Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На гости в Ново село

Снимка: Радио ВИДИН

В редовната петъчна рубрика на РАДИО ВИДИН "Добро утро, кмете!" без покана влязохме в сградата на малката северозападна община Ново село, област Видин. За да попитаме добро ли е утрото за кмета Георги Стоенелов.

Преди това обаче нашите колеги пиха по кафе в пенсионерския клуб, където новоселяни ги убедиха, че срещите в клуба успешно борят самотата на възрастните хора.

Похвалиха се още, че през изминалата 2013 година и двата им християнски храма са били основно ремонтирани- буквално от подовете до кубетата. А и двата храма- "Свети Николай" и "Успение Богородично"- са паметници на културата! Има ли обаче хора в Ново село?

Има ли с какво кметът да излезе срещу демографската криза? И защо 80-годишната Лили Бондова общува с децата си само по интернет? За добро ли е това, че през последната година в селото е разкрит Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция и е закрит Домът за деца, лишени от родителски грижи? Какви решения търсят в малката община, за да се справят с битовите кражби? Може ли безработицата да се овладее поне частично с помощта на проекти и социални програми?

Тези и още въпроси бяха приготвили колегите Ваня Минева и Анжела Каменова за кмета на Ново село Георги Стоенелов. А той в отговорите си изведе като основен приоритет грижата за преобладаващо възрастното население и разкриването на работни места за местни хора в трудоспособна възраст. 

"Предстои ни ремонт на ветеринарната лечебница, която ще пригодим за Преходно жилище за хора с умствена изостаналост, ще разкрием 10 работни места. Само в разкрития през 2013 година Център за хора с деменция имаме 13 и половина нови щатни бройки персонал. В четирите Центрове от семеен тип работят други 40 души. Акцентирам на това, защото за нас е много важна всяка бройка работно място. Имаме идея и бившият шивашки цех да бъде преустроен в Дом за възрастни хора, защото хората от Ново село имат нужда най-много от такива услуги. Да, населението в общината застарява. Факт, който не е от вчера и няма от утре да се промени... Затова основна грижа на общинската администрация в Ново село е грижата за възрастните хора, но и търсенето на решения за разкриване на работни места- защото хората в трудоспособна възраст ще останат в селото, или, дай, Боже, ще се върнат, само ако имат работа. За съжаление регистрираните трайно безработни от местното население са предимно без професионална квалификация"- обяснява кметът и търси решения за тези хора в програмите за временна заетост. Като продължава и работата по европейски проекти- за разкриване на нови работни места. Защото програмите за заетост са само временно решение на проблема- казва Георги Стоенелов и дава пример:

"Лицата, наети в програми, не могат да се класират за работно място отново през цялата следваща година. Това трябва да се осмисли и промени на ниво държавна политика".

Друго предизвикателство за всеки кмет на малко населено място са битовите кражби. Към кметството вече работят 30 охранители. За опазване на имуществото на хората е сключен и договор с частна охранителна фирма.

"И тук обаче недомислицата е голяма. Защото при констатиране на нарушител, тези охранители могат само да извикат полиция, не и да задържат извършителя...", коментира кметът Георги Стоенелов. По-тревожна от проблемите с опазването на имуществото на хората си остава демографската криза.

"Деца се раждат рядко, а броят на смъртните актове година за година превишава в пъти раждаемостта. Как мислите се гледат деца при постоянен недоимък и невъзможност да се намери сигурна работа? Аз как да им помогна, като са без образование и никой не ги иска..."- казва кметът.

В читалище "Земеделец" нашите колеги се срещнаха с Лили Бондова- тя през есента на 2013 година отпразнува своя 80-ти рожден ден. Тя е една от жителките на селото, за която връзката с децата й е само чрез интернет- защото всичките й близки са в чужбина:

"Били сме над 30 деца в махалата, а сега нямам нито един комшия, нито едно дете. Моите деца са в чужбина също, имам четири правнука, това ми е цялото богатство. Живея сама, но ги чувам през компютъра."

Макар и да живеят трудно, хората в Ново село не са откъснати от света. В читалищната библиотека всеки ден пристига преса, получават като дарение и два вестника- обяснява сътрудникът на Радио ВИДИН  в Ново село Светла Бондова

Въпреки, че населението е предимно от възрастни хора, животът в Ново село не е спрял. Кмет, Общински съвет и администрация заедно търсят практични решения как населените места от малката община да станат по-удобни и по-приветливи за хората, които въпреки всичко остават да живеят в тях.

"Имаме одобрен проект за изграждане на Туристически дом зад лятното кино, искаме да направим и лодкостоянка, цех за ремонт на лодки и тържище за продажба на риба"- казва в заключение кметът Георги Стоенелов. И не се отказва да връзва с надежда една по една разкъсаните връзки с практикуваните някога тук занаяти. При това в крак с новото време. Защото животът не може да спре при вчерашния ден.

Фоторепортер: Пламен Генчев.

Повече подробности може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Ани Цекова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21