Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баш новините на Радио ВИДИН

Добре е, когато копките са повече от една...
Снимка: Радио ВИДИН


Днес- 1 април, е Международен ден на хумора и шегата по радиото. За такъв ден 1 април е обявен през 1970 година, от Международната организация по въпросите на радиоразпръскването- сега Европейски съюз за радио и телевизия. В България 1 април е Ден на илюзиониста.

И така, днес е съвсем законно, а си е направо задължително да се шегуваме с всички и всичко. Ето защо веднага развързваме торбата с лъжи от Северозападна България:

Председателят на Общинския съвет във Враца Малина Николова хвърли оставка и остави местния парламент в града под Околчица да избира нейн наследник на свиканата по спешност извънредна сесия днес, 1 април. В мотивите си Николова е написала, че се оттегля по лични причини от политическия живот и ще се върне към предишното си занимание - директор на НУ "Иван Вазов". Запознати с политическата ситуация обаче твърдят, че оставката на Николова е предизвикана от натиск от страна на политическата сила, която я лансира- ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов искала да заложи на ново лице в местния парламент и затова оттеглянето на Малина Николова било неизбежно. В областната структура на ГЕРБ във Враца се твърди, че наследникът й в местния парламент ще бъде мъж, но отказват да назоват имена.

Опозиционните партии в Общинския съвет на Враца - БСП, ВМРО, НДСВ, ЗНС и "Нов избор" приветстваха оттеглянето на Николова с нарочна декларация, в която й благодариха за усилията през последните 2 години и половина./Жоро Александров/
......
От началото на 2014 година вече са се родили 130 деца, съобщиха от болницата в Берковица. Това е рязко увеличаване на бебетата в сравнение с миналата година, когато за целите 12 месеца са проплакали само 101 деца.

Бейбибумът се обяснява със свиването на безработицата в общината до 5 процента.  Заводите, давали препитание преди десетилетия на цялата община, работят отново на пълни обороти, а в момента се строи и още един завод с немски инвестиции - автомобилен гигант ще произвежда тук аксесоари за луксозни возила. Според собствениците, ще бъде даден хляб поне на 300 човека, а стартовата заплата ще е в размер на 1300 лева.

Това икономическо стабилизиране кара много хора и от съседни общини да предпочетат планинския град за свой нов дом, коментират от ЕСГРАОН./Петя Генова/
.......
Още един основен проблем на Берковица - бездомните кучета, също е на път да бъде решен. Общината инвестира 100 000 лева в построяването на приют по всички европейски изисквания. "Това беше важно за града, защото като развит туристически курорт, ние не можем да си позволим скитащи кучета да стресират хората и да сеят зарази. Приютът ще бъде завършен до месец и за построяването му са наети само берковски строителни фирми"- похвалиха се от кметството./Петя Генова/
........
Пустеещата от десетилетия сграда на Хирургическия блок в Монтана вече е закупена и в нея ще се направи зоопарк. Купувачът е тото милионер и от дете мечтаел да си има различни екзотични животни.

Близо седмица след като областната администрация в Монтана обяви, че вече две години се търси купувач за сградата на Хирургичния блок и разгънатата площ към него, най-накрая се намери желаещ да закупи огромния строеж. Той вече е платил сумата от 596 250 лева. Целта му е до лятото в сградата с разгъната площ 36 хиляди квадратни метра да направи зоогическа градина. Стените на фасадата ще бъдат изцяло от стъкло, за да може всеки да вижда в реално време, какво правят животните. Първоначално ще бъдат настанени силно отровни змии, гущери, крокодили, мечки и хипопотами. За по-високите и големи животни като жирафи и слонове се предвижда да се съборят част от плочите и така са се слеят няколко етажа, за да има достатъчно пространство. Ще бъдат настанени също и крави, телета, прасета и кокошки, овце и кози, които да напомнят за селския бит и култура. За отглеждането на животните се очаква да бъдат наети близо 15 хиляди души.

Зоогическата градина в блока ще заработи през лятото. Първите животни вече са поръчани и ще бъдат доставени в специални сандъци, защото част от тях са силно отровни./Биляна Борисова/
.......
Съвсем скоро във Видин ще заработи фабрика за преработка на плодове и зеленчуци. Към бившата вакуумна фабрика в града е заявен интерес от китайска фирма. Това съобщиха от земеделското министерство. Представители на фирма "Да-ли-Чух" огледаха терена и наличното оборудване. Все още се водят преговори, но инвеститорите заявиха, че регионът е плодороден, а фабриката ще дава хляб на над 500 души.

Във фабриката ще се преработват всички плодове и зеленчуци, които се отглеждат в региона, казаха още от фирма "Да-ли-Чух". Ще има и хладилник за съхраняване на замразени продукти, което ще даде възможност в планинските селища да се отглеждат малини и къпини. Според специалисти, когато вакуумната фабрика заработи, видинският край ще възвърне славата си на един от най-големите производители на зарзават- така, както е било някога, припомни директорът на областна дирекция земеделие във Видин Личко Луков:  

"Имахме традиция и изнасяхме с вагони и шлепове с продукция. Произвеждаха се хиляди тонове домати и краставици. Те бяха по-вкусни от тези от Холандия и те ни го признаваха."  
 
Одобряват ли видинчани идеята китайци да разработят вакумната фабрика и какво си спомнят за времето, когато тя работеше- мненията събра Нора Йоцова:

"И китайците са хора, щом ние не можем да си оправим нещата, нека са китайци, само и само да работи... Някога беше добре, работеха много хора, през лятото и ученици си изкарваха пари...  Добре е, но трябва да се види какъв договор ще се подпише и каква ще е цената"- коментираха хората.

От фирма "Да-ли-Чух" уточниха, че договорът за реконструкцията на вакуумната фабрика е едногодишен, считано от 1 април 2014 година, до 1 април 2015 година, когато се очаква да бъде прерязяна и лентата. А цената... все някога ще научим. Вам лъжа, мене истина.... /Йорданка Герасимова/
.........
Истинско чудо се случи тази нощ в центъра на Мездра. Отивайки на работа, видях, че на площада са се събрали много хора. Тогава реших и аз да видя какво се е случило. И зненадата ми бе огромна- на средата на площад "България" бликаше вода на около един метър височина. Намирисваше леко на сяра, което показваше, че водата сигурно е минерална. Опитах я - същата като на Халите в София. Местните зевзеци, които веднага се бяха събрали коментираха, че вече Мездра ще стане курортен център като Велинград и ще забогатее почти като морски град. Докато се чудех дали да се съглася с тях, се събудих и се сетих, че днес е 1 април./Петко Котларски/
.........
Футболният "Ботев" Враца започна да стяга селекция за "А" група, с която да бъде атакуван елита, но през следващия сезон, съобщиха от клубната управа. За целта в града под Околчица се очакват да бъдат картотекирани възпитаниците на клуба Мартин Петров и Валентин Илиев. Двамата играят заедно в момента с екипа на ЦСКА, но вече са подписали предварителни договори и са уредили личните си условия с втородивизионния клуб. Част от споразумението включва и общ бенефис на двамата бивши национали в края на футболната 2015 година.

Привличането на Петров и Илиев ще стане възможно, благодарение финансовата подкрепа на мощен спонсор, който до няколко дни ще придобие бившия торов гигант "Химко". Двамата футболисти обаче ще са перлата в селекцията на врачани за новото първенство, която ще е мащабна, обещават още от клубната управа на "Ботев"!/Жоро Александров/
.........
"На 1 април, като по поръчка, времето в Северозападна България беше учудващо, страхотно и лятно. В 9,45 часа сутринта   светлинното табло на центъра на Монтана показваше 39 градуса. Време е за море и плаж по Дунав"- каза пред Любо Андреев и Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана.

Честит Ден на хумора и шегата! Празникът е международен, а в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед на самия ден. Лъжете, но умерено....и приемайте всичко на шега, с усмивка и добро настроение.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 11 октомври 2024 година

Започна кампанията за  имунизиране срещу грип  в кабинета на Регионалната здравна инспекция във Видин. Над 20 души са го посетили досега, за да им бъде поставена, закупена от тях ваксина. Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие за нивото на минималната работна заплата за следващата година. Министърът на труда и..

публикувано на 11.10.24 в 18:05

От 16 октомври се спира движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода „Петрохан“

От 16 октомври се спира движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода „Петрохан“, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Временната организация на движение беше въведена със заповед от 21.06.2024 г., чието действие е до 15 октомври, включително. Ограничаването на тежкотоварния трафик през прохода е във връзка с предстоящите зимни..

публикувано на 11.10.24 в 16:48

Установиха 50 кубика немаркирани дърва в Бело поле

Близо 50 кубика немаркирани дърва са установили полицейските екипи при проверки на шест адреса в с. Бело поле , съобщават от ОД МВР Видин. На стопаните съставиха актове по Закона за горите.  В днешната полицейска операция са участвали екипи на жандармерията, РУ-Белоградчик и ОДМВР-Видин. Проверки е имало в селата Ружинци, Бело поле и Медовница...

публикувано на 11.10.24 в 16:45

Няма замърсяване на въздуха след пожара във Враца

Не са регистрирани пикови концентрации на замърсители на въздуха след възникналия днес пожар на Регионалното депо за неопасни отпадъци за общините Враца и Мездра, това показват резултатите от замерванията, постъпили в Регионалната инспекция по околната среда и водите – Враца. Качеството на атмосферния въздух в града се следи непрекъснато от..

публикувано на 11.10.24 в 16:22

Монтана стартира още пет проекта по инвестиционната програма на общините

Кметът на Монтана Златко Живков и министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова подписаха тази седмица споразумения за финансиране на пет проекта по инвестиционната програма на общините, съобщават от общинската администрация.  „Досега община Монтана е изпълнила два проекта, стартират пет и имаме  готовност за още един. Общата им..

публикувано на 11.10.24 в 16:18
Авторът на спектакъла

Видинският куклен театър става част от "Цирколюция"

Видинският куклен театър получи покана за участие във фестивала за съвременен цирк "Цирколюция" в София. Ще бъде представен марионетният спектакъл "Цирк мираж" на Теодор Борисов, обясни директорът на трупата Поли Трифонова.  "Включени сме в една фестивална програма, заедно с още 24 представления. Изявата ще бъде в "Топлоцентрала". Това е моя..

публикувано на 11.10.24 в 15:47

Повече средства за семействата с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Повече средства в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми ще отпуска Община Козлодуй. Това е голяма стъпка в борбата с демографската криза в региона, коментира координаторът на фондация "Искам бебе" за Северозападна България Здравка Гергова.  "В град Козлодуй двойките с репродуктивни проблеми, както и жени, които имат такива, но нямат..

публикувано на 11.10.24 в 15:24