близки и роднини у дома, каза управителят му Евгени Цветанов в разговор с Йорданка Петрова:

"Те имат право на 3 месеца отпуска и не при всички, но при някои от тях идват близки и ги взимат за празниците. След това ги връщат. Тези, които са на свободен режим си подават молби и излизат отпуски. Но при някои въобще близки не минават, различно е."

За коледните и новогодишните празници в центъра са се подготвили специално.

"Има по-хубаво меню, елха. Ще измислим програма. Имаме художник, който прави картички, които ще подарим на кметицата, на Общината. От тях хората ще изпратят и на близките си. Имаме празнична украса. Хора от селото донасят някои неща за празника." За празника друго дарение е направено само от БЧК- хранителни продукти.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Центърът за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция в Ново село бе открит през лятото на тази година. Той е с капацитет от 15 човека. Разположен е на брега на река Дунав, в сградата на бившата поликлиника, която бе основно ремонтирана и оборудвана. Йорданка Петрова се срещна и разговаря с директора на Центъра в Ново село Росица Иванова.

"В Центъра ще се радват, ако получат дарения по Коледа. Имат нужда от още един телевизор, защото в момента възрастните хора имат на разположение само един. В момента основното перо, по което имат най-големи разходи са сметките за ток. Затова и не могат да си позволят да си купят някои дребни на пръв поглед, но много необходими неща. Като посуда- тенджери, тигани, тави. Спешна нужда имат и от медицинско легло за лежащо болни."

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00