Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Януари- месецът с най-много църковни празници

Снимка: РАДИО ВИДИН
Януари е месецът с най-много църковни празници в годината. Много хора празнуват именните си дни през този месец. На 2 януари Светата православна църква почита паметта на Св. преподобни Серафим Саровски Чудотворец, а няколко дни по-късно на 6 януари е Св. Богоявление на Господа Бога и Спасителя наш Исус Христос или Йордановден. На следващия ден е Ивановден. Потърсихме по темата архимандрит Антим- Протосингел на Видинска митрополия и управител на Клисурския манастир.

© Снимка: http://vidinskamitropoliya.com

"Светата църква е постановила началото на гражданския календар през януари да бъде изпълнен с честването на такива знаменити библейски събития и светци, за да можем и ние немощните човеци, измолвайки небесното покровителство на божиите угодници да встъпим в новолетието с вяра и надежда. Вяра затова, че Бог винаги ще бъде наш покровител чрез светиите, чието молитвено застъпничество ние призоваваме."

11 януари е свързан със Св. преподобни Теодосий Велики. На 16 януари църквата почита паметтта на Св. преподобни Ромил Видински. Следват Св. преподобни Антоний Велики-Антоновден и Св. Атанасий- Атанасовден и Св. Кирил Александрийски, съответно на 17 и 18 януари. Как са се отбелязвали януарските църковни празници в миналото и днес разказа Нарциса Найденова- секретар на читалището в с. Шишенци, Видинска област в разговор с Пенка Милушева.

 

© Снимка: РАДИО ВИДИН

   Празниците в Шишенци събират хората в местното читалище.

"Преди време в нашето читалище бяха отбелязвани всички празници през януари. През годините обаче селото обезлюдяваше и празниците оредяваха. Голям празник за нас и до днес остава Бабинден, който се празнува на 21 януари, както си беше по стар стил. Правим го с бабите в селото, но напоследък идват и старци, понеже нямаме акушерка и доктор в селото. Събираме се на приказки да се видим, като организираме и викторина. Това е първото ни по-голямо събиране за Новата година."

Оказва се, че празниците не са това, което са били някога. Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00