Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежка програма ще обедини ученици от Видин и Зайчар

Снимка: РАДИО ВИДИН

Сдружение "Изток-Запад"-Видин, в сътрудничество със зайчарската организация "Детска радост" представи днес основните идеи и дейности по проекта "Младежта действа обединено". Младежката програма цели да се изработи модел за пълноценно прекарване на свободното време на младите хора във Видин и Зайчар, провевеждане на трансгранични спортни игри и културни дейности в двата региона, както и разработване на Трансгранична стратегия.

"Има един вакуум в свободното време на младите хора, те са ангажирани в училище, след което излизат на улицата и никой не е опитал да запълни свободното им време с нещо полезно. Една от основните ни задачи е да разработим модел за свободното време на младите хора, предимно от 9-и до 12-и клас, този модел да бъде вкаран в една стратегия в по-дългосрочен период, провеждане на трансграничен фестивал за спорт и култура. Идеята сме взели от древните олимпийски игри, където на спортното поле са се срещали представители на различните държави, но всичките спортни събития са били предшествани от културни"- каза ръководителят на екипа Валери Недялков при откриването на срещата.

Моделът за свободното време на младите хора ще бъде съставен на базата на предварително направената анкета сред ученици от 9 до 12 клас, а след това ще последват и трансгранични шестдневни игри, в които ще се състезават младежи от Видин и Зайчар. През май месец тази година ще бъде направена предварителна селекция в осемте вида спорт, като състезанията ще се проведат в първите дни след началото на новата учебна година.

"Искаме тези игри да станат традиционни и да убедим в това властите, от които зависи това да стане традиционно. Нашата замисъл е да въвлечем млади хора, избрани от тях самите, които да представляват Видин. Май месец планираме да започне предварителната селекция на учениците, които ще участват в състезанията. Избрали сме спортовете, които са популярни във видинските училища- това са волейбол, баскетбол, хандбал, футбол, лека атлетика, шах, риболов и тенис на маса. Не спортните клубове, а децата сами ще избират най-добрите състезатели сред тях и ще сформират отбор от Видин, който ще се среща с този от Зайчар"- каза още Валери Недялков.

"Стратегията за свободното време на младежите ще бъде насочена главно към институциите и ще бъде преведена на български, сръбски и английски"- посочи координаторът Десислава Тодорова.

Рамките на стратегията представи експертът в областта на образованието Вергил Маринов. Програмата предвижда и провеждане на обучителен семинар за експерти от областта на културата и спорта от двата региона.

По публикацията работи: Лора Русинова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 септември 2024 година

Община Белоградчик получи авторските  права  за текста и музиката на песента на "Нашият град".  Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик. Финално регистрирани са 24 партии и 9 коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това съобщи..

публикувано на 17.09.24 в 18:05

В Монтана откриха нов път за 10 млн лева

В община Монтана откриха четвъртокласен път рехабилитиран с 10 мил. лева.  След близо 50 години нов асфалт е поставен между селата Клисурица, Долна Рикса и Славотин. Откриването стана на църковния празник „Вяра, Надежда и Любов". Напълно обновена е отсечка от близо 9 км, която свърза международен път Е 79 и северния път от Монтана за Видин...

публикувано на 17.09.24 в 17:05

Приключи ремонтът на междуселски път в Монтанско

На един от най-светлите християнски празници Вяра, Надежда, Любов и майка им София бе тържествено открит реновираният път между селата Долна Рикса, Клисурица и Славотин, съобщават от Община Монтана.  "Това е най-голямата инвестиция, направена за междуселски път в района през последните 50 години“, заяви кметът  Златко Живков . На..

публикувано на 17.09.24 в 16:31

Лом отбелязва празник на града

От името на Негово светейшество българският патриарх Даниил, архимандрит Антим, протосингел на Видинската света митрополия, поздрави кмета на община Лом Цветан Петров и жителите на града за празника на Лом . Той благослови градоначалника, местния парламент и ломчани за старанието и усърдието, с което се поддържат храмовете в епархията и пожела на..

публикувано на 17.09.24 в 16:20

Избирателите могат да проверят онлайн номера на секцията и мястото на гласуване

Българските граждани с право на глас вече могат да проверяват номера на избирателната секция и мястото на гласуване в изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г. Справката се осигурява от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Информация за адреса на..

публикувано на 17.09.24 в 16:16

Белоградчик получи правата за песента "Нашият град" да стане химн на града

Община Белоградчик получи авторските права за текста и музиката на песента на "Нашият град". Договорът е за срок от 10 години. Така песента на група "Тангра" вече е официален химн на Белоградчик, каза кметът Боян Минков .  "Подписахме договор с автора на текста, поета Александър Петров, и с наследниците на Борис Карадимчев, който е автор на..

публикувано на 17.09.24 в 16:06

Водният режим отпада в четири монтански села

Отмениха водния режим за четири села в община Георги Дамяново. Заради сушата близо месец към 700 жителите получаваха неравномерно питейна вода. Жителите на селата Видлица, Чемиш, Главановци и Копиловци от днес имат вода през целия ден. Засушаването през миналия месец принуди кмета на община Георги Дамяново Нина Петкова да обяви воден..

публикувано на 17.09.24 в 15:16